Review: Batman: Arkham Knight (PlayStation 4)

Tijdens heel de hype van Marvel’s Avengers is er één superheld geweest die altijd kon rekenen op de steun van fans en leken. De gevlederde detective, de duistere ridder, de kruisvaarder met cape, jawel… Batman. De donkere films van Christopher Nolan waren kaskrakers van formaat die Batman terug brachten naar de top van de filmwereld en populariteit. Samen met deze films verscheen in 2009 relatief onbekende studio Rocksteady ten tonele met het spel Batman: Arkham Asylum. Dit third person avontuur gebruikte de Batman mythos om een origineel verhaal te vertellen en dankzij zijn krachtige gameplay was dit voor fans HET spel dat eindelijk bewees dat het mogelijk was om een ernstig en baanbrekend spel te maken op basis van comic books. Deze werd in 2011 opgevolgd door het even subliem Arkham City als tweede deel van de Arkham Trilogie. Na 4 jaar (en een spel door een andere studio) hebben we nu eindelijk het derde en laatste deel van deze reeks in handen. Kan Arkham Knight een episch einde breien aan deze krachtige reeks?

Batman: Arkham Knight begint een jaar na Arkham City en de dood van The Joker. Gotham City hield tijdens dat jaar zijn adem in uit vrees voor een vergelding tegen de stad door één van de andere superschurken, maar deze kwam niet. Net toen de bevolking dacht dat ze eindelijk verlost waren van deze psychopaten kondigt superschurk Scarecrow aan dat hij heel de stad zal aanvallen met zijn bekende Fear Toxin. Uiteraard houdt Vleermans dit tegen, maar dit plan was maar het begin van een groter geheel beraamd door Scarecrow en de andere superschurken van Gotham om de stad eindelijk te verlossen van Batman met de hulp van de mysterieuze Arkham Knight, een robotische schurk met een brandende haat voor Batman. Kan Batman samen met zijn bondgenoten het opnemen tegen de Arkham Knight en de gebundelde kracht van al zijn vijanden? Wie is de Arkham Knight en waarom haat hij Batman zo hard? Doorheen dit sterk cinematisch spel komen jullie dit te weten.

Fans van de oude games zullen zich onmiddellijk thuis voelen in dit nieuwe Arkham spel. Rocksteady heeft de krachtige gameplay van zijn vorige games teruggebracht en verbeterd voor de nieuwe console generatie. Alles is nu net iets sneller, iets vloeiender en vooral zeer mooi om te zien. Moeiteloos gaat de duistere ridder over van één tegenstander naar de volgende zonder zijn flow te breken zolang de speler weet wat hij doet. Hij gebruikt de omgeving alsook de wapens van vijanden tegen hen om zo volledige menigtes met de grond gelijk te maken… zoals je zou verwachten van Batman! Ook zijn nieuwe “Fear Takedown” laat hem toe om drie of meer boeven op cinematische wijze neer te halen om zo het tij te laten keren voor het gevecht zelfs begint. Daarnaast is er de nieuwe “Dual Play” optie die je toelaat om tijdens bepaalde gevechten ook Batman’s bondgenoten Robin, Nightwing en Catwoman in te schakelen en zo vernietigende double takedowns te gebruiken om korte metten te maken met je tegenstanders.

In dit derde spel is heel de stad van Gotham je speelterrein en dat is een vrij groot gebied. Arkham City speelde zich af in een stukje van Gotham dat rap te doorkruisen was, maar nu liggen de belangrijke locaties veel verder uit elkaar en is er meer dan ooit te ontdekken in deze duistere stad. Rocksteady heeft met veel moeite en respect voor de strips de stad herbouwd in digitale vorm en dat is merkbaar. Overal zijn er locaties die je zal herkennen uit de comics of de verschillende reeksen en uiteraard verbergen deze plaatsen heel veel referenties naar de fictieve wereld van DC Comics. Het spel knipoogt niet enkel naar Batman, maar ook Superman, Green Lantern en The Flash. Dit is duidelijk een spel gemaakt door stripliefhebbers die hun kennis maar ook respect voor het canon wilden tonen.

Om dergelijk oppervlakte veilig te houden moet Batman zich uiteraard snel kunnen voortbewegen. Zijn uitrusting heeft daarom in dit derde deel een upgrade gekregen. Niet alleen kan Batman vanaf nu langer en verder glijden dan ooit tevoren, maar hij kan ook zijn traditionele grapnel gebruiken om zichzelf naar verre gebouwen te trekken, naar meerdere achtereenvolgende gebouw te vliegen of zichzelf aan hoge snelheid te katapulteren zodat hij de rest van de weg kan vliegen met zijn cape. Deze donkere stad verbergt geen geheimen voor zijn beschermer.

De grote showstopper is duidelijk de toevoeging van Batman’s iconische Batmobile. Als je Gotham City in stijl wil doorkruisen, dan moet het wel hiermee. Niet alleen kan deze blitse gepantserde doodskist door de wegen scheuren aan hoge snelheid, maar hij bevat allerlei gadgets zoals raketlanceerders en stroomstootgeneratoren om wegvluchtende boeven te grazen te nemen. Als Batman wat extra vuurkracht nodig heeft, kan hij de gevechtsmodus van de Batmobile activeren waardoor deze trager, maar veel wendbaarder wordt. In deze modus kan hij ook zijn groot kanon en machinegeweren gebruiken. Buiten gevechten wordt de Batmobile ook gebruikt om puzzels op te lossen dankzij zijn grijptang. Hiermee kan Batman bijvoorbeeld buizen losrukken of de auto op muren laten rijden. De Vleermobiel kan ook van op afstand bestuurd worden en Batman helpen tijdens gevechten door boeven te bestoken met zijn wapens. Bovenal is het vooral een coole auto waar we met plezier mee reden, hoewel we het gevoel kregen dat Rocksteady net iets te trots was op hun nieuwe ride. Deze werd soms op vrij geforceerde manieren in de gameplay geforceerd voor puzzels en baasgevechten waardoor er niet genoeg aandacht was voor Batman als persoon. We spelen deze games echter om de rare avonturen van een psychopathische multimiljardair in een vleermuispak te zien en minder om met zijn auto te rijden. Op sommige plaatsen voelde dit dus aan als teveel van het goede.

Als er één ding is dat een indruk achterliet op ons, dan was het wel de kwaliteit van de graphics. We hebben in deze nieuwe console generatie al veel mooi games gezien, maar Arkham Knight toont duidelijk de nieuwste technieken alsook de grafische kracht van de PlayStation 4. Het is bijvoorbeeld werkelijk een genot om regen te zien vallen op Batman’s pak opdat deze op visueel prachtige manier zou blinken van natheid. De omgevingen, de animaties en de effecten druipen gewoon van de kwaliteit. We verwachten dan ook niets minder van een spel van 54 gigabyte. Bereid jullie dus voor op lange downloadtijden indien jullie hem digitaal kopen. Ook de muziek is bijzonder sfeervol en het stemwerk is niet alleen zeer kwalitatief, maar ook in overdaad aanwezig. Het spel is dus een feest voor oog en oor.

Batman: Arkham Knight is een pareltje en een technologisch hoogtepunt voor de generatie. Het bundelt een sterk verhaal, krachtige gameplay, hoogstaande graphics en kwalitatief geluid tot een pakje waar niet alleen elke comic book fan, maar ook elke gamer in het algemeen van kan genieten. Als er één spel is dat je dit jaar koopt, zorg dan dat het deze is!