Review: De Drie Wijzen (Bordspel)

Geen enkele fan van Vlaamse televisie kon in de jaren ’90 naast de Drie Wijzen kijken. Het origineel spel begon in 1989 en was toch wel een spraakmakend programma voor de VRT. Bekende BV’s zoals Walter Grootaers, Jacques Vermeire en Chris Van Den Durpel hebben hun carrière gebouwd dankzij dit programma en het stond garant voor veel grappen en grollen doorheen de jaren. Onder Kobe Ilsen kreeg het spelprogramma dit jaar nog een make-over en het is op basis van deze versie dat wij vandaag een bordspel over de Drie Wijzen mogen aan de tand voelen!

Voor wie niet vaak naar Vlaamse televisie kijkt, even een overzicht van hoe dit programma werkt. Twee deelnemers nemen het op tegen elkaar onder toezicht van een presentator en drie bekende Vlamingen, de voorgenoemde Drie Wijzen. Doorheen het spel worden vragen gesteld die ingeleid worden door een grappig filmpje. Daarna krijgen de deelnemers van elk van de Drie Wijzen een antwoord op die vraag. Twee wijzen gaan hierbij liegen terwijl de laatste de waarheid spreekt. Op basis van zijn kennis ter zake en hoe ongeloofwaardig de antwoorden van de wijzen klinken, moeten de deelnemers het juiste antwoord kiezen en bij een juiste keuze, krijgen ze uiteraard punten. Hoe verder het spel gaat, des te moeilijker de vragen worden, maar des te meer punten de deelnemers kunnen verdienen voor een correct antwoord. De deelnemer met het meest aantal punten mag naar de finale. Tijdens de finaleronde vertelt elke wijze een grappig en absurd verhaal. De deelnemer moet dan oordelen of het verhaal verzonnen is of waargebeurd. Als de deelnemer het juist heeft, dan mag hij naar huis met een grote geldprijs. De nadruk ligt dus minder op algemene kennis, maar op het juist inschatten van mensen die proberen te bluffen. Uiteraard gaat dit gebluf gepaard met humor van bovenste plank en veel grappen en grollen!

Het bordspel van De Drie Wijzen speel je met drie tot en met zes spelers en is vooral een kaartspel waarbij spelers het tegen elkaar opnemen. Elke ronde worden vijf vragen getrokken uit de stapel en mogen spelers uit hun verschillende bluf kaarten een mogelijk passend antwoord kiezen. Aan hen de taak om dit antwoord zo goed mogelijk te verkopen aan de rest. Eén speler zal echter het juiste antwoord bezitten en hij moet ervoor zorgen dat niemand hem kiest. Spelers zetten punten in op de speler die zij denken dat de waarheid spreekt of, indien ze het juiste antwoord hebben, op een speler die ze denken om de tuin te hebben geleid. Zodra iedereen hun punten heeft gezet, onthult de speler met het juiste antwoord de kaart en worden de punten verdeeld. Na een aantal rondes worden de punten finaal opgeteld en heeft de persoon met het meeste punten gewonnen. Indien gewenst kan er nog, net zoals op TV, een finaleronde gespeeld worden waarbij de winnaar een brede vraag over een gebeurtenis mag stellen en de andere spelers moeten doen een verhaal verzinnen of de waarheid spreken.

Het spel duurt ongeveer 45 minuten en ja, deze 45 minuten zijn behoorlijk amusant. Uiteraard is dit een spel dat staat en valt afhankelijk van de spelers. Een spel met een aantal vindingrijke bluffers zal veel beter draaien en leuker zijn dan een spel zonder. De kans bestaat ook dat, als je het spel genoeg speelt, je snel alle antwoorden zal kennen. Er zijn immers maar 100 vragen en met vijf vragen per ronde kan je daar in vier spellen al door zitten, wat uiteraard een oneerlijk voordeel levert. Bovenal is het leuk om te spelen en kunnen we het enkel aanraden.