Review: Star Ocean: Integrity and Faithlessness (PlayStation 4)

De Star Ocean reeks heeft nooit echt de populariteit van zijn tijd en genre genoten kunnen evenaren. Als men praat over de hoogvliegers van het Japanse RPG genre zullen eerder reeksen zoals Final Fantasy, Dragon Quest, Tales en Shin Megami Tensei de revue passeren. Star Ocean heeft echter altijd zijn eigen niche kunnen behouden en een duidelijke fanbase aan diehard RPG-fanaten kunnen motiveren om de games te komen. Dit jaar kwam het nieuwste spel met de welluidende titel Star Ocean: Integrity and Faithlessness uit en uiteraard zal deze onze revue passeren.

De Star Ocean reeks staat bekend om zijn unieke mix van traditionele fantasy roleplaying werelden met sci-fi elementen zoals ruimteschepen en laserwapens. Gamers die de reeks niet hebben gevolgd en die maar weinig zin hebben om in te springen in het vijfde spel kunnen op twee oren slapen. Het verhaal staat los van de rest. Op de planeet Faykreed volgen we het duo Fidel en Miki die op een avontuur vertrekken om zich te gaan mengen in de burgeroorlog die hun thuisland onveilig maakt. Algauw blijkt dat de situatie ingewikkelder wordt wanneer een ruimteschip botst met de planeet en wanneer blijkt dat deze vol zit met wezens die maar al te graag deze rijpe, technologisch achtergestelde planeet willen overheersen. Fidel en Miki, samen met vijf andere avonturiers met een veelzijdigheid aan designs en achtergronden zullen uiteraard samen werken om zo de wereld te redden, want dat gebeurt wel vaker in RPGs!

Als RPG zelf is Star Ocean 5 toch wel een interessante mix van nieuwe en oude elementen. Deze werken niet altijd zoals we zouden willen, maar innovatief denken is iets dat dit genre wel vaker mist dus we kunnen dit wel appreciëren. Waar andere JRPGs het eerste paar uur traag op gang komt en via veelvuldige dialogen en cutscènes het verhaal opbouwt, laat Star Ocean er weinig gras over groeien. Fidel en Miki zijn al ervaren avonturiers en vliegen rechtstreeks het verhaal. Deze vliegende start zorgt ervoor dat de speler na een halfuur het gevechtsysteem kent en alle opties kan gebruiken van de gameplay. Het is hier en daar zoeken naar wat wat doet, maar het is duidelijk dat dit spel geen tijd wil verliezen. Belangrijke dialogen worden vaak ook al rondstappend op actieve wijze verkondigd in plaats van via statistische scènes. Het tempo zit erin en het verhaal probeert qua zoveel mogelijk te mijden dat er niets actief aan het gebeuren is. Ook de gevechten verschijnen in real time op het veld zonder transities op alles zeer dynamisch te maken.

De gevechten in Star Ocean 5 volgen een simpel blad steen schaar systeem. Snelle aanvallen stoppen sterke aanvallen. Sterke aanvallen breken door verdediging. Verdediging kaatst snelle aanvallen weg. Er is een balans te vinden die het spel interessant houdt en het spel gebruikt zijn hoog aantal personages om de gevechten interessant en visueel leuk te houden. Hoe meer personages er verschijnen aan jou kant van het veld, hoe meer monsters er kunnen verschijnen en dus hoe meer dingen je rekening mee moet houden. De personages zelf worden gestuurd via een A.I. die vooral rollen gebruikt om de handelingen van je personages te bepalen, vergelijkbaar met het gambit systeem van Final Fantasy XII. Uiteraard kan jij wanneer je wil even overnemen om alles in goede banen te leiden en dit zal zeker nodig zijn tijdens baasgevechten en zwaardere gevechten. Door kleine taken over te nemen en je te laten focusen op grotere gevechtsbeslissingen behoudt het gevechtsysteem zijn dynamiek zonder het spel te laten vertragen door de speler zeven verschillende personages te laten babysitten. De A.I. zal uiteraard niet altijd alles degelijk doen, maar als hulpmiddel kan het zeker tellen.

Qua graphics en geluid zijn we uitermate tevreden over dit spel. De soundtrack is veelbelovend een bevat een aantal degelijke deuntjes terwijl het stemwerk goed uitgevoerd is en ons de optie heeft om te switchen tussen Engels en uiteraard Japans voor de puristen. De graphics zijn bereiken niet het niveau van de hoogvliegers van deze generatie, maar daardoor draait het spel wel op een stabiele 60 fps wat de presentatie zeker ten goede komt!

Star Ocean: Integrity and Faithlessness is een JRPG dat probeert te innoveren. Soms slaagt het daarin en soms niet. In een genre waar innovatie enorm zeldzaam is, is dit een moeite die zeker te applaudisseren valt. Wie zin heeft in een degelijke JRPG zal hier zeker een goede ervaring aan overhouden!