Level Up! Video Games in Concert

Afgelopen zondag konden we in Kortrijk terecht voor de eerste editie van “Level Up!: Video Games Live in Concert.” Op het laatste moment besloten we toch nog tickets te kopen voor dit spektakel en uiteraard kunnen jullie een mooi verslag van ons verwachten!

Bij aankomst in de zaal wachtte ons een vriendelijk groet én kregen we een gratis info brochure waarin heel de avond reeds uitgestippeld was. Een ideaal naslag werk voor de aankomende avond. Jullie lezen het, we werden goed ontvangen. De toegang kostte slechts 12 euro en voor een avondje vol muziek is dit niet veel. We waren dus nog meer onder de indruk toen we zagen wat de organisatie allemaal aanbood naast het concert.
Er waren verschillende standjes doorheen de foyer waar je oude games, nieuwere games en zelfs games ontwikkeld door de studenten van Howest kon spelen. Hoewel de zaal klein was, vonden we deze best mooi en gezellig met een zeer goede akoestiek. Toen we plaats hadden genomen merkten we pas op dat het een relatief grote harmonie van 70 man was dat voor ons vanavond ging optreden. We waren dus enigszins onder de indruk van de lage kostprijs.

Iets wat ons ogenblikkelijk opviel, was dat dit een concert was waar oud en jong verscheen om van de muziek te genieten. Het is altijd een hele opgave om zo een gevarieerd publiek in eenzelfde concertzaal te krijgen en het deed ons goed om op dit concert de generatiekloof overbrugd te zien worden. De bezoekers konden genieten van een zeer gevarieerd concert. Er werd muziek gespeeld van Age of Empires, Battlefield, Battlestar Galactica, Blur, Castlevania, Civilization IV, Ghostbusters, Halo, James Bond, Super Mario Bros, Star Wars, Skyrim, The Legend of Zelda, Uncharted, Unreal Tournament, World of Warcraft en zelfs Angry Birds! Desondanks het een harmonie was, voornamelijk samengesteld uit slagwerk, koperblazers en houtblazers, kwam het grootste deel van de muziek heel goed tot zijn recht.

Ook al zijn enkele van de bovenstaande, niet hoofdzakelijk videogames, toch vonden we ze mooi bij in het plaatje passen. Filmfragmenten werd afgewisseld door gamefragmenten net zoals de filmmuziek ook werd afgewisseld door gamemuziek. Een gezonde dosis variatie dat vooral geapprecieerd werd door de non-gamers in de zaal. Het synchroniseren van beeld en geluid wordt wel meer gedaan op andere concerten zoals “Videogames Live” of “The Legend of Zelda: Symphony of the Goddesses”, maar hier viel het op dankzij de variatie in de gebruikte materie. De mosterd van deze presentatie werd zeer duidelijk gehaald bij de professionals en ze doen zeker niet onder voor hen.

De grootste pluim van de avond gaat voor ons naar dirigent van dienst Bart Feys. Als ware experts bezoeken wij al 6 jaar allerlei concerten waarbij muziek synchroon gespeeld moet worden met beeldmateriaal en Bart Feys is tot nu toe, samen met Dirk Brossé, de enige dirigent die de muziek synchroon wist te houden met de beelden, zonder het gebruik van een metronoomtrack voor zichzelf en voor het orkest. Deze is bij andere concerts vaak enorm storend en we kunnen dit enkel toejuichen. Het toont dat Bart Feys vertrouwd is met de muziek die gebracht werd en we merkten dat hij er ook zijn eigen draai aan had gegeven wat voor een heel nieuwe en verfrissende ervaring zorgde. Chapeau!

Toch kan niet alles perfect zijn en daar moeten we het ook over hebben. De uitspraak van het koor was niet accuraat. Het koor bestond uit 3 mannen en 3 vrouwen die stuk voor stuk heel goed konden zingen. Maar het Baba Yetu uit Civilisation 4 was absoluut niet correct uitgesproken, waardoor het een beetje in het water viel. Iets waar volgens ons veel gamers in de zaal zich aan hebben geërgerd, was de presentatie. De presentatie werd verzorgd door Julie Delrue en hoewel ze zeer zelfzeker op het podium stond, maakte ze spijtig genoeg veel fouten bij het uitspreken van Engelse termen of videogames. Dit is iets wat natuurlijk niet opgemerkt werd door het oudere publiek, maar menig gamer in de zaal wel en dat is jammer.

Dit gezegd zijnde zat het concert vol met interactiviteit en humor. Het concert begon, zoals het ook hoort, door een toeschouwer uit het publiek op de startknop van een oversized NES controller te laten drukken. Dit kan zeker tellen qua originaliteit. Verder werd tijdens de Super Mario Bros suite Princess Peach door Mario uit het balkon van de zaal gered, vond er een potje Unreal Tournament plaats op stage samen met de muziek en werd op ware koloniale wijze de suite voor Age of Empires geopend. Deze kleine details maakte het concert tot een werkelijk spektakel om naar te kijken.

Het totaalpakket van interactiviteit, presentatie en zeer degelijk gebruik van muziek en beeld maakte dit concert voor mij een meer memorabele ervaring dan andere recente concerten zoals Legend of Zelda: Symphony of The Goddesses. Natuurlijk werden er al wel eens een noot of twee vals gespeeld, maar dit stoorde helemaal niet en is te verwachten bij live muziek. We zagen duidelijk dat al deze mensen hun uiterste best deden om er iets moois van te maken voor zowel hunzelf als het publiek en daarin zijn ze, volgens ons, meer dan geslaagd. Wij hopen in ieder geval ook weldra een tweede versie van Level Up! te mogen bijwonen en indien deze er komt raden we jullie ook allemaal aan dit te gaan bekijken. Het is een werkelijk pareltje waar heel veel inzit en wat veel toekomstpotentiëel heeft.