Review: One Punch Man (PlayStation 4)

De anime wereld stond anno 2015 letterlijk in rep en roer dankzij de nieuwste en meest charismatische held aller tijden. Jawel, iedereen was in de ban van Saitama, beter bekend als de One Punch Man. Een reeks zo innovatief, maar tegelijkertijd vertrouwd dat het direct de top van menig anime fans hun lijsten bereikte. 5 jaar later hebben we eindelijk het eerste spel gelinkt aan deze reeks en wij mogen deze aan de tand voelen!

One Punch Man is een interessant beest om verschillende redenen. Wat begon als een heel slecht getekende webcomic ging over naar een professionele manga en daarna naar een anime. Door zijn innovatief concept werd het gauw genoeg populair in Japan en bereikte nadien onze contreien. One Punch Man is immers een sterke deconstructie van superhelden comics en de shounen manga met een nadruk op het nemen van allerlei elementen en deze op hun kop keren. Voorbeeld bij uitstek is hoofdpersonage Saitama. Deze kaalkop kreeg superkrachten door elke dag de trainen voor een jaar (en verloor daardoor ook zijn haar). Hierdoor werd hij de One Punch Man. Een superheld wiens superkracht het is om zijn tegenstanders in één slag te verslaan. Door zijn belachelijke kracht verveelt hij zich echter enorm. Wat voor leven heb je immers als superheld als je weet dat geen enkele uitdaging het langer dan één slag kan uithouden? Uit geldnood en verveling besluit hij om bij te klussen als superheld en het is tijdens zo een klusje dat hij jij, de speler, toevallig redt van een slechterik. Dit is dan weer de start voor je eigen carrière als superheld!

Jawel, in One Punch Man: A Hero Nobody Knows ben jij het hoofdpersonage. Bij het opstarten moet je je eigen held maken en die zal zich een weg banen naar de top van de superheldenwereld. Je start uiteraard met enkel maar wat basis opties, maar hoe verder je speelt, hoe bekender je personage zal worden en hoe meer leuke voorwerpen je zal vrijspelen. Vrijspelen is inderdaad het juiste woord bij dit spel gezien je aan de start bitter weinig opties hebt qua personages, voorwerpen en omgevingen. Om alles te hebben, moet je uiteraard een top held worden! Dit doe je door de wereld te doorkruisen, veel missies te vervullen en je bekendheid als held te verhogen. Onderweg zal je bekende helden uit de reeks ontmoeten en zelfs in de leer kunnen gaan bij hen om hun moves te krijgen. Zo kan je je eigen held pimpen en mikken naar de top! Wie weet krijg je ergens ook de kans om je krachten te meten tegen de legendarische One Punch Man zelf!

De missies zullen uiteraard gevechten bevatten en als fighting game kan het ook niet anders dat daar harde beuken aan te pas komen. One Punch Man volgt de huidige trend van Bandai Namco fighters waarbij je kunt rondlopen in een arena, combo’s kunt uitvoeren en speciale aanvallen snel kunt activeren zodra je je energiebalk hebt verhoogd. Krijg je deze hoog genoeg, dan kan je een ultimate aanval uitvoeren voor maximale schade. Je vecht ook nooit alleen, maar in teams van drie. Deze drie personages kunnen tijdelijk inspringen voor een assist aanval of kunnen volledig inspringen en even speelbaar worden. Correct gebruik van je personages en hun synergie in team is dan ook cruciaal om je gevechten te winnen!

Grafischgewijs ziet het spel er zo goed uit als we kunnen verwachten. Het is geen hoogvlieger, maar de animaties zijn er sterk uit en het volgt de stijl van de anime. De soundtrack en de effecten zijn ook rechtstreeks uit de anime genomen. Gekoppeld aan het betere stemwerk van zowel de Engelse als Japanse cast en je hebt weinig klagen over dit pakket!

One Punch Man: A Hero Nobody Knows is vooral gericht naar fans van de reeks. De bikkelharde fighting game enthousiasten zullen weinig uitdagen vinden aan dit spel, maar er zit duidelijk een degelijk spel ergens in dit geheel. Was One Punch Man één van je anime hoogtepunten? Dan zal dit spel je zeker kunnen bekoren!