Review: Ace Combat 7 (PlayStation 4)

Zien we ze vliegen? Blijkbaar wel want we hebben net een nieuw Ace Combat spel in onze brievenbus gekregen! Zo een grote gast verdient uiteraard onze volledige aandacht. Tijd om Ace Combat 7 eens duchtig aan de vleugels te voelen!

Het is nu al een goede 12 jaar sinds de vorige echte Ace Combat game. Jawel, in 2007 kwam Ace Combat 6 uit! Hoewel de reeks een aantal teleurstellende spin-offs heeft gehad, moesten de fans van deze reeks vooral op hun honger zitten en hopen dat ze ooit eens het luchtruim weer onveilig zouden kunnen maken! Toen werd aangekondigd dat er zevende deel ging verschijnen, was de hype wel voelbaar, ook bij ons.

Maar wat is Ace Combat? Het is een reeks aan arcade vliegsimulators die al sinds 1995 actief is en in-house gemaakt wordt door Bandai Namco zelf. Spelers mogen achter het stuur kruipen van verschillende vliegende krachtpatsers en zo een oorlog uitvechten in de hemelen van de planeet Strangereal. Deze alternatieve versie van onze aarde is heel gelijkaardig aan onze planeet, maar bevat een volledig andere geografie en politieke situatie. Kwestie dat we ons geschut kunnen vuren op vijanden zonder bepaalde bestaande landen te viseren! De speler zal in de huid kruipen van piloot “Trigger” terwijl hij vecht in het conflict tussen de landen Osean en Erusean, vijandige piloten neerhaalt en heel veel dingen opblaast (mogelijk terwijl de soundtrack van Top Gun in de achtergrond speelt).

Ace Combat staat bekend om twee dingen. Geweldige oorlogsverhalen en strakke vliegtuig actie. Qua verhaal gaan we niet al te veel uit te doeken doen, enkel dat expert schrijver Sunao Katabuchi, bekend van veel games binnen de reeks, paraat is voor dit spel. Voor fans is dit uiteraard smullen en ook leken kunnen zo zelf ondervinden waarom deze reeks al meer dan 17 delen heeft. Om de vliegtuig actie te bespreken, moeten we eerst dieper into de gameplay gaan.

Ace Combat 7 is een hybride tussen een vliegtuig simulator en een arcade game. Wat wilt dit praktisch zeggen? De gameplay zal op veel vlakken realistisch reageren, maar er werden bepaalde design beslissingen genomen om de fun factor te verhogen. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de gameplay qua dogfighting. In tegenstelling tot wat films ons doen geloven, worden meeste conflicten met gevechtsvliegtuigen op tientallen kilometers van elkaar bevochten en zijn die vaak zeer saai om te bekijken. Ace Combat doet daar niet aan mij en plaatst je haast neus aan neus met de vijandige piloten voor bikkelharde en snelle actie.

Dit komt vooral tot uiting tijdens het verhaal. Ace Combat 7 hanteert een missie structuur waarbij je elke keer wel iets anders doet. Het zijn geen hersenloze ritjes waarbij je alles opblaast, maar vaak gaan er één of meerdere dingen tijdens de missie anders uitdraaien dan verwacht en kan je rekeningen op bikkelharde tegenstand van de vijand. Tussen de missies kan je eveneens je toestel versterken en nieuwe toestellen vrijspelen om de ervaring fris te houden.

Over frisse ervaringen gesproken… het spel bezit ook nog eens een VR modus. Deze is relatief kort met maar drie speelbare missies, maar we kunnen niet zeggen dat de ervaring geen sporen achterliet. Rondvliegen in VR was een unieke ervaring op zich en we zouden wel een spel volledig gebouwd rond VR dogfighting kunnen smaken!

Met zijn blitse graphics, herwerkte gameplay en degelijk stemwerk kunnen we Ace Combat 7 ten zeerste aanraden. Het is DE Ace Combat van een nieuwe generatie en een degelijke intro game voor het huidig jaar. Als rondvliegen in straaljagers en vijanden neerhalen je ding is, haal Ace Combat 7 zeker in huis!