Review: Adventure Time (animatie reeks)

Zijn jullie klaar voor een nieuwe reeks AVONTUREN? Jawel, een nieuw seizoen Adventure Time is vanaf deze week te zien op Cartoon Network en ook wij vieren dat door een aflevering ervan alsook de reeks zelf onder de loep te nemen. Wat is Adventure Time nu en waarom blijkt het zo populair te zijn? Hoe komt het dat we de laatste jaren meer en meer van deze gozers op onze conventies treffen? We zoeken het voor jullie uit!

Adventure Time is als concept tegelijkertijd enorm makkelijk uit te leggen, maar moeilijk te bevatten. We proberen het eens. Het verhaal volgt de avonturen van de avonturier Finn The Human die samen met zijn hond en beste bro Jake, een magische hond die van vorm kan veranderen, avonturen beleeft in het land van Ooo. De verhalen zijn meestal zeer random en onsamenhangend, maar bevatten vaak terugkerende personages zoals de vrolijke Princess Bubblegum, de gemene, maar adorkable Ice King en de hippe vampier koningin Marceline. Hoewel de nadruk ligt op humor, heeft elke aflevering toch wel een zekere les die de kijker al kijkend leert.

De reeks zelf heeft een heel unieke en simpele esthetiek dat het vooral moet hebben van zijn raarheid en krachtige oneliners om kijkers te vermaken, maar dit is een combinatie die de schrijvers na verloop van tijd hebben geperfectioneerd tot een kunstvorm. Heel interessant is het feit dat de reeks een zekere tijdloosheid heeft qua afleveringen. Hoewel er zeker en vast een achterliggende historiek en overbruggend verhaal is dat de kijker via details te weten komt, zijn de meeste afleveringen niet verbonden aan elkaar. Hierdoor kan je als kijker bijna elke aflevering uit elk seizoen opzetten en ervan genieten zonder jezelf teveel te bekommeren om wat ervoor gebeurde. De eerste aflevering is immers zelf ook een volledig contextloos verhaal waarbij we de hoofdpersonages ontmoeten in één van hun zoveelste avonturen. De personages zijn dan ook zo toegankelijk dat je hen min of meer begrijpt tegen het einde van de aflevering. Dit hangt samen met het feit dat elke aflevering maar elf minuten lang is. Wie dus kort een beetje randomheid in zijn dag wil steken of verschillende avonturen na elkaar wil zien, kan waar hij ook wil gauw inspringen voor een momentje met Finn en Jake.

De aflevering die wij specifiek te zien kregen van onze vrienden bij Cartoon Network toont heel mooi wat we bedoelen. De 20ste aflevering van seizoen 7 genaamd “Bad Jubies” gaat over hoe Finn en vrienden een storm waarschuwing krijgen en ze gauw een bunker moeten opbouwen. Terwijl Finn hard doorwerkt samen met BMO (die een beetje lijkt op een gameboy met ledematen) en Lumpy Space Princess (die letterlijk lijkt op haar naam), zit Jake kennelijk te niksen. Wanneer de storm uiteindelijk komt, is het niet de bunker die de vrienden redt. De storm (die trouwens een gezicht en persoonlijkheid heeft) wordt gekalmeerd door dierengeluiden die Jake heeft leren nabootsen terwijl iedereen hard aan het werken was. De storm begint zich af te vragen waarom hij zo hard raast en besluit om terug een briesje te worden. Het moraal van het verhaal is dat jezelf druk maken niet altijd het beste resultaat bezorgt en dat dit “Bad Jubies” of negativiteit tussen vrienden kan veroorzaken. Je moet immers soms eens chillen en tot rust komen met de natuur. Toch wel een hele boterham om over te brengen in maar 11 minuten. Toch lukt het de mensen van Adventure Time om dit niet enkel te doen, maar ook om een paar geweldige grappen erin te verwerken. Deze aflevering werd trouwens ook volledig geanimeerd in claymation, een zeer tijdrovende animatiestijl.

Uiteindelijk moeten we wel toegeven dat Adventure Time best geniaal is. Het is toegankelijk en leuk, maar tegelijkertijd ook best diep en degelijk geschreven. Waar het vooral van heeft, is zijn sterk uitgewerkte personages die doorheen de seizoenen gewoon charmanter en charmanter worden alsook zijn zeer originele wereld die ons altijd interessante en grappige situaties bezorgt. Hebben we je overtuigd om eens een kijkje te nemen? Probeer dan welke aflevering dan ook of zet je TV richting Cartoon Network en je zal gauw genoeg deel uitmaken van het avontuur!