Review: Black Clover: Quartet Knights (PlayStation 4)

Met Naruto na al die jaren gedaan, maar zeker niet vergeten, is het tijd voor een nieuwe generatie om de shounen fakkel over te nemen. Waar eens Naruto, One Piece en Bleach regeerden als absolute toppers, zijn reeksen zoals My Hero Academia en Black Clover de nieuwste rage onder anime kijkers. Bandai Namco, de top naam van de industrie rond anime games, komt niet ver achter waardoor Black Clover: Quartet Knights nu in onze handen ligt en klaar voor actie!

Voor wie deze anime niet volgt, even een korte opfrisser. Black Clover handelt over een magisch koninkrijk waar letterlijk iedereen magische krachten heeft… behalve hoofdpersonage Asta. Deze heeft geen flut magie. Zijn beste vriend Yuno barst er echter van. Toch hebben ze beiden een droom om magische ridders te worden en Asta wil zelfs de koning van het land worden, zelfs zonder magie. Om hiermee om te gaan traint Asta vooral zijn lichaam, leert hij zwaarden gebruiken en leert hij omgaan met Anti-Magie, een kracht die hij uiteraard zeer goed kan beheersen. Samen reizen ze naar de hoofdstad van het koninkrijk zodat Asta lid kan worden van de Black Bulls, een groep aan atypische ridders die Asta een kans willen geven. Algauw blijkt dat duistere demonen het koninkrijk willen omverwerpen en geraken Asta en Yuno verzeild in verschillende magische avonturen waar het lot van het koninkrijk op spel staat!

Black Clover: Quartet Knights is, zoals de naam wel doet vermoeden, is een arena fighter waarin teams van vier tegen elkaar strijden. Deze zijn momenteel zeer populair in Japan. Zie immers naar Jump Victory Versus, Final Fantasy Dissidia, Naruto: Shinobi Strikers en andere recente releases dankzij de focus op multiplayer. Zoals dit wel doet vermoeden, moet je hier niet zijn voor de single player. Er is uiteraard wel een campagne aanwezig, maar deze volgt een kort, origineel verhaal en dient vooral als een lange tutorial voor de gameplay. Het vlees van de ervaring zit hem bij de online multiplayer waar je, doorheen gevechten, je gekozen personages kunt versterken en verbeteren opdat ze beter presteren. Ook een aantal cosmetische upgrades zijn zo te verkrijgen.

De multiplayer heeft uiteraard een aantal bekende modi die je zou vinden in meerdere games zoals Controle Points vasthouden, een capture-the-flag (hier crystal) modus en uiteraard een modus waarin alle personages moeten rondracen om zoveel mogelijk voorwerpen te vinden op de kaart. Het spel zelf bevat zestien speelbare personages uit de manga, maar ook origineel ontworpen voor het spel. Deze personages vallen uiteraard vier verschillende classes met elk een rol. Kort door de bocht heb je melee personages, ranged personages, support personages en genezers. Ene slaat er dichtbij op, ene schiet er op, ene buffed/debuffed en de laatste geneest. Het is dus heel standaard qua groepsdynamiek en zo voelt het ook aan. Er zit een zekere strategische gelaagdheid achter, maar deze is vrij oppervlakkig. We missen een beetje de diepgaande combinaties aan jutsu uit Shinobi Strikers en de unieke gameplay van personages in Dissidia.

Qua graphics zijn we best positief. De cell-shaded stijl is nu niet bepaald uniek in deze tijden, maar het spiegelt de anime vrij mooi. De effecten mogen ook wel gezien worden. De soundtrack bevat zowel nummers als effecten uit de reeks, wat vrij authentiek overkomt. Heel belangrijk is de aanwezigheid van het betere Japanse stemwerk, iets wat onmogelijk kan ontbreken in een degelijke anime spel.

Black Clover: Quartet Knights is moeilijk aan te raden in een wereld waar er games bestaan die recent zijn uitgekomen en zijn gameplay beter doet. Zowel Dissidia als Shinobi Strikers volgt dezelfde generale gameplay, maar doet het gewoon beter. Echter zijn wij ervan overtuigt dat een anime zoals Black Clover niet gauw een spel krijgt. Wie dus een interesse heeft in dit genre gameplay of een fan is van de manga moet het spel zeker eens van dichtbij bekijken!