Review: Dragon Quest Builders 2 (PlayStation 4)

The Dragon Quest reeks is ieder al zeker en vast bekend. Wie tot paar jaar terug nog een excuus had om te doen alsof zijn neus bloedt, kan dankzij de recente heropleving in het westen onder Dragon Quest Builders en Dragon Quest 11 moeilijk nog zeggen dat de reeks geen belletje meer doet rinkelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze reeks, gedrenkt als hij is in JRPG traditie, hoog scoort bij menig gamers. De eerste Dragon Quest Builders kreeg van ons een sterke recensie en we hopen dat Dragon Quest Builders 2 het minstens even goed doet!

Dragon Quest Builders 2 is, zoals zijn voorganger, een interessant beest dat poogt zowel oldschool actie RPG als hedendaagse building simulators zoals Minecraft, Terraria en Stardew Valley te mixen om iets zeer unieks te creëren. We spreken bij Dragon Quest Builders 2 eerder over een evolutie dan een revolutie vergeleken met het origineel. De sterke punten zijn nog steeds aanwezig, maar er is duidelijk moeite gestoken in de elementen die nog niet volledig op punt stonden. Hierdoor voelt het geheel verfrissend aan met toch wel duidelijke vernieuwing.

Net als in het vorig spel, neem jij weer de rol aan van de Builder. Deze mythische avonturier heeft de unieke vaardigheid om alles op deze planeet te kunnen maken en bouwen naar believen. Met deze kracht versloeg hij uiteraard de Dragonlord uit het eerste spel, maar dit vond de leden van de Children of Hargon, een gemene sekte, maar niks.  Door hun toedoen verliest de Builder een groot deel van zijn krachten uit het eerste spel en komt hij vast te zitten op een verlaten eiland. Toeval wil net dat dit het eiland is van de vorige Builder die uiteraard bereid is om een handje bij te steken om zijn opvolger te helpen. Dit is dan ook de start een lang en uitgestrekt avontuur waarin de Builder en komaan de Children of Hargon proberen te verslaan om zo de wereld te redden!

De Builder zal zich een weg banen naar verschillende eilanden waar, net zoals in het vorig spel, verschillende dorpen zijn met problemen die hij zal moeten oplossen. Vaak zal dit gepaard gaan met het bouwen van verschillende gebouwen, het maken van voorwerpen en uiteraard het verslaan van monsters! Na vertrek kan je altijd terugkeren naar een eiland om je nieuwe vaardigheden te gebruiken en geheimen te ontdekken. Sommige bewoners komen zelfs mee met jou naar je eigen persoonlijk eiland en worden permanent lid van je team. Zodoende zal gaandeweg je eiland uitgroeien tot een bruisende metropool en leer je deze personages kennen als dan enkel irritante ventjes met opdrachtjes.

Het sterke punt van dit spel is duidelijke de bruisende wereld en de personages. Door de schaal van je personage tegenover de omgeving voelt alles zeer groots aan, zeker als je het aan het verkennen bent. Dankzij een aantal nieuwe opties, zoals een glider waarmee je door de lucht kunt vliegen, voelt alles zowel ver als dichtbij. In het algemeen zorgt de wereld en de personages voor een zeer welgekomen context bij al het bouwen waardoor je altijd een reden hebt om te bouwen. Je speelt nooit gewoon om te spelen, maar je streeft altijd een nieuw doel na. Vergeleken met het origineel zijn er ook veel vernieuwingen die vooral je leven makkelijker maken. Zo is het inventory systeem nu veel beter, heb je teamleden om gevechten makkelijker te maken en speel je doorheen het spel meer en meer speciale voorwerpen vrij die je meer vrijheid gunnen om de wereld naar believen aan te passen. Kortom, we merken een duidelijke groei zowel in de gameplay als in de wereld zelf.

Qua graphics merken we ook duidelijke verbetering. Dragon Quest Builders was nooit echt een hoogvlieger op vlak van grafische pracht, maar wat er was is qua animaties en textures aangescherpt om net iets te beter te zijn dan voorheen. Gekoppeld aan de sterke soundtrack van de Dragon Quest reeks hebben we zeker en vast niet te klagen over de presentatie.

Dragon Quest Builders 2 is één van de sterkere gaming ervaringen van dit jaar. Het neemt een sterk spel en verbetert het waar nodig om de speler een betere ervaring te gunnen. Daarvoor verdient het uiteraard alle lof. Een aanrader voor menig JRPG fans!