Review: Dragon Quest Heroes II (PlayStation 4)

De naam Dragon Quest begint een oude bekende te worden bij de redactie van CosplayCloud. Naast Dragon Quest Heroes hebben we ook al Dragon Quest Builders in onze revue zien passeren. Het is duidelijk dat Square Enix maar al te graag deze reeks relevanter wil maken in het Westen met oog op de aankomende release van de grote Dragon Quest RPG’s in de toekomst. Toch wil dat niet zeggen dat dit geen waardevolle games zijn en we moeten niet verder kijken dan Dragon Quest Heroes II voor een voorbeeld hiervan!

De eerste Dragon Quest Heroes was een interessant spel dat niet enkel probeerde de traditionele 1 tegen 1000 gameplay van de Dynasty Warriors reeks te linken met de Dragon Quest wereld, maar het bevatte ook elementen van het MOBA en Tower Defense genre door monsters te laten verschijnen die je helpen in deze veldslagen alsook vijandige monsters constant te doen verschijnen die je eigen forten aanvielen. Het resultaat konden we best smaken en kon wel op positieve resultaten rekenen. Dit maakt het feit Dragon Quest Heroes II een volledig andere ervaring biedt net verwonderlijker!

Waar de originele Dragon Quest Heroes zich vooral bezig hield met het mysterie van waarom de eens lieve monsters uit het koninkrijk nu kwaadaardig zijn, keert Dragon Quest Heroes II tegelijkertijd naar zijn JRPG, maar ook naar zijn Warriors roots. Het verhaal volgt de avonturen van je hoofdpersonage (die overigens verschijnt in mannelijke en vrouwelijke smaken) terwijl ze hun koninkrijk verdedigen van rivaliserende koninkrijken in grote veldslagen. Hoewel deze veldslagen uiteraard een focus zijn in heel het gebeuren, zal je evenveel tijd spenderen al rondtrekkend doorheen grote omgevingen vol met monsters alsook kerkers die niet zouden misstaan in een gemiddeld Dragon Quest, Tales of Final Fantasy spel. Deze mix van hack en slasher elementen met meer traditionele JRPG elementen is best verfrissend, zeker gezien beide genres vaak het label krijgen van oubollig of achterhaald anno 2017.

De gameplay van Dragon Quest Heroes behoudt alle sterke elementen van zijn voorganger zoals de vloeiende combo’s, de mogelijkheid om te switchen tussen de vier personages in je party en de speler progressie via leveling, item crafting, wapen shops en allerlei andere JRPG systematiek. Hoewel de monster coins uit het vorig spel terugkeren, is het niet meer in functie van de tower defense MOBA gameplay die we eerder zagen, maar als tijdelijke hulpleden voor je team of als een tijdelijke transformatie voor één van je personages. Niets is leuker dan midden in een gevecht te veranderen naar een krachtige Stone Golem om zo het slagveld kort en klein te slaan met je enorme stenen vuisten en dat vinden we zeker en vast okay.

Hoewel het verhaal zich focust op de nieuwe personages, zal de bedreven Dragon Quest expert de tussenkomst van fan favoriete Dragon Quest personages uit eerdere games zeker appreciëren. Zij vormen dan ook een gros van de speelbare personages. Omdat je maar vier personages kunt meenemen in je party, moet je altijd hun krachten, zwakheden en je eigen preferenties in het oog houden om degelijke resultaten te verkrijgen. Sommige personages werken immers beter samen dan anderen.

Dit is ook heel belangrijk in de degelijke multiplayer modus. Hierbij wordt je in een party gesmeten als één van de personages en verlies je de mogelijkheid om te switchen tussen de personages. Toch zal je blij zijn dat je nu met vier spelers op monsters slaat in plaats van met de AI. De AI doet zijn job, maar die zal nooit een speler kunnen evenaren. De gevechten in multiplayer zijn random gegeneerd naar de personages in de partij alsook de relatieve kracht van de party, waardoor je dus altijd een degelijke speelsessie zult krijgen. Naast ervaring en geld mag je ook je drops meenemen naar het hoofdspel, wat de multiplayer zeker een waardevolle tactiek maakt voor het uitspelen van het spel.

Net zoals het vorig spel speelt Dragon Quest Heroes II zeer vloeiend en hebben we op grafisch vlak geen klachten. De high definition graphics werken goed samen met de specifieke esthetiek van de Dragon Quest games om een toffe visuele stijl te creëren. De soundtrack is een degelijke mix van de upbeat en levendige Warriors stijl met de meer gezellige en soms komische Dragon Quest soundtrack. Ook het stemwerk is van enorm hoge kwaliteit.

Dragon Quest Heroes II is een interessante hybride van JRPG en hack en slasher. Dit zou heel makkelijk een slechte combinatie geweest kunnen zijn, maar de uitwerking van dit idee verdient alle lof. Het bouwt voort op de sterke punten van het origineel en de nieuwe eigenschappen tonen duidelijk dat er heel veel toekomst in deze spin-off reeks is. Een aanrader van formaat!