Review: Dragon Quest Heroes (PlayStation 4)

Dragon Quest is een reeks die in het Westen veel te weinig aandacht krijgt. Deze langlopende RPG-reeks gemaakt door het bedrijf Enix (ja, het ander gedeelte van Square Enix) is bijna even oud als de bekende Final Fantasy reeks, maar is, op enkele gevallen na, nooit echt doorgebroken bij ons. Dit vinden wij uiteraard enorm jammer gezien dit niet enkel degelijke games zijn met grote namen erachter zoals Akira Toriyama van Dragonball Z, maar ook omdat deze games in Japan toch heel populair blijven. We missen dus een deel gaming geschiedenis hierdoor. Dit vond Square Enix vorig jaar dus ook en begon daarom stappen te ondernemen om de reeks populairder te maken in het Westen door nieuwe Dragon Quest projecten aan te kondigen die ook naar het Westen zullen komen zoals Dragon Quest Heroes, Dragon Quest Builders en een volledig nieuwe Dragon Quest RPG voor de nieuwe generatie. Na een jaar wachten hebben ook wij eindelijk Dragon Quest Heroes: The World Tree’s Woe And The Blight Below (ja, dat is de volledig titel) in handen gekregen. Is dit de start van een heropleving voor een klassieke JRPG reeks of zal het een flater worden?

Dragon Quest Heroes is een project door Square Enix gemaakt in samenspraak met Omega Force, het team achter de bekende Dynasty Warriors reeks. Niet alleen is hun bekende hack-and-slash gameplay enorm populair bij hun fans en in Japan, maar ze staan erom bekend dat ze graag werken met reeksen buiten hun gewoonlijke thematiek zoals Gundam, One Piece, Hokuto No Ken, Arslan, Attack on Titan en uiteraard… The Legend of Zelda. Een geknipte samenwerking dus voor beide partijen.

Het spel speelt zich af in het koninkrijk van Arda waar mensen en monsters samen in vrede leven. Tijdens een festival dat de vrede tussen beiden viert, laat een mysterieuze tovenaar met moustache een magische spreuk los dat alle monsters in het koninkrijk gewelddadig maakt en nieuwe vijanden doet verschijnen via duistere portalen. Luceus en Aurora, twee ridders van het koninkrijk gaan op zoek naar de oorzaak van het probleem en proberen het op te lossen. Onderweg krijgen ze hulp van verschillende legendarische personages uit de Dragon Quest reeks die zelf ook voor het eerst in 3D speelbaar zijn!

Als hack-en-slasher van formaat breekt Dragon Quest Heroes met de traditionele beurtelingse vechtstijl van zijn voorgangers. Waar je voorheen vooral aanvallen koos uit een menu, zal je nu in 3D kunnen rondlopen en via toetsen combinaties aanvallen lanceren om de vele vijanden die dit spel lief is kapot te maken. Elk personage heeft verschillende combo’s die eindigen met een speciale aanval en kunnen hun MP gebruiken om tot drie andere speciale aanvallen te gebruiken waaronder magie om een groot aantal vijanden kort en klein te slaan. Deze MP is echter beperkt, dus je wilt deze sparen zoveel je kan. Tijdens gevechten loop je rond in een groep van vier strijders en is het mogelijk om wanneer je wil van strijder te veranderen. Dit tactisch gebruik van strijders is vooral nodig omdat de AI moeilijk kan inschatten wanneer het zijn speciale aanvallen het best gebruikt. Het is dus beter dat jij een handje toesteekt. Naast deze speciale aanval heeft elk personage een High Tension modus die ze kunnen activeren om heel kort onverwoestbaar te worden, oneindig MP te hebben en een enorm grote mega-aanval te lanceren op alle vijanden op het scherm. Opties voor vernietiging heb je dus meer dan genoeg!

Wie echter denkt dat dit een standaard oorlogspel zal zijn zoals Omega Force al vaker heeft gemaakt, zit verkeerd. Hoewel de gameplay duidelijk inspiratie haalt uit eerdere games, is het spel verloop totaal anders. De nadruk ligt dit maal vooral op het onderzoeken van omgevingen zoals steden en kerkers alsook het beschermen van plaatsen tegen monsters. Meestal zullen deze uit duistere portalen verschijnen die jij zal moeten dichten, maar omdat er vaak verschillende portalen zal, moet je je basis vaak onbewaakt achterlaten en zullen andere vijanden deze aanvallen terwijl je weg bent om een portaal te sluiten. Gelukkig heb je de kracht om een aantal monsters op te roepen die je kunnen helpen. Deze zullen in een bepaald gebied alle vijanden aanvallen om hen zo lang mogelijk te belemmeren. Zo heb jij de tijd om systematisch de portalen te sluiten. Strategisch gebruik van deze monsters is dus een must als je dit spel tot een goed einde wil brengen. Er is ook een grote nadruk op gevechten tegen massieve bazen waar je vooral strategie tegen moet gebruiken om hen te verslaan. Er gewoon op slaan zal niet zoveel doen, maar met de juiste aanpak krijg je hen ook klein!

Tussen twee gevechten in keer je altijd even terug naar je kamp waar je even kunt rusten. Daar kan je, zoals het behoort bij een degelijke RPG, nieuwe wapens en harnas kopen voor je personages, gevonden ingrediënten gebruiken om nieuwe voorwerpen te maken, je party aanpassen en uiteraard je personages versterken. Per level gaan hun basis statistieken omhoog gaan, maar je krijgt ook nog een aantal vaardigheidspunten waarmee je extra boosts kunt kopen zoals meer schade, meer leven of nieuwe aanvallen. Voorbereiding is dan ook zeer belangrijk, dus vergeet niet om je spel op te slaan voor je eropuit trekt!

Qua graphics zijn we heel tevreden over de effecten, de omgevingen en de animaties. Het is vloeiend en ze zijn best gedetailleerd, hoewel we hier en daar wel duidelijk kunnen zien dat dit spel ook een last-gen versie heeft. Wat ons vooral plezierde was de sterke vertolking van de personages door de verschillende stemacteurs die heel levendig klinken en best veel gevarieerde accenten gebruiken. Dit is zeker opvallende bij personages zoals Alana en Kiryl die een zwaar Russische accent hebben en soms met opzet dingen verkeerd zeggen. Samen met de krachtige soundtrack die we van de Dragon Quest reeks gewend zijn is het spel dus een lust voor het oor.

Dragon Quest Heroes is niet het spel dat je zou verwachten, maar komt via zijn presentatie en gameplay toch leuk uit de hoek. Een actiespel met verfijnde gameplay, kleurrijke graphics, prachtige muziek en degelijk stemwerk dat ook dient als een leuke introductie op de elementen van de langlopende Dragon Quest reeks. Zeker een aankoop waardig!