Review: Dragon Quest Treasures (Nintendo Switch)

Dragon Quest Treasures is een erg chill, erg relaxed spel. Het vraagt niet te veel van de speler, maar geeft ze een prachtige, levendige wereld om te verkennen, gevuld met glinsterende schatten om te plunderen. Het zou nooit werken als een genummerde Dragon Quest – daarvoor is het te beperkt – maar als spin-off slaagt het erin om de meest geliefde kwaliteiten van de Dragon Quest-ervaring te identificeren en ze vervolgens te laten schitteren. In die zin is het een spel voor de echte fans, en het voelt bijna als een groots “dankjewel”-gebaar voor de jarenlange toewijding die je typische Dragon Quest-fan in deze serie heeft gestoken.

Ik ben een echte Dragon Quest-fan. Ik heb zelfs de kans gehad om naar een VR-arcade in Japan te gaan en een Dragon Quest VR-ervaring te spelen, waarbij een groep van ons zich door een grote magazijnruimte bewoog om tegen monsters te vechten door met fysieke zwaarden en toverstokken te zwaaien. Zoals je je waarschijnlijk kunt voorstellen, was het geweldig en waarschijnlijk de beste VR-ervaring die ik ooit heb gehad (en ik heb ook de Mario Kart VR- en Hatsune Miku-dingen gedaan). Dragon Quest Treasures is niet in VR, maar heeft wel dezelfde feestelijke toon als die pretparkrit. En, net als bij die rit, is de belangrijkste focus van het ding om je gewoon een tijdje in een Dragon Quest-wereld te laten bestaan.

De wereld van Treasures is meeslepend. De belangrijkste lus omvat het doorzoeken van de wereld op verborgen schatten. Geallieerde monsters die je onderweg rekruteert, geven je ‘visioenen’ (een afbeelding van een gebied met een verborgen schat), en het is jouw taak om in het gebied te zoeken naar de exacte plek die de afbeelding weergeeft. Het is een eenvoudig soort puzzel die we eerder in tal van andere games hebben gezien, maar hier werkt het echt omdat het je aanmoedigt om echt te vertragen, de tijd te nemen, de omgeving in je op te nemen en elk hoekje en gaatje te verkennen terwijl je bezig bent.

Het is ook zo’n goed gemaakte wereld om te verkennen. het lijkt alsof er elke keer dat je een hoek omgaat er iets nieuws en fantastischs te zien en te doen is. De aantrekkingskracht van Treasures als setting wordt geholpen door de heldere anime-esthetiek, die knalt en de wereld leven geeft, maar dit is ook een van de beste voorbeelden van open-wereldontwerp die ik ooit ben tegengekomen. Zo vaak met open werelden klaag ik dat hoewel ze groot zijn, ze ook vermoeiend zijn om over te steken en gevuld zijn met dingen puur omwille van de inhoud. In die gevallen zijn het verhaal en de ervaring zelf onvermijdelijk beter af als de ervaring lineair was. Assassin’s Creed, ik kijk naar jou. Maar Dragon Quest Treasures is anders. Dit is een open wereld waar de ruimte zelf deel uitmaakt van de textuur van de ervaring, en elke vierkante centimeter ervan is voor een bepaald doel gebouwd. Als zodanig is het zo gevuld met geneugten en verborgen bonussen dat het een ruimte is waar je gewoon in wilt rondsnuffelen en verkennen.

De andere kant van Dragon Quest Treasures is de mogelijkheid om een breed scala aan monsters te rekruteren om zich bij je gezelschap aan te sluiten. Ze helpen je vechten in gevechten, ze geven je de ‘visioenen’ die je nodig hebt om de schatten op te sporen, en elk heeft een soort verkenningsvermogen dat je zal helpen langs obstakels te komen en de meest verborgen delen van de wereld te bereiken. wereld. Afgezien daarvan maakt het simpele feit dat ze de schattige beestjes zijn waar we van zijn gaan houden door vele jaren van Dragon Quest, ze op zichzelf al de moeite waard om te verzamelen.

Dit is altijd een sterk punt van de serie geweest, en het hebben van een Slime, Draky of anderszins die je volgt is net zo iconisch als het hebben van een Psyduck of Pikachu in Pokémon. In dat opzicht is het grappig om de eerste echte open-wereldinspanning van beide respectievelijke mega-eigenschappen naast elkaar te zien verschijnen na vele jaren van worstelen op andere manieren (herinner je je Dragon Quest Monsters?). Welke andere vergelijkingen u ook wilt maken, Dragon Quest Treasures heeft zeker de leiding op het gebied van productiewaarden en technische opbouw. Deze game heeft lang niet de problemen die Pokémon Scarlet en Violet hebben, en ik kan me voorstellen dat er genoeg mensen zijn die dat zullen waarderen.

Het enige echte probleem met de game is het vechtsysteem. Het is grotendeels te vergeven omdat, in tegenstelling tot andere Dragon Quest-games, gevechten niet de centrale gameplay-interactie zijn in Treasures. Je bent meer gefocust op die verkenning, zodat je bij de buit kunt komen en deze kunt gebruiken om je thuisbasis op te bouwen. Er zijn echter nog steeds veel vijanden die tussen jou en die doelen komen, en het omgaan met hen is zowel beperkt als onhandig. Aanvallen verlopen niet goed en het ontwijkmechanisme reageert lang niet zo goed als zou moeten. Al snel laat je zoveel mogelijk werk over aan de monsters die je in je gezelschap hebt gerekruteerd (die allemaal door AI worden bestuurd), maar dat maakt je directe rol inderdaad erg passief.

De ontwikkelaars geven je wel een slingerwapen, dat je kunt gebruiken om vijanden aan te vallen met een verscheidenheid aan “speciale” kiezelstenen (in feite magische aanvallen), en om je bondgenoten buffs en genezing te bieden. Ik denk dat dit een poging was om je rol in de strijd meer te maken van ondersteuning en tactiek, maar het is niet bijzonder diep of bevredigend in toepassing. Bovendien zijn deze gevechten – inclusief de bazen – niet echt uitdagend genoeg om de aandacht van de meeste spelers vast te houden. Ik begrijp waarom de ontwikkelaars zich verplicht voelden om de strijd erin te stoppen, maar het is de zwakste kwaliteit en herinnert je er te vaak aan dat dit “slechts” een spin-off is.

Op alle andere manieren is Treasures echter de Dragon Quest-ervaring die je verwacht. Het overkoepelende verhaal is fantasierijk maar eenvoudig – vind speciale stenen met monumentale kracht uit een hele wereld die bestaat uit de overblijfselen van twee enorme draken – maar Dragon Quest doet zijn beste werk als het de grote doelen eenvoudig houdt en je laat genieten van het moment- interacties van moment tot moment. De geliefde humor van de serie is volledig te zien, en het lijkt niet uit te maken hoeveel Dragon Quest-titels je speelt, je zult nooit stoppen met grinniken om alles, van de personagenamen tot hun kleine eigenaardigheden en maniertjes.

Het is jammer dat Dragon Quest Treasures over het hoofd wordt gezien als een spin-off die laat in het jaar op de markt wordt gedumpt, want er zit hier nog steeds in waar de hele industrie van kan leren. De manier waarop de ontwikkelaars duidelijk een open wereld rond het concept en het avontuur hebben gebouwd, in plaats van andersom, maakt Treasures tot een van de meest betekenisvol plezierige open-wereldervaringen aan deze kant van de Yakuza-serie. Ja, het gevecht is een mislukking, maar de kans om te relaxen en op grote schatzoekexpedities te gaan met je favoriete Akira Toriyama-creaties zal altijd onweerstaanbaar zijn, en dit is een van de betere kansen om precies dat te doen.