Review: Final Fantasy IX (Nintendo Switch)

Het is al bijna 20 jaar sinds de release van cultklassieker Final Fantasy IX op de originele PlayStation. Hoewel IX nooit de populariteit bereikte van de bekendere Final Fantasy VII, kon het wel de harten van menig fans winnen door zijn unieke, maar toch zeer retro geïnspireerde wereld. Final Fantasy IX is dan ook vaak speelbaar geweest op andere platformen zoals de PlayStation Portable, de Vita en de PlayStation 4. Met zijn recente port naar de Nintendo Switch leek het ons een perfect moment deze klassieker nog eens te herspelen!

Final Fantasy IX is het verhaal van de nobele dief Zidane die samen met zijn roversbende Tantalus de opdracht heeft gekregen om de lokale prinses te ontvoeren. Bij aankomst blijkt echter dat prinses Garnet net ontvoerd wil worden, wat de zaak uiteraard vergemakkelijkt. Na veel vijfen en zessen geraken ze uit het kasteel, maar dit is maar de start van een groots avontuur waarin Zidane en co de mysteries van de planeet ontdekken en uiteindelijk deze redden van vernietiging!

Het spel speelt eigenlijk zoals de meeste JRPGs uit die tijd. Jij bestuurt Zidane terwijl hij allerlei omgevingen doorkruist en met allerlei mensen praat. Om de zoveel tijd vind je wel een schatkist om kan je iemand uitdagen tot een potje kaarten, maar de hoofdmoot blijft dat je het verhaal volgt van begin tot einde doorheen allerlei steden, omgevingen en kerkers. Zoals we wel gewend zijn van traditionele RPGs zal je om de zoveel tijd belaagd worden door vijanden die je uiteraard moet neerhalen.

Combat in Final Fantasy IX is vooral turn-based. Je personages staan aan één kant van het scherm op een rijtje tegenover de vijanden en jullie voeren buurtelings aanvallen uit tot één van de twee partijen stopt met bewegen. In tegenstelling tot andere FinalFantasy’s waar de aanvallen van je personages zeer aanpasbaar zijn tot op het punt dat alle personages zo goed als alles kunnen, neemt IX de identiteit van zijn personages heel serieus. Dat wil zeggen dat enkel bepaalde personages bepaalde dingen kunnen. Zo kan enkel Zidane stelen, kan enkel Steiner zwaardaanvallen gebruiken en kan enkel Vivi zwarte magie gebruiken. Een synergie vinden tussen je team is vaak zeer cruciaal. Dit gezegde zijnde is dat vooral materie voor later in het spel. Voor merendeel van het spel ga je immers enkel de personages kunnen gebruiken die het verhaal je toelaat te gebruiken en deze zijn vaak op een bepaald niveau op elkaar afgestemd. Je merkt dit ook aan het feit dat bepaalde personages hun krachten kunnen bundelen. Zo kunnen Steiner en Vivi magische zwaardaanvallen uitvoeren die vaak sterker zijn dan de aparte aanvallen samen. Het feit dat de personages zo uniek zijn, geeft hen allen een unieke identiteit en dat kunnen we zeker waarderen.

Maar wat is er nieuw aan deze versie, naast het feit dat het op de Switch is en alle voordelen die daarmee gepaard gaan bevat? De graphics zijn in ieder geval herbekeken en zowel de 3D modellen als en effecten hebben een upgrade gekregen. Hierdoor ziet het spel er, zeker op de hogere resolutie van hedendaagse TV’s, er veel beter uit dan op de PlayStation 1. Helaas is er met de achtergronden weinig gedaan, waardoor deze net iets te blurry zijn voor onze smaak. Het spel bevat ook speciale opties in de vorm van “cheat codes”. Deze laten je toe om dingen te doen die niet mogelijk waren in het origineel spel zoals alle gevechten uitzetten behalve bazen vanaf het begin van het spel, direct level 99 zijn en maximale schade slaan elke keer. Je kan ook de snelheid van het spel verhogen. Bedoeling hiervan is om nieuwe gamers die het geduld van de oude generatie niet hebben tegemoet te komen en om oudere fans de kans te geven om rond te spelen met dit spel.

Kortom, is Final Fantasy IX op Switch jullie geld waard? Dat is van ons een welluidende YES. Het was al een kaskraker van formaat indertijd en zijn leeftijd heeft aan zijn inhoud geen afbreuk gedaan. Het feit dat je het spel nu draagbaar kunt maken door de Switch is de kers op de taart en zal voor menig gamers een extra argument zijn om het spel in huis te halen. Een kwalitatieve game aan een mooi prijs!