Review: Final Fantasy X / X-2 HD Remaster (PlayStation 4)

Square Enix houdt zich de laatste bezig met het heruitbrengen van oudere games voor nieuw generaties. Remakes van Final Fantasy 3 en 4 zijn makkelijk te vinden op 3DS en PC, de onlangs uitgekomen Final Fantasy Type-0 HD is een remake van het origineel PlayStation Portable spel en zelfs Final Fantasy X en X-2 zijn naar de PlayStation 4 gekomen. Is deze versie van deze klassieke echter de moeite waard om te herspelen?

Over de inhoud van de games zelf gaan we weinig zeggen. Zoals jullie allen horen te weten zijn Final Fantasy X en X-2 klassiekers uit het PlayStation 2 tijdperk en staan deze bekend als twee van de beste JRPGs aller tijden. De games die je dus aankoopt zijn 100% degelijk en zeker de moeite waard om te spelen. Wat ons echter interesseert is wat voor veranderingen Square Enix aangebracht geeft aan deze toppers. Ze vragen immers 40 euro voor twee games die je makkelijk tweedehands voor 10 euro of minder kan vinden. Waarom dus zou je deze versie verkiezen boven de originele?

Een eerst groot argument is het hoog gehalte aan grafisch pracht en praal. Naast de herwerking van de modellen van de personages, waardoor deze in HD er verbluffend uitzien, heeft Square Enix ook nog eens de omgeving herwerkt en de view distance vergroot. Hierdoor ziet alles er veel minder blokkerig uit en zien gebouwen in de afstand eruit alsof ze een deel uitmaken van de wereld en niet alsof ze een achtergrondelement zijn. Een extra laag anti-aliasing maakt het geheel nog mooier waardoor het totaal de eisen van deze nieuwe console generatie zeker en vast aankan.

Een ander degelijk argument is de aanwezigheid van de originele en de onlangs herwerkte soundtrack. Eén van de klachten voor de HD remaster van deze games op PlayStation 3 was het feit dat de originele soundtrack herwerkt was. Voor mensen die het origineel spel gespeeld hebben op de PlayStation 2 klinkt het geheel dan natuurlijk volledig fout. Nu heb je bij het opstarten van het spel de keuze om de originele of herwerkte soundtrack te gebruiken. Fans die de remaster gekocht hebben op PlayStation 3 of op PlayStation Vita hebben ook de optie om hun save game file over te zetten naar de PlayStation 4. Best aardig van Square Enix om dit te aan te bieden, hoewel we liever een optie zagen om je save game files van de originele games te importeren van de PlayStation 2.

Heb je deze games nog nooit gespeeld, dan heb je geen excuus. Als je ooit eens een interesse hebt gehad in JRPGs, dan zijn deze twee games haast essentieel om te spelen. Haal deze in huis en geniet van één van de best ervaringen die het genre te bieden heeft. Ook voor oudere gamers biedt dit spel lekkers omdat het de extra’s bevat die nooit naar Europa zijn gekomen zoals geheime bazen en optionele zijmissies. Heb je dus zin een nostalgische, maar toch verbeterde, reis door Spira, dan is deze collectie zeker je tijd en moeite waard!