Review: Final Fantasy XV PE HD (PlayStation 4)

Final Fantasy XV heeft toch wel een lang traject afgelegd. Van zijn prille begin als Final Fantasy XIII Versus op de PlayStation 3 tot zijn verdwijning en latere terugkeer op de PlayStation 4 heeft het spel al veel verandering doormaakt. Hetzelfde kunnen we zeggen over het spel nadat het uitkwam. Als reactie op de kritiek dat het spel kreeg, heeft Square Enix een volledige strategie aan updates, samenwerkingen en DLC’s ontwikkeld om dit universum uit te bouwen. Velen waren dan ook verrast toen Square Enix aankondigde dat het spel een volledige de-make zou krijgen op mobile met een nieuwe art-style en gameplay. Met de komst van Final Fantasy XV: Pocket Edition HD op PlayStation 4 is de cirkel nu volledig rond en kunnen we dit spel in andere vorm herbeleven op console!

Over het verhaal van Final Fantasy XV gaan we geen woorden vuil maken. Het avontuur van Noctis hebben we al genoeg besproken. Als mobile RPG probeert Pocket Edition HD het verhaal ook eer aan te doen, maar een JRPG van 50 uur condenseren tot een spel van 10 uur is geen lachertje. De hoogtepunten zijn beslagen, maar dat is het ook. Veel kleinere dingen of conversaties moeten wijken voor gameplay om het mobiel platform tegemoet te komen.

Uiteraard kunnen we ook niet de grote open wereld van Final Fantasy XV verwachten met zijn eindeloze hunts. Het spel is nu onderverdeeld in kleine hubs met missies om te voltooien die je uiteindelijk wel de kans geven om het verhaal voort te zetten. Tijdens deze missies zal je uiteraard moeten vechten. De combat is veel simpeler dan vroeger, maar toch charmant op zijn eigen manier. Er is toch nog een zeker tactisch niveau en genoeg interactie om het relatief interessant te houden. Het feit dat we ook hardware controllers hebben in plaats van touch maakt ook veel goed. Waar we wel nog duidelijk de mobiele roots merken is in de moeilijkheidsgraad. Het spel is kort en bevat zeer weinig uitdaging voor de doorgewinterde gamer. Een beetje zonde gezien dit een leuke kans kon zijn om terug te grijpen naar de oudere games en misschien een turn-based combat systeem in te voeren.

Over de vorige games gesproken… jullie zullen vast merken dat dit spel er vrij retro uitziet. Als mobile game kon de Pocket Edition uiteraard niet rekenen op dezelfde kracht als de goede oude PlayStation 4. De oplossing was dan ook gaan voor een chibi-achtige stijl en het is best interessant. Deze stijl hebben we al eerder gezien in onder andere de DS versie van Final Fantasy IV en het zorgt wel voor een bepaalde sfeer. Een nadeel is wel dat deze sfeer niet echt werkt met de soms grimmige gebeurtenissen van het spel. De soundtrack is uiteraard geweldig en dat blijft een hoogtepunt in het verhaal.

Final Fantasy XV: Pocket Edition HD is een moeilijk spel om te beoordelen. Gezien het origineel spel al best oud is, kunnen we moeilijk dit spel aanraden boven zijn voorganger omdat deze qua prijs en kwaliteit duidelijk kop en schouders boven deze versie staat. Het is echter een frisse take op het verhaal en voor oudere fans of voor jongere gamers kan het zeker en vast een leuke ervaring wezen!