Review: Final Fantasy XV: Royal Edition (PlayStation 4)

Een tijd geleden kwam top RPG Final Fantasy XV uit en wij waren zeker en vast in de wolken met het resultaat. Jullie hebben uiteraard onze review al gelezen en weten net zoals wij dat het een knaller van formaat was. Echter heeft Square Enix het laatste anderhalf jaar gespendeerd met het verbeteren van het originele spel via verschillende patches, add-ons en DLC expansies. Het resultaat staat bekend als de Final Fantasy XV: Royal Edition en wij gaan eens zien wat deze editie zo royaal maakt.

Spelers van het origineel weten dat Final Fantasy XV tegen het einde enkele steken liet vallen. Hoofdstuk 13 werd door velen bekritiseerd en ook het einde was relatief abrupt. Dit werd gauw gepatcht maar laten we eerlijk zijn… dit hoort niet. In de Royal Edition is dit gedeeltelijk opgelost dankzij een expansie van de laatste dungeon net voor de eindbaas waardoor het allemaal veel beter vloeit. Dit is één van de vele nieuwigheden dat de Royal Edition bevat waardoor het voor het moment de meest complete editie van Final Fantasy XV content is. We zeggen voor het moment omdat Square Enix al nog meer DLC aangekondigd heeft die uitkomt na de launch van de Royal Edition. Wat wil dit zeggen? Deze editie is misschien royaal aan content, maar compleet is het allesbehalve.

De nieuwigheden kan je opsplitsen in twee categorieën. Enerzijds heb je de downloadbare add-ons en anderzijds de DLC episodes. We bekijken beiden even. De add-ons geven je nieuwe content voor het origineel spel waar je mee kunt rondspelen. De expansie waar het hierboven over hadden is een voorbeeld daarvan. Een ander voorbeeld is de optie in first-person view te gaan en zo de wereld door de ogen van Noctis te verkennen. Dit zie je niet vaak in games en is wel een leuke feature. Een ander leuk iets is de Unleashed Armiger. Zoals jullie weten heeft Noctis toegang tot een supermodus zodra hij drie legendarische wapens van zijn voorouders ontdekt, maar het spel geeft je geen reden om de andere tien te zoeken. Deze add-on geeft je Armiger een massieve boost zodra je alle dertien wapens gevonden hebt, wat dit stuk van het spel meer oomph geeft. Ook heb je nu toegang tot een boot om je verkenningen net iets leuker te maken. Dit zijn de grote nieuwigheden. Er zijn veel kleinere nieuwigheden en veranderingen die ook de moeite zijn te ontdekking, maar die je zelf liever zult willen ervaren.

Het grote bulk van deze Royal Edition bestaat echter uit de downloadbare episodes die de focus leggen op één van de kompanen van hoofdpersonage Noctis. Wie even terugdenkt aan het spel herinnert zich nog het feit dat elk van deze drie, zowel Gladiolus als Ignis en Prompto, even verdwenen om hun eigen ding te doen en zo de groep verlieten. Deze drie episodes vullen deze gaten in het verhaal en tonen ons veel meer info over de setting en interacties tussen personages die Noctis niet zag. Veel interessanter is het feit dat elk episode nieuwe gevecht stijlen introduceert voor alle drie de personages die past bij hun persoonlijkheid. Zo kan Gladiolus zijn woede gebruiken als wapen, haalt Prompto veel meer geweren boven en laat Ignis zich meer van zijn magische kant zien. Het leuke van deze editie is dat al deze episodes zich ook integreren in het hoofd spel waardoor alle drie zijpersonages nu volwaardige speelbare personages worden waartussen je kunt switchen als je Noctis even beu bent of liever directere controle wil nemen in gevechten. Dit verhoogt niet enkel je strategische opties, maar geven je veel nieuwe gameplay mogelijkheden tijdens gevechten!

Verder bevat de Royal Edition ook nog eens de Comrades expansie. Wat moet dit voorstellen? Final Fantasy XV: Comrades is de multiplayer expansie van het spel waarin jij een eigen uniek personage maakt die, als lid van de Kingsglaive, missies uitvoert om Noctis achter de schermen te helpen tijdens het spel. Gezien het ook zijn eigen verhaal heeft en het een beetje zijn eigen ding is, biedt het veel mogelijkheden voor nieuwe gameplay, zowel alleen als met je vrienden.

Final Fantasy XV: Royal Edition is een grote hoop content die toch wel de moeite waard is. Nieuwkomers aan het universum krijgen een veel volledigere ervaring vergeleken met de ervaring die anderhalf jaar geleden beschikbaar was, maar ook de oude rotten die het spel hebben neergelegd na het uitspelen zullen versteld staan van de extra hoeveelheid content die nu beschikbaar is. Of dit je eerste ervaring in Eos is of je na een jaar terugkeert om te zien wat er gaande is, de Royal Edition is een flinke kluif die zeker en vast de moeite waard is.