Review: .hack//G.U. Last Recode (PlayStation 4)

.Hack is een reeks die eigenlijk niet respect krijgt in Europa gezien hoe belangrijk het was voor verschillende bekende game reeksen en animes. Met de opmars van isekai animes zoals Sword Art Online zou je haast denken dat die concepten nieuw en baanbrekend zijn, maar het idee van een anime dat zich afspeelt in een spel of zelfs een spel dat zich afspeelt binnen een ander spel is al heel lange tijd bekende kost in Japan. Games zoals de zeven .Hack games en de bijhorende animes hebben dit idee al lang geleden uitgewerkt. Echter, door slechte localisatie praktijken ten tijde van de PlayStation 2 hebben wij daar weinig van gemerkt. De eerste vier .hack games zijn hier daadwerkelijk geraakt en vormen één geheel, maar door gebrekkige verkoop werden de volgende drie games niet naar hier gebracht. Andere reeksen uit die tijd, zoals Xenosaga, kregen dezelfde behandeling. We zijn daarom zeer blij dat deze drie laatste games nu eindelijk beschikbaar zijn op PC en PlayStation 4 als .hack//G.U. Last Recode!

Even wat achtergrond informatie over deze reeks. De zevendelige .hack reeks kan verdeeld worden in twee grote hoofdstukken. Beide games spelen zichzelf af in dezelfde wereld, namelijk die van ons. In deze wereld is een VR MMORPG genaamd The World zeer populair en heel het spel speelt zich dan ook af binnen deze MMORPG. De eerste vier games gaan over de speler Kite en diens avonturen binnen de MMORPG. De laatste drie gaan over de speler Haseo en volgen chronologisch op de avonturen van Kite. Zo zie je maar waar deze reeks fout liep tien jaar geleden. Weinig mensen bij ons zagen het zitten om vier games aan 50 euro per stuk te kopen om een verhaal te volgen waarvan ze niet eens wisten of deze volledig ging worden uitgebracht. Zodoende kon Haseo (en menige fans overigens) op zijn kin kloppen. Deze collectie bevat dan ook niet enkel de laatste drie games van de reeks die (gelukkig maar!) een afzonderlijk geheel vormen, maar ook nog een vierde laatste game dat speciaal voor deze collectie werd gemaakt. Gezien alle games makkelijk een 40-tal uur aan speeltijd garanderen (het zijn en blijven RPG’s) krijg je sowieso al 160 uur aan gameplay. Dat kan al zeer mooi tellen qua waarde!

Zoals eerder gezegd volgen we in deze games het verhaal van de bekende PK Killer Haseo. Haseo heeft het tot zijn doel gemaakt om de sterkste speler aller tijden te worden en deze krachten te gebruiken om Player Killers, dat zijn spelers die zich vooral bezighouden met het vermoorden van andere spelers, te straffen. Algauw blijkt dat de beruchte speler Tri-Edge niet enkel veel mensen neerhaalt, maar om één of andere reden vallen zijn slachtoffers ook in een diepe coma. Haseo gaat hem achterna, maar na een pijnlijk verlies neemt Tri-Edge niet enkel zijn sterke magische voorwerpen, maar ook nog eens zijn levels en vaardigheden af. Haseo moet dus nu vanaf nul beginnen om zo niet enkel Tri-Edge tegen te houden, maar ook het mysterie achter The World te ontrafelen.

De gameplay van de .hack reeks kan worden opgebroken in drie delen. Enerzijds loop je rond in de MMO en versla je samen met twee vrienden allerlei vijanden. Dit kan gebeuren in de generale wereld of uiteraard in een kerker waar ook de grote bazen en missies zitten. De combat zelf is wat je zou verwachten van een MMORPG en neemt heel veel eigenschappen van de Tales reeks over. Je loopt vrij rond, valt actief aan, gebruikt speciale aanvallen en laat jezelf hopelijk goed genezen door je medespelers. De moves die Haseo kan uitvoeren zijn zeer mooi geanimeerd en de AI is ook best competent. Het feit dat je vrienden niet altijd online zijn is ook tof omdat je zo verplicht wordt om andere personages dan gewoonlijk te gebruiken.

Daarnaast zal je ook vaak rondlopen in sneden om je krachten te verhogen en nieuwe mensen te ontmoeten om samen te spelen. Het laatste stuk is zeer meta en speelt zich af in de echte wereld. Hier bestuur je de speler achter Haseo die op zijn PC zijn e-mails kan checken, nieuws lezen of rond trollen op de forums van het spel voor hints en info. Dit laatste stuk is heel belangrijk omdat je zo niet enkel het impact van je daden ziet in de echte wereld, maar de hulp van de forums zullen vaak onontbeerlijk zijn om verder te spelen. Niet enkel krijg je veel tips voor de combat, maar ook informatie zoals keywords, een set uitdrukkingen die je kan invoeren in het spel om nieuwe locaties te ontdekken zijn daar ook te vinden. Het geheel is zeer leuk bedacht en geeft ons dat extraatje dat andere games in dit genre niet doen.

Qua graphics zijn we best onder de indruk van deze remakes. We hebben even de PlayStation 2 versie erbij gehaald om te vergelijken en het is echt dag en nacht verschil. Zeker en vast een voordeel voor gamers die niet rap naar oldies omkijken. Daarnaast is het stemwerk en de soundtrack van zeer hoge kwaliteit. We herkennen trouwens verschillende voice acting legendes die hier indertijd hun eerste stappen in deze wereld hadden gemaakt zoals Johnny Yong Bosch, Steve Blum, Yuri Lowenthal en Crispin Freeman wat zeker kan tellen voor de diehards onder ons!

Bovenal is deze release veel kwaliteit voor de prijs. Zelden krijg je tegenwoordig zoveel content van zo een degelijke kwaliteit aan zo een lage prijs en dat zonder DLC en lootboxes! Als je een spel nodig hebt met een uniek verhaal en meer gameplay dan verwacht, haal deze dan zeker in huis!