Review: Jojo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R (PC)

Negen jaar geleden, terwijl Jojo’s Bizarre Adventure een pop-cultuur fenomeen was in Japan, was het vooral een cult-classic manga voor het grootste deel van de rest van de wereld. Toen de originele versie van Jojo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle uitkwam rond die tijd, kwam het gebrek aan hype rond de serie buiten Japan tot uiting in hoe het spel werd behandeld – het duurde bijna een jaar om in Amerika en Europa uit te komen na de lancering in Japan, en het deed dit met een stille en nauwelijks geadverteerde digitale-only release. In de jaren daarna, echter, heeft Jojo’s Bizarre Adventure de mainstream wereldwijd bereikt. De lopende anime is één van de populairste anime die er zijn, en de opwinding voor Jojo is voelbaar. Je kunt zien dat Bandai Namco weet hoe belangrijk de serie deze keer is – met een volledige fysieke release, een gelijktijdige wereldwijde release en maanden van hype, is de geremasterde rode loper uitgerold voor Jojo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R.

Als je niet met Jojo’s Bizarre Adventure vertrouwd bent, zal dit spel u niet helpen dat gat in je leven te vullen. In plaats van een Naruto Ninja Storm-stijl recapitulatie van de grootste hits van de serie, is All-Star Battle R een algemene viering van Jojo als geheel, in de vorm van een blitse 3D fighter met meer dan 50 speelbare personages. Het roster bestaat uit helden, schurken en ondersteunende personages uit bijna 40 jaar Jojo’s Bizarre Adventure – met alle 8 verhaallijnen van de serie vertegenwoordigd. Sommige van de meer iconische arcs hebben uiteraard een grotere hoeveelheid vertegenwoordiging. Er zijn tien speelbare personages elk uit deel 3 en deel 4, maar slechts vier uit deel 1 en deel 7. Toch gaat de liefde voor de serie verder dan het speelbare rooster – elke centimeter van het spel zit vol met liefdevolle verwijzingen naar de manga, de anime, decennia-lange fan grappen en nog veel meer. Als je een diehard Jojo fan bent, zal je al kwijlen bij het staren naar het hoofdmenu.

Deze moderne heruitgave van de PlayStation 3-game brengt het rooster wat in balans door 10 nieuwe speelbare personages toe te voegen, en dat zijn niet zomaar zijpersonages. Veel van deze personages beschikken over verbluffend unieke gameplaymechanieken en -systemen waaraan je kunt zien dat er veel liefde aan is besteed. Zo heeft Mariah uit deel 3 een speciale meter voor haar magnetische vaardigheden, terwijl Diego Brando uit deel 7 in drie verschillende modi kan vechten, afhankelijk van zijn meter en de stijl die hij kiest. De nieuwe personages passen goed bij de grote verbeteringen die in de gameplay zijn aangebracht – de oorspronkelijke All-Star Battle was weliswaar charmant, maar traag en repetitief. Deze nieuwe versie voegt veel kleine onderdelen toe die het gevechtsgevoel verbeteren, zoals hit-stop-effecten en opnieuw uitgebalanceerde aanvallen die nieuwe combo-mogelijkheden creëren.

De grootste verandering is echter de toevoeging van Assist-vaardigheden – je kiest nu twee personages waarbij het tweede personage fungeert als een ondersteunende aanval die een bepaald aantal keer per gevecht kan worden ingezet. Assists voegen wat broodnodige pit toe aan het spel en geven je tientallen en tientallen nieuwe mogelijkheden voor combo’s, verdedigende acties en algemene gevechtsvariatie. Sommige Assist-personages hebben afstandsaanvallen, terwijl andere van dichtbij aanvallen of Trap-stijl aanvallen hebben. Door simpelweg het Assist-personage aan te passen, kun je de manier waarop je je hoofdpersonage speelt echt veranderen en deze hulpmiddelen zullen zich zeker vertalen naar competitief spel op hoog niveau.

Als het op competitief spel aankomt, echter, blijft Jojo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R een beetje spartelen. Het spel heeft alles in zich om een verslavende online fighter te zijn met een gezonde competitieve scène, maar de online implementatie is ongelooflijk kaal. Ondanks de King of Fighters-stijl 3-tegen-3 modus en zelfs een toernooimodus die spelers in competitieve brackets plaatst, zijn geen van beide online toegankelijk. Je kunt alleen een 2-persoons Public Match room maken, of in de rij gaan staan voor Ranked matches. Een paar van mijn wedstrijden verliepen vlekkeloos. Andere hadden een inputvertraging van een halve seconde, waardoor ik het gevoel had te worden aangevallen door Made In Heaven.

Toch is het spel leuk om alleen te spelen of met een paar lokale Jojo fans. All-Star Battle R gooit op een slimme manier het singleplayer-aanbod van de oorspronkelijke release overhoop – weg is de gehaaste recapitulatie van alle 8 delen voor de verhaalmodus of de door uithoudingsvermogen gevoede vechtmodus waar elke cosmeticus achter zat opgesloten. Deze keer is de All-Star Battle mode het belangrijkste onderdeel van de singleplayer. Hierin krijg je meer dan 100 manga-panelen te zien, verspreid over alle 8 delen van Jojo. Elk paneel vertegenwoordigt een gevecht – sommige zijn canon gevechten van elk deel, terwijl anderen niet-canon gevechten zijn tussen onwaarschijnlijke paren zoals Yukako uit deel 4 en Bucciarati uit deel 5. Elk paneel beloont je met munten, maar bevat ook geheime missies zoals het landen van specifieke aanvallen of het gevecht op een bepaalde manier beëindigen.

Deze geheime missies belonen je met vanalles, van kostuums en kleuren tot galerij-items, taunt-aanpassingen, en nieuwe banner-quotes voor je online Player Card. Al met al heb je honderden verschillende vrij te spelen voorwerpen in de All-Star Battle-mode. Ik had echter graag gezien dat de vrij te spelen kostuums en kleuren wat waren uitgebreid. Sommige personages krijgen 5 kostuums, andere geen, maar niemand lijkt meer dan 4 of 5 alternatieve kleurenopties te hebben. In een wereld waar games als Granblue Fantasy Versus je meer dan een dozijn kleurenopties geven en Melty Blood je je eigen kleuren laat maken, is het jammer dat de opties hier zo beperkt zijn.

Jarenlang heb ik alleen maar een manier gewild om Jojo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle zonder dat ik mijn PlayStation 3 weer aan hoefde te sluiten of de trage framerate van het originele spel hoefde te doorstaan. Het feit dat deze re-release zo veel meer is dan dat, met de nieuwe roster toevoegingen, uitgebreide gameplay, en vernieuwde single-player modes, blaast me weg. Zelfs als het geen high-end online esports mededinger is, Jojo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R is een museum van Jojo referenties en call-backs, en zelfs de meest casual gamers kunnen dit opstarten en uren doorbrengen met het graven door alle referenties naar hun favoriete anime en manga series.

Jojo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R is het Jojo spel dat de wereld nu nodig heeft. Hoewel het online aanbod mager is, is dit nog steeds een liefdesbrief aan de originele serie en zit van top tot teen vol met verwijzingen, callbacks, en onvergetelijke momenten. Het is gemakkelijk om een vriend te pakken en de toevoegingen aan het rooster en de veranderingen in de gameplay offline te waarderen. Het is nog makkelijker, als je een Jojo fan bent, om het spel op te starten en van oor tot oor te glimlachen als je ziet hoeveel aandacht voor detail er in het spel is gestopt. Als je een Jojo fan bent, heb je deze video game nodig.