Review: Jump Force (PlayStation 4)

Jullie hebben het misschien al opgemerkt maar manga en anime is een beetje ons ding. We zijn dan ook fervente shounen lezers en kunnen een spel van de hand van BandaiNamco altijd smaken. Onze hype was dan ook onbeschrijfelijk toen we op E3 de eerste trailer van Jump Force zagen en nu deze in onze handen is, willen we jullie zeker vertellen wat we ervan vinden!

Het concept van de Jump Force is eigenlijk heel cool en een klein beetje belachelijk. Zowel de helden als slechteriken van de verschillende Jump manga’s zijn verschenen in onze wereld door één of andere mysterieuze dreiging. Uw OC personage toont potentieel als supersterke vechtersbaas en wordt ingelijfd in de Jump Force, jawel een soort speciale eenheid bestaande uit alle grote manga namen! Samen met hen zal je doorheen de wereld vechten tegen iconische slechteriken, nieuwe moves leren en uiteraard de wereld redden!

An sich is dit niet echt een heel vernieuwend idee. Crossover games tussen de Jumpfranchises zijn tegenwoordig zo oud als de straat en het is nu nog niet zo lang geleden sinds Jump Victory Versus. Wat vooral een wow-factor hier bezorgt is de unieke grafische stijl en het feit dat het spel zich afspeelt in onze wereld (maar wees gerust, genoeg iconische locaties te bespeuren!). De vergelijking met Victory Versus dan ook niet misplaatst omdat de gameplay van beide games zo goed als in elkaars verlengde ligt!

Jump Force is een 3D Arena fighter zoals we eigenlijk tegenwoordig vaker zien bij anime games. De laatste paar Naruto, Gundam en Dragonball games hebben deze stijl aangenomen. Bij het opstarten van elk gevecht kies je drie personages om in je team te zitten en dan kan het gevecht beginnen. Qua rosters zijn er zeker en vast hoogvliegers te bespeuren. One Piece, Dragonball Z en Naruto zijn alvast van de partij, maar ook populaire reeksen zoals Fist of the North Star, Jojo’s Bizarre Adventure en zelfs Yu-Gi-Oh! hebben minstens één vertegenwoordiger. Ook populaire nieuwkomer Deku van Boku No Hero Academia is aanwezig. Kortom, je favorieten zijn vast aanwezig.

De gevechten zelfs zijn drie op drie met een grote nadruk op snelheid en spektakel. Naast standaard lichte en zware aanvallen, kan je ook chase aanvallen uitvoeren waarmee je heel snel je vijand kunt achtervolgen nadat je ze weg hebt geslagen. Tijdens deze schermutselingen is vooral je timing cruciaal. Een sterke speler kan vakkundig door de vijand zijn ravage slaan en achter hen verschijnen voor een sappige tegenaanval. Is afstandswerk meer je ding? Verhoog dan je energie en laat al je energiestralen los door speciale aanvallen uit te voeren met één enkele knop. Als klap op de roos kan je met je energie ook transformeren zodat je toegang hebt tot iconische aanvallen zoals de Spirit Bomb om het gevecht te beslechten. Het is echter ook mogelijk om tussen je drie personages te switchen of hen even op het slagveld laten verschijnen voor een korte aanval. Kortom, opties genoeg!

Al spelende leer je de timbre van de gameplay en vooral de multiplayer is daarbij de moeite. Hoewel er een verhaal modus is, is deze niet echt waar we voor komen. Er is een leercurve en zodra je deze doorlopen hebt, is het spel zeer leuk om te spelen. Het biedt niet dezelfde dieptegang als een technische fighter niveau Street Fighter of FighterZ, maar het spektakel zal menig gamers behagen en voor toffe avonden zorgen met vrienden.

Qua graphics kunnen we kort zijn. Het geheel ziet er zeer flashy en uniek uit, maar het zal niet voor iedereen zijn. Het team achter dit spel is gegaan voor een meer “realistische” stijl die niet bij iedereen in de smaak valt, maar terwijl het spel in beweging is, is het moeilijk om niet een beetje verbluft te zijn door het spektakel op het scherm. Het feit dat de originele stemacteurs hun personages vertolken is ook geweldig, maar we missen toch wel een aantal iconische muziek nummers in de soundtrack om ons meer in de mood te krijgen!

Is Jump Force een hoogvlieger? Dat hangt van wat je verwachtingen zijn. De verhaalmodus is zeer clunky en zal menig gamers niet kunnen bekoren, maar puur op vlak van gameplay zit alles snor. Uiteindelijk is dat laatste vooral waar het om gaat en tijdens onze speelsessies hebben we ons rijkelijk geamuseerd. Is shounen je ding, dan kan dit spel je menig leuke avonden bezorgen met vrienden!