Review: Kingdom Hearts 2.5 HD Remix (PlayStation 3)

Toen we Kingdom Hearts voor het eerst in de rekken zagen, hadden we allemaal dezelfde reactie. Disney en Final Fantasy, wie heeft dit bedacht? Nu, bijna 12 jaar later, is Kingdom Hearts één van de meest geliefde en langlopende gamereeksen die momenteel nog relevant is. Met games op bijna elke console en handheld is het moeilijk om deze games niet op één of andere manier gespeeld te hebben. Na 12 jaar krijgt deze gamereeks ook nog eens een derde deel met de weinige originele naam Kingdom Hearts 3, maar door alle spin-offs op allerlei handhelds die toch allemaal noodzakelijk zijn om het verhaal te begrijpen, zaten Square Enix met het probleem dat er weinig mensen zullen zijn die de reeks gespeeld hebben op de PlayStation 2, Gameboy Advance, PlayStation Portable, Nintendo DS en Nintendo 3DS en het verhaal volledig zullen kunnen volgen. Dit probleem moest opgelost worden om ervoor te zorgen dat de Kingdom Hearts Trilogy tot een goed einde gebracht werd.

Het antwoord voor dit probleem was te vinden bij het concept van remakes en rereleases. Door de oude games een likje HD verf te geven en de portable games te hermaken voor consoles, konden ze zo ervoor zorgen dat iedereen die het wou makkelijk deze games zou kunnen spelen. Voor oude fans was dit ook een kans om alle vernieuwingen uit de Japanse Final Mix versies die nooit naar het Westen kwamen eens aan de tand te voelen. Vorig jaar kregen we daarom Kingdom Hearts HD 1.5 Remix met een HD versie van Kingdom Hearts Final Mix, Kingdom Hearts Re: Chain of Memories en een film versie van het spel Kingdom Hearts: 358/2 Days voor een uitzonderlijk goedkope prijs. DIt jaar krijgen we Kingdom Hearts HD 2.5 Remix met een HD versie van Kingdom Hearts 2 Final Mix, een nooit-eerder geziene console versie van Kingdom Hearts: Birth By Sleep Final Mix en een film versie van het spel Kingdom Hearts: Coded.

Aan het verhaal van Kingdom Hearts gaan we weinig woorden aan vuil maken omdat we nu eenmaal niet zes games aan verhaal kunnen uitleggen in deze recensie, maar ook omdat het verhaal best ingewikkeld is. Het volgt de avonturen van de jonge Sora die na de vernietiging van zijn wereld door de duistere Heartless een magisch sleutelvormig zwaard vindt met de naam Keyblade. Samen met bekende Disney personages Donald en Goofy gaat hij op een missie om de Heartless tegen te houden voor ze meer werelden met de grond gelijk maken. Hij zal tijdens zijn avonturen niet enkel vechten tegen de Heartless, maar ook tegen verschillende Disney slechteriken, de geheimzinnige Organisation XIII, zijn eigen beste vriend Riku en zelfs bekende Final Fantasy schurk Sephiroth. Gelukkig kan hij rekenen op de hulp van veel oude en nieuwe Disney helden zoals Aladdin en Captain Jack Sparrow om het tij te keren.

Birth By Sleep is echter een totaal ander beest. Deze game was oorspronkelijk een PlayStation Portable titel en volgt de avonturen van het trio Terra, Ventus en Aqua terwijl ze jaren voor het eerste spel uitpluizen hoe het komt dat de Unversed, een nieuwe bedreiging, aan een opmars bezig zijn en wat de plannen zijn van de geheimzinnige Master Xehanort, een oude meesterbrein met connecties aan de Heartless en de Organisation XIII. Wat is zijn doel en hoe passen de personages hierin?

Beide games zijn krachtige third-person actie games waarin jij Sora of Terra/Ventus/Aqua controleert terwijl de computer de daden van je teamgenoten dirigeert. Tijdens je zoektocht doorheen verschillende Disney werelden zal jij een groot leger vijanden alsook bazen de botte kant van je Keyblade laten zien of bekogelen met magie. Sora heeft naast zijn kunde met de Keyblade ook nog eens de kracht om verschillende Drive vormen aan te nemen die hem toelaten om zich te focussen op een aspect van zijn kracht. Zo kan hij zich volledig focussen op zijn Keyblade en een korte tijd twee Keyblades tegelijk gebruiken of kan hij zijn magie prioritair maken en verschillende spreuken tegelijk afvuren. Terra/Ventus/Aqua hebben echter de mogelijkheid om het Command systeem te gebruiken. In dit systeem is elke aanval zijn eigen entiteit met een level die je kan verhogen door deze veel te gebruiken. Door commando’s te fuseren is het mogelijk om sterkere aanvallen te maken en om je aanvallen te verbeteren met speciale effecten. Beide systemen hebben hun sterke en zwakke punten, maar het zorgt ervoor dat Kingdom Hearts 2 en Birth By Sleep beide een unieke manier van spelen hebben. Zo voelt het niet aan alsof de ene een verlengstuk is van het ander, maar zijn beide games een op zichzelf staande ervaring. De gameplay is vloeiend, snel en dankzij de vier verschillende moeilijkheidsgraden zal iedereen een uitdaging vinden die past bij zijn kunde.

Als spelers van de originele games zijn we al blij dat de gameplay van beide games de overgang naar HD ongeschonden overleefde, maar hoe zit het dan met de graphics en de soundtrack? Op vlak van visueel pracht en praal kunnen we zeggen dat dit één van de betere HD remakes is dat we tot nu hebben gezien, maar hij is soms een beetje schizofreen. Het is duidelijk dat de personages een upgrade kregen, maar niet alle omgevingen kregen dezelfde upgrade. Dit is vooral opvallend bij Birth By Sleep, want als een stukje omgeving niet in HD is, zien we onmiddellijk PSP kwaliteit omgevingen en die zijn allesbehalve leuk om te zien naast de verbeterde HD omgevingen. Bij Kingdom Hearts 2 valt dit minder op. Daarnaast kreeg heel de soundtrack een make-over door originele componist Yoko Shimomura waardoor hij fris en interessant klinkt… hoewel bepaalde liedjes zoals The Other Promise hun emotionele geladenheid nooit zullen verliezen.

Kingdom Hearts 2.5 HD Remix is één van de beste releases van dit jaar en toont aan dat het concept van HD remakes degelijk gedaan kan worden door de juiste bedrijven. Voor 40 euro krijg je een HD versie van twee sterke games en een film van een ander spel die je makkelijk 100+ uur aan entertainment kan bezorgen. Oude fans zullen zeker genieten van deze nostalgische trip alsook de nieuwigheden aan de games die de gameplay verbeteren. Aan nieuwe fans raden we dan ook om te zien of ze dit ergens kunnen kopen samen met Kingdom Hearts 1.5 HD Remix voor één van de beste game ervaringen die je momenteel kan kopen op de PlayStation 3.

Hou onze Facebook pagina zeker in het oog want wij mogen van Square Enix een exemplaar van dit spel weggeven aan een gelukkige cosplayer! Wie weet ben jij het!