Review: Kingdom Hearts 2.8 (PlayStation 4)

Op de CosplayCloud redactie zijn wij een beetje fan van de Kingdom Hearts reeks. Deze unieke reeks die de narratieve kracht en personages van het team achter Final Fantasy bundelt met de sprookjesachtige werelden van Disney is toch een uniek gegeven in de gaming wereld en een combinatie die we nergens anders treffen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we elke release in deze reeks graag zien verschijnen en vandaag mogen de gloednieuwe Kingdom Hearts 2.8 aan de tand voelen!

De laatste Kingdom Hearts hebben een heel rare, doch logische nomenclatuur aangenomen en Kingdom Hearts 2.8 volgt deze zeer netjes. Chronologisch gezien zijn alle games en films daarin uitgekomen na alle games in Kingdom Hearts 2.5 collectie en vormt deze collectie de brug naar de heilige graal van de reeks waar we al 15 jaar op wachten… Kingdom Hearts 3. Deze collectie is de laatste essentiële stap voordat het laatste avontuur van Sora kan beginnen en bevat de games Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD, het spel Kingdom Hearts BBS 0.2 Fragmentary Passage en de film Kingdom Hearts X Backcover.

We beginnen onze tocht doorheen deze collectie bij de film. Kingdom Hearts X Backcover vertelt een verhaal dat duizenden jaren voor het eerste spel gebeurde. Hier ontmoeten we de allereerste Keyblade gebruikers, de Foretellers en hun geheimzinnige Master of Masters. De vijf Foretellers Ira, Ava, Aced, Invi en Gula kregen van hun meester een boek die het einde der tijden voorspelde door middel van een grote Keyblade Oorlog. Fans van de games weten dat deze Keyblade Oorlog een belangrijke gebeurtenis was in het verhaal dat tot nu toe enkel zeer mysterieus omschreven werd. Het feit dat we het verhaal daarachter kunnen bekijken is een grote meerwaarde voor het verhaal. Helaas zien we enkel maar de start van het conflict en wordt het eigenlijke verhaal verder uitgewerkt in het huidige mobile spel Kingdom Hearts Unchained X, wat verschillende fans teleurstelde die een volledig afgewerkt verhaal hadden verwacht. Desalniettemin krijgen we in 90 minuten een heel mooie introductie in geanimeerde CGI stijl en dat konden we zeker en vast smaken.

Onze volgende stop in deze collectie is Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD. Dit spel kwam origineel uit op de Nintendo 3DS wat betekent dat dit de eerste keer is dat het in degelijke kwaliteit speelbaar is op consoles. Dit komt de CGI en de verhaalscènes zeker ten goede. De gameplay is niet enkel herwerkt om te compenseren voor het gebrek aan touchscreen op de PlayStation 4, voor het eerst in de reeks is er een Kingdom Hearts spel speelbaar een de magische 60 fps. Voor een actie spel is de sprong van 30 naar 60 fps echt dag en nacht verschil en het voelt echt zoveel beter aan. We hopen daarom dat Square Enix dit kan evenaren in hun aankomende remastering van de oudere collecties op PS4. Een review van Dream Drop Distance zelf is hier niet echt aan de orde gezien dit een bestaande topper is die enkel maar beter werd dankzij de kracht van de PlayStation 4. Deze was in het verleden al een aanrader van formaat en dat verandert hier natuurlijk niet.

Het uniek stuk aan dit spel is een speelbaar fragment dat dient als vervolg op PlayStation Portable topper Kingdom Hearts Birth By Sleep en als voorproefje voor Kingdom Hearts 3. Dit stuk genaamd Kingdom Hearts 0.2 Fragmentary Passage volgt de avonturen van Keyblade meester Aqua terwijl zij in de wereld van duisternis zwerft op zoek naar een uitgang. Het dient vooral als een mooie technische demo van wat we kunnen verwachten van de graphics en gameplay, maar bevat ook een hele brok verhaal dat Kingdom Hearts 3 als avontuur  moet inleiden.

Qua gameplay wijkt het af van het Command systeem van Birth By Sleep, Coded en Dream Drop Distance om een meer klassieke ervaring te bieden dat meer lijkt op de gameplay van topper Kingdom Hearts 2. Aqua kan heel snel en accuraat bewegen doorheen het slagveld om haar vijanden, de Heartless, in de pan te hakken met haar sleutelzwaard. Daarnaast kan ze ook Final Fantasy magie van hoog niveau gebruiken en kan ze haar gevechtstijl aanpassen afhankelijk van haar voorbije acties. Dit kan de vorm aannemen van een specifieke Keyblade vechtstijl of een heuse magische eindaanval. Kortom, alles wat je nodig hebt om de duisternis een kopje kleiner te maken.

Op zich is het spel vrij kort met een gemiddelde speelduur van 4 a 5 uur als voorproefje. Toch bevat het spel vijf bazen, een bonus baas en zelfs cameo van Keyblade meester Mickey Mouse als speelbaar teamlid. Daarnaast is het spel niet enkel speelbaar op normale en Proud mode, maar na voltooiing ook op  Critical mode voor de hardste onder de hardste keyblade gebruikers. Een leuke bonus is het feit dat er een waslijst is aan bonus objectieven die je allerlei kleren en accessoires om Aqua mee te kleden voor wie dat wil doen.

Aan graphics hebben we geen gebrek in deze games. Dream Drop Distance HD ziet er uitstekend uit voor een geremasterde 3DS game en het feit dat het aan 60 fps draait is gewoon subliem. 0.2 en Backcover tonen echter de grafische spierkracht die we gewend zijn van het huis van Final Fantasy. Met prachtige omgevingen, heerlijke effecten, stijlvolle animaties en gedetailleerde personages zijn beide stukken een lust voor het oog. Het sublieme stemwerk van de oude cast en Disney bekenden gekoppeld aan de geweldige soundtrack van Yoko Shimomura maakt het geheel uiteraard af!

Is Kingdom Hearts 2.8 de moeite waard om te kopen? Wij vinden van wel. De HD remaster van Dream Drop Distance alleen is qua gameplay en verhaal het geld al waard. Koppel daar een film van 90 minuten en een volledig nieuwe mini-spel  aan en je hebt veel waar voor je geld. Een heel grote aanrader voor fans van de reeks!