Review: Kingdom Hearts III (PlayStation 4)

Na 14 jaar is hij er dan eindelijk. Kingdom Hearts III. Een spel waar menig gamers al de helft van hun leven op aan het wachten zijn en waar al jaren hype en opbouw voor is. We hebben hem EINDELIJK in onze handen en dat verdient een review van jewelste!

Kingdom Hearts als reeks is moeilijk om volledig uit te leggen, zeker gezien er meer games zijn dan je denkt op een waslijst van platformen. Gelukkig heeft Square Enix de laatste jaren zijn best gedaan om deze allemaal te centraliseren op de PlayStation 4 waardoor de drempel tot intrede veel lager is dan vroeger. We gaan toch pogen om deze reeks uit te leggen in grote lijnen voor jullie.

Kingdom Hearts begon als de onschuldige avonturen van Sora, een jonge man die op de idyllische Destiny Islands vertoeft samen met zijn vrienden Riku en Kairi. Wanneer de Heartless, een soort wezens gemaakt de duisternis, verschijnen om zijn eiland te verzwelgen, ontdekt Sora dat hij de kracht van de Keyblade, een zwaard in de vorm van een sleutel, kan gebruiken om hen te verslaan. Toch lukt het de Heartless om zijn thuis te verzwelgen en zodoende verdwijnen ook Sora’s vrienden. Samen met Donald Duck en Goofy moet Sora allerlei Disney wereld doorkruisen en grote slechteriken, zowel originele als Disney, verslaan. Achter onze rug werkte echter de hoofdslechterik van het verhaal, Master Xehanort, constant verder om zijn doelen te bereiken en zo uiteindelijk twee dingen te bemachtigen. Enerzijds de legendarische X-blade, het wapen waarop alle keyblades gebaseerd zijn, en uiteraard de titulaire Kingdom Hearts, de hart van het heelal. In Kingdom Hearts III bereikt dit conflict eindelijk zijn langverwachte hoogtepunt en moet Sora een laatste keer strijden tegen de krachten van de duisternis. Hij kan echter rekenen om een leger vrienden die hij doorheen de jaren heeft gemaakt om hem bij te staan in deze strijd!

Zoals doorwinterde Kingdom Hearts fans kunnen verwachten, zal Sora een groot avontuur samen met Donald en Goofy meemaken waarbij een groot aantal Disney werelden de revue passeren. Dankzij interacties met de personages zal Sora dan dichter en dichter bij zijn einddoel geraken en uiteindelijk de hoofdslechterik van het spel verslaan. Deze keer bezoeken we vooral recentere Disney en Pixar films zoals Frozen, Tangled, Toy Story en Big Hero Six, maar ook oude klassieker staan op het menu. We doorkruisen Olympus met Hercules, gaan door het bos met Winnie De Pooh en bevaren de zee met niemand minder dan Captain Jack Sparrow, dus er is iets voor zowel oude als nieuwe Disney fans.

Qua gameplay zullen we vooral Sora besturen terwijl hij door deze werelden rondloopt en vijanden verslaat. Gezien dit een action RPG is, ligt de nadruk vooral op vloeiende combat en veel exploratie. Kingdom Hearts staat immers bekend voor zijn combat en deze is tot in de puntjes herwerkt om de beste elementen uit de vorige games te halen. Het arsenaal van Sora is immers nog nooit zo groot geweest. Naast meppen met zijn keyblade, magie gebruiken, ontwijken, speciale aanvallen, personages oproepen om hem te helpen en team aanvallen met verschillende personages, kan Sora nu dingen uit de verschillende spin-off games doen. Net zoals de personages uit Birth By Sleep heeft hij toegang tot de Shotlock kracht, waarmee hij vijanden van op afstand kan bekogelen met aanvallen die altijd hun doelwit raken. Uit Dream Drop Distance neemt hij dan weer het Flowmotion systeem waarmee hij aan hoge snelheid kan rondflitsen doorheen de omgeving en acrobatische moves uitvoeren. Nieuw aan het spel zijn onder andere Formchanges en Attraction Flows. Deze eerste laten Sora toe om zijn keyblade te veranderen in andere wapens zoals klauwen of hamers voor meer gameplay variëteit terwijl de tweede Sora toelaat om om effectief ritjes uit Disneyland op te roepen om te gebruiken bij zijn aanvallen. Kortom, het arsenaal van Sora is goed gevuld!

Je zou denken dat dit allemaal zou leiden tot gameplay die een focus mist, maar niets is minder waar. Omdat Sora zoveel mogelijkheden heeft, kan je je eigen speeltijd zeer nauw definiëren en enkel de tactieken gebruiken die je zelf leuk vindt. Toch is het een goed idee om het hele arsenaal in je achterhoofd te houden. Het spel houdt er immers van om je testen door je in nieuwe situaties te steken waarbij bepaalde aanvallen nuttiger zijn dan anderen! Ook buiten de combat valt er veel te doen terwijl je geniet van het meesterlijk geschreven verhaal. De Disney werelden zitten immers boordevol collectables, geheimen, mini-games en schatten om te verzamelen!

Het moet gezegd worden dat Kingdom Hearts III zoveel visueel als auditief hoog scoort. Met cutscènes die recente Disney films kunnen evenaren en animaties die er prachtig uitzien is het een spektakel voor het oog. Het strakke stemwerk verdient veel lof en de nieuwe soundtrack door Yoko Shimomura is echt een meesterwerk. Koppel dit aan de aanwezigheid van zowel sterke Disneyliedjes als de terugkeer van Utada Hikaru, de zangeres van de originele Kingdom Hearts liedjes, en het resultaat is haast magisch.

Kingdom Hearts III had een haast onmogelijke opdracht. Het moest veertien jaar aan hype van fans overbruggen en dat is hen gewoonweg gelukt. Het is een hoogvlieger van formaat, maar we kunnen het enkel aanraden aan fans. Dit omdat je echt wel de voorkennis van de voorgaande games nodig hebt om het verhaal te begrijpen. Als je echter jezelf wil storten in deze legendarische reeks is dit een perfect moment nu alles op PlayStation 4 beschikbaar is!