Review: Kingdom Hearts: Melody of Memory (PlayStation 4)

Met de release van Kingdom Hearts III, kwam er eindelijk een einde aan één van de langstlopende trilogiën uit gaming. Toch betekent dit niet dat Kingdom Hearts als reeks gedaan. Verre van zelfs. De toekomst is nog zeer rooskleurig voor de reeks en de eerste stappen hiervoor worden vandaag gelegd in Kingdom Hearts: Melody of Memory!

Melody of Memory is de eerste rasechte muziekgame in de reeks en tegelijkertijd een viering van alles wat wat de reeks zo groot heeft gemaakt. Uiteraard hoort de muziek daar ook bij. We vergezellen Kairi tijdens een muzikaal avontuur waarin ze het verhaal van het spel herbeleefd via de muziek. Uiteraard zal jij deze muziek moeten verslaan om zo tot het einde te komen waarbij Kairi tot een grote ontdekking komt die de toekomst van de reeks verder zal bepalen. Vraag je je af welke uitdekking dit is? Dan moet je maar zelf het einde bereiken!

Tijdens dit muzikaal avontuur zal je allerlei werelden uit de geschiedenis van de reeks doorkruisen op een muziekbalk terwijl je, Guitar Hero-gewijs, inputs doet op de beat van de muziek. Hoe meer je erop zit, hoe beter je score. Zit je ernaast, dan gaat je score naar beneden en verlies je levenskracht. Komt je levens kracht op nul, dan is het uiteraard gedaan! Vooral leuk is de visuele stijl die de noten de vorm heeft van vijanden uit de reeks en je toelaat om langs de muziek te lopen met een team van drie personages uit de reeks. Zo lijkt het als je daadwerkelijk scenes uit de games speelt, maar op een nieuwe manier. Een ander soort gameplay heb je bij de Memory Dives. Daar speelt een film af met een belangrijke scene uit de games en moet je al vliegend noten raken. Daarnaast is er nog een derde modus waarbij je moet vechten tegen bazen. De bazen voeren dan inputs op je af en jij moet deze met de juiste timing op de beat kunnen vervullen. Hier loop je niet over de muziek, maar zie je het baasgevechten in de achtergrond gebeuren voor dynamische effect.

Terwijl je speelt zal je per wereld een tweetal liedjes vrijspelen elk met bonus-objectieven waarbij je sterren kunt verdienen. Deze heb je nodig om nieuwe werelden vrij te spelen en verder te geraken in het verhaal. Hoe beter je het doet, hoe meer liedjes en dus hoe meer de kunt doen! Terwijl je speelt, zal je ook allerlei kleine extra’s zoals filmpjes, popjes en art uit de reeks kunnen vrijspelen die je dan in een aparte modus kunt bekijken. Kortom, er is altijd iets om naar te streven. Naast de singeplayer is er ook een multiplayer modus waar je het tegen vrienden of onbekenden kunt opnemen om de hoogste score te halen op je favoriete liedjes. Altijd leuk als een extraatje!

Qua graphics greep het spel terug naar de bekende stijl van de oudere games versus de nieuwe stijl van Kingdom Hearts III. Ergens is dit niet verwonderlijk gezien ze gaan voor een retro-gevoel en merendeel van de content nu eenmaal in die stijl is gemaakt. De PlayStation 2 stijl is echter heel raar om te zien naast hedendaagse games. Niet onplezierig, maar ook geen hoogvlieger qua grafische kracht. Uiteraard is de muziek echter van bovenste plank en de nieuwe cutscenes zijn wat we horen te verwachten van deze reeks. Dat smaakt naar meer!

Kingdom Hearts: Melody of Memory is als muziek game zeer competent. Het is net de Kingdom Hearts dan menig gamers hadden verwacht, maar het heeft zijn eigen waarde als game. Het is een mooi excuus om de uitstekende soundtrack van deze reeks nogmaals te bezoeken en voor de echte fans is het zeker en vast een must.