Review: LEGO Jurassic World (PlayStation 4)

Je kan er niet naast kijken tegenwoordig. Waar je ook kijkt op sociale media, reclameborden en TV zal je één of andere referentie naar dinosaurussen vinden! Wie al een tijdje onder een (prehistorische) steen woont, zal verbaasd zijn om te horen dat de bekende “Jurassic Park” reeks een vervolg krijgt onder de noemer “Jurassic World” met uiteraard genoeg archeologische actie om zelfs de hardste fan van deze reeks te bekoren. Heel het geekdom staat uiteraard te springen om deze film te zien en bij elke goede geeky film hoort uiteraard een bijhorend LEGO-spel om de nodige flauwe grappen te maken. Wij kregen op de dag van release “LEGO Jurassic World” in handen en hebben deze als echte fans met veel plezier zitten spelen. Hebben jullie zin om ons te vergezellen op deze blokkerige reis door tijd?

Laten we al direct beginnen met de titel van het spel te verduidelijken en jullie verzekeren dat dit niet zomaar een filmspel is. Het heet misschien “LEGO Jurassic World”, maar we hebben hier niet gewoon een speelbare versie van de film in handen. De heren van Traveller’s Tales zijn geen valse fans en ze hebben dit spel enorm serieus genomen. Dit werd duidelijk toen we zagen dat ze niet enkel de nieuwe film, maar ook de drie vorige films in het spel hadden opgenomen. Dit moesten ze uiteraard niet doen, maar als hulde voor deze sublieme filmreeks vinden we dit niet meer dan passend. Fans van de nieuwe, maar ook zeker fans van de oude films kunnen hier dus aan hun trekken komen en elkaar treffen.

Hoewel de LEGO esthetiek vooral de jongere fans zal aanspreken, zullen oudere fans zich zeker thuis voelen in dit spel. De gevatte, maar toch ietwat flauwe humor van de LEGO games is uiteraard terug en gekoppeld aan de strakke platforming en puzzel gameplay die we gewend zijn van deze games. Met veel liefde heeft Traveller’s Tales een groot aantal scenes uit de films nagebouwd als levels waardoor je je als speler een weg moet banen en de unieke vaardigheden van elk personage gebruiken. Zo begin je het spel als bekende jager Robert Muldoon die met zijn geweer op verre voorwerpen kan schieten en voetsporen kan volgen, maar wissel je algauw naar Alan Grant die het vooral moet hebben van zijn archeologische vaardigheden om dinosaurus restanten weer op te bouwen. Het juiste personage in de juiste situatie gebruiken is, zoals altijd, cruciaal om levels uit te spelen, maar ook om de honderden geheimen verborgen in het spel te ontdekken.

Doorheen een twintigtal levels zal je het verhaal van alle vier de films herbeleven terwijl je zelf op ontdekking gaat in Jurassic Park and World. Deze iconische locaties zijn zeer mooi nagebouwd en gevuld met allerlei leuke LEGO uitdagingen. Niet elke scene is in het spel verweven, maar de scenes die we speelden hebben hun impact zeker niet gemist. De gameplay is ook zeer goed uitgewerkt met een goede balans tussen actie en puzzels, zeker met twee spelers. We zouden echter wel zeggen dat het spel beter speelt met twee dan alleen, wat uiteraard jammer is voor de meer asociale gamers onder ons.

Als reeks hebben de LEGO games zich vooral gefocused op degelijke en kindvriendelijke gameplay. Toch proberen zie hier en daar te experimenteren met eerdere concepten. Zo kan je in dit spel foto’s nemen van dinosaurussen en is dit op verschillende plaatsen een belangrijk gameplay element waarmee je grotere vijanden te slim af kunt zijn. Daarnaast is er de mogelijkheid om bepaalde dinosaurussen te controleren tijdens het spel en de voldoening die je daarvan krijgt is, zoals verwacht, geweldig.

Hoewel de graphics niet super belangrijk zijn in dit soort games, blijven ze zoals gewoonlijk enorm authentiek aan de iconische LEGO stijl die we vaak in de games hebben gezien. Er worden hier geen nieuwe grenzen verlegd, maar het is duidelijk dat er moeite is gestoken in de animatie van de personages om niet enkel de look goed te krijgen, maar ook om de humor en feel van het spel in orde te krijgen. Op vlak van geluid stonden we best versteld van het feit dat het spel het stemwerk van de originele acteurs van de films bevat. Het valt wel op dat deze duidelijk uit de films zelf genomen zijn en daardoor is er een merkbaar kwaliteitverschil tussen de stemmen en het geluid van het spel zelf. Zeker bij personages uit de oudere films merk je dat de kwaliteit van de geluidsamples die genomen zijn niet opwegen tegen die van het spel zelf. De authentieke toets die het origineel stemwerk aan het spel verleent is dit echter meer dan waard. Ook de prachtige soundtrack van John Williams keert terug in dit spel en op sommige momenten moesten ook wij een nostalgische traan wegpinken.

LEGO Jurassic World is de nieuwste in een lange reeks games met een rijke geschiedenis aan strakke gameplay en dat is voelbaar tijdens het spelen. Elk stukje van deze ervaring speelt zoals het hoort en dat alleen al maakt het een kwalitatieve game. Voeg daar nog eens de inhoud van de vier Jurassic Park films aan toe gekoppeld met de zorg die enkel echte fans van de reeks zouden tonen en je hebt een spel die elke fan in huis moet halen. Ben je fan van Jurassic Park, de LEGO reeks of zoek je gewoon een degelijk spel om de tijd te overbruggen tot de volgende grote release? Haal LEGO Jurassic Park in huis en je zal je zeker amuseren, met of zonder vrienden!