Review: LEGO Marvel’s Avengers (PlayStation 4)

Weten jullie hoeveel LEGO games er al zijn uitgekomen sinds 2005? Ongeveer 30. 30 games in 10 jaar is eigenlijk best belachelijk als je erover nadenkt. Dit gezegd zijnde blijven deze games toch verkopen en hoge cijfers halen. Uiteraard weten wij dan ook waarom. Elke game bouwt voort op zijn voorganger waardoor de reeks in 10 jaar gestaag beter en beter is geworden. Ook de traditionele LEGO humor blijft hoog scoren met insiders die fans van de reeksen zullen begrijpen en slapstick actie die zelfs de gemiddelde norse gamer zal doen glimlachen. Het feit dat bijna elk spel een nieuwe thematiek omarmt om zo fris te blijven is dan ook een enorm goed ding. Vandaag voelen we LEGO Marvel’s Avengers aan de tand om te zien of deze grote reeks het nog niet verleerd is.

Voor we deze recensie beginnen, moeten we even een vaststelling maken. Dit is niet het eerste LEGO Marvel spel dat al verschenen is. In 2013 verscheen LEGO Marvel Superheroes bij ons als het allereerste Marvel spel dat de LEGO keuring zou krijgen en dit spel was uiteraard een heuse hit door zijn focus op de Marvel comics. LEGO Marvel’s Avengers is echter volledig gebaseerd op de Marvel Cinematic Universe, de bekende filmreeks van Marvel waar velen van jullie al mee in contact zijn gekomen. Dit betekent praktisch gezien dat dingen die niet in de films verschenen niet mogelijk zijn in dit spel. Verwacht dus niet dat Deadpool, Spinnemans of Wolverine opeens op het scherm zullen verschijnen!

Wat het spel wel bevat is alle inhoud van alle Marvel films en dat is best veel voor één spel. Het spel springt rond van de ene film naar de andere om de spanning erin te houden in plaats van deze op volgorde te doen of je zelf te laten kiezen welk film je eerst doet zoals andere games. Deze manier van verhaalopbouw heeft voor- en nadelen gezien je een beetje vast zit aan de volgorde dat de makers hebben besloten. Toch zijn ze ook heel kritisch geweest in hun keuzes van scènes. Je hoeft dus nooit te vrezen dat er een saai stuk komt.

De gameplay van dit LEGO spel is wat je zou verwachten van een game uit deze reeks. Als één of meerdere personages uit de films zal je rondlopen, vijanden rake klappen uitdelen, unieke krachten van personages combineren om omgevingen en puzzels vrij te spelen en uiteraard heel veel voorwerpen verzamelen. We merken uiteraard een aantal nieuwigheden zoals het feit dat de opbouw van gameplay goed gebalanceerd is om ervoor te zorgen dat je nooit te vaak hetzelfde doet en het feit dat bepaalde personages hun aanvallen kunnen combineren op manieren die gelijkaardig zijn aan die van de films. Een voorbeeld hiervan is Thor die een schokgolf maakt door op Captain America’s schild te slaan. Ook de nadruk op open wereld exploratie uit de LEGO Batman games is hier duidelijk voelbaar. Waar je vroeger Gotham en Metropolis kon doorzoeken, heb je nu Manhattan en Asgard as speelterrein. Kortom, er is meer te doen dan ooit in dit LEGO spel en het Avenger sausje over het geheel smaakt dan ook uitstekend. Het enige nadeel aan het feit dat het spel gebaseerd is op de Marvel Cinematic Universe is dat je een beetje vast zit aan specifieke scènes. Dit gaat soms ten koste van andere aspecten van het spel zoals zijn puzzels of de traditionele focus op co-op. Jammer, maar zeker geen dealbreaker.

De engine waarop we speelden is dezelfde als die van LEGO Jurassic World en dat is duidelijk voelbaar. De LEGO blokjes en personages hebben er nog nooit zo goed uitgezien en alles beweegt zich enorm vloeiend. Ongeacht hoeveel vijanden er op het scherm staan of hoe snel we door de straten van Manhattan vlogen, het spel happerde nergens. Zo hoort het. Op vlak van geluid herkennen we de mooie orchestrale soundtrack van de films en het doet ons wel goed om deze nog eens te horen. Hier en daar hebben we wel klachten over het stemwerk. Het is duidelijk dat deze vooral is overgenomen uit de films en soms lukte dit niet al te best. Enkele zinnen zijn bijvoorbeeld te stil opgenomen vergeleken met de rest waardoor deze uit de toon vallen. Voor sommige stemmen kregen ze tevens ook niet het recht om ze te gebruiken waardoor een aantal personages heringesproken zijn. Nogmaals, jammer maar zeker geen dealbreaker.

Zoals verwacht is LEGO Marvel’s Avengers kwaliteit van begin tot einde. Traveller’s Tales zijn nu eenmaal zeer bedreven in wat ze doen en als je dit koppelt aan de sterke Marvel Cinematic Universe, dan kan je niet anders dan een sterk spel krijgen. Niet enkel is het smullen voor alle Marvel en LEGO fans, maar tevens is het een uitzonderlijk sterk actie spel dat gewoon leuk is om te spelen met vrienden. Twijfel niet aan deze topper!