Review: LEGO Star Wars: The Force Awakens (PlayStation 4)

Voor wie de laatste paar maand onder een steen heeft gewoond, Star Wars is weer het heetste ding in de sci-fi wereld sinds Doctor Who. De recente film, The Force Awakens, vond zware weerklank bij oude en nieuwe fans waardoor een ware renaissance op gang kwam in de Star Wars wereld. Game developer Traveller’s Tales maakte zijn baanbrekende LEGO reeks op de rug van de originele Star Wars films bekend en uiteraard konden zij niet ontbreken bij een nieuwe Star Wars film!

LEGO Star Wars: The Force Awakens begint niet bij de start van de nieuwe film, maar bij de climax van Return of the Jedi. Niet enkel start het verhaal zo op een sterk moment, maar via de verschillende stukken met iconische personages Han Solo, Luke Skywalker, Darth Vader, Emperor Palpatine en Lando Calrissian leert de speler alle nieuwe elementen van dit spel leren kennen opdat ze volledig voorbereid zijn op een knotsgek LEGO avontuur met Rey en Finn.

Zoals in alle andere LEGO games kunnen jullie een humoristische hervertolking van de films verwachten gebruikmakend van legoblokjes, puzzels die je enkel met bepaalde personages kunt oplossen, leuke baasgevechten, platforming en uiteraard heel, heel, heel veel verzamelbare goodies. Zoals we gewend zijn van de LEGO games bouwt elk spel verder op zijn voorganger waardoor de basiselementen zoals het platformen en de combat net iets beter is, maar The Force Awakens is niet het soort spel dat op zijn lauweren rust!

Vooral interessant is de extra nadruk op actie dat dit spel ons geeft. De stukjes met personages die vooral bekend staan om het gebruik van blasters bevatten nu nieuwe elementen die niet zouden misstaan in de gemiddelde third-person shooter. Het gebruik van cover-based shooting is niet iets wat we zouden verwachten in dit spel, maar het breekt de gameplay zeer mooi op in alternatieve stukken waardoor het spel minder eentonig is. Uiteraard moeten jullie geen gameplay niveau “Gear of War” verwachten, maar het speelt lekker en het blijft de traditie van afwisselende gameplay in de LEGO games volgen! Ook de nieuwe elementen zoals de multi-build LEGO hopen die je kan gebruiken om verschillende voorwerpen te bouwen zorgen voor wat frisse lucht in deze reeks.

Wat ons het meest opviel was hoe vloeiend de nieuwe luchtgevechten waren. We zijn het lang gewoon dat de LEGO games qua graphics en geluid kwalitatief hoog scoren door gebruik te maken van vloeiende animaties, originele muziek uit de films en origineel stemwerk. Deze luchtgevechten zijn zelfs voor deze reeks van enorm hoge kwaliteit. Rondvliegen in de Millenium Falcon als Lando en Rey of een X-Winger bevliegen met Poe voelt goed aan en doet ons vooral hunkeren naar de oude Star Wars games zoals X-Wing vs TIE-Fighter en Rogue Squadron. Moest dit team opeens beslissen van dit soort games te maken, dan zouden we zeker voorstander zijn. Na de teleurstellende Star Fox Zero is het duidelijk dat er een gemis is op dat vlak in de huidige markt!

LEGO Star Wars: The Force Awakens is enorm kwalitatief hoogstaand en biedt ons de ervaring die we gewend zijn van deze meestervolle reeks gekoppeld met genoeg nieuwe elementen om het een aankoop waardig te maken. Voor fans van Star Wars, voor fans van leuke games en uiteraard voor jong en oud… LEGO Star Wars blijft een hit!