Review: Life Is Strange: Before The Storm (PlayStation 4)

Episodische speelbare novels zijn al lang geen nieuw ding meer. Dankzij games zoals The Walking Dead, The Wolf Among Us en Batman is dit genre bekender dan ooit en hebben andere franchises zoals Minecraft en Borderlands alsook grote reeksen zoals Game of Thrones deze stijl van gaming aangenomen met groot succes. Een bekend voorbeeld van dit genre was het spel Life Is Strange dat wij al eens gereviewed hebben. Toen we te horen kregen dat het een prequel kreeg konden we het uiteraard niet laten om deze te spelen en nu dat deze volledig verkrijgbaar is in disc vorm leek het ons een uitstekend moment om het geheel aan de tand te voelen!

Life Is Strange als game speelt zich af in een klein Amerikaans dorpje waar we de avonturen van de dames Chloe Price en Max Caufield volgen en hun gebruik van een kracht die hen toelaat om de tijd terug te draaien om zo het heden alsook de toekomst te veranderen. Deze kracht, alsook hun relatie met elkaar en het dorpje van Arcadia Bay, vormden de crux van het verhaal. Life Is Strange: Before The Storm is echter een totaal ander beest. Het spel is een prequel en kadert zich drie jaar voor het origineel spel. Hoewel Chloe nog steeds een hoofdpersonage is, heeft ze geen toegang tot de kracht om de tijd te manipuleren omdat Max, die op dit punt in het verhaal verhuist is, nergens te bespeuren is. Een totale verandering dus van het voorgaande. Het spel bevat drie afleveringen alsook een bonus aflevering die nog verder gaat in het verleden. Deze heeft niet veel te maken met het verhaal, maar toont wel hoe de relatie was tussen Chloe en Max als kleine meisjes net voor Max verhuisde. Een heel leuke bonus vooral voor fans van het origineel.

In Before The Storm zal je vooral Chloe tegenkomen in haar woelige en rebelse tienerjaren en zie je hoe haar relatie met vriendin Rachel gevormd wordt en evolueert. Hoewel Rachel inderdaad een factor is in het origineel spel is ze nooit echt aanwezig, waardoor de speler altijd een beetje in het gewisse wordt gelaten over wie zij was en over hoe belangrijk ze is voor Chloe. Nu kan de speler dit ook meemaken en zelf vormgeven. Tijdens de drie afleveringen zal je beslissingen moeten maken die beide personages veranderen en hun relatie met elkaar en met het dorpje affecteert. Door de afwezigheid van Max kunnen we uiteraard niet spreken van tijd manipulatie krachten, maar Chloe krijgt haar eigen unieke “kracht” in de vorm van de Backtalk. Deze is echter veel minder flashy en eerlijk gezegd niet echt interessant. Op bepaalde punten in het spel krijg je de optie om ambras te zoeken met personages om hen zo te overtuigen van iets of om uit een benarde situatie te geraken. Je moet dan met een timer in de achtergrond de juiste replieken geven op je tegenstander zijn statements om hen neer te praten. Een leuk gameplay element dat we al eerder hebben gezien in games zoals Deus Ex: Human Revolution en gezien het rebelse karakter van Chloe wel op zijn plaats, maar het voelt aan als een duidelijke downgrade vergeleken met wat we van deze reeks gewend zijn.

Dit gezegd zijnde is dat ook de enige downgrade. Hoewel velen vreesden dat het spel aan kwaliteit zou inboeten door het vervangen van de originele developer achter spel als het vervangen van verschillende stemacteurs, maar deze vrees bleek ongegrond te zijn. Het spel behoudt zijn levensechte toon qua relaties tussen personages en zijn diepgaande maar menselijke thematiek waardoor het zeker en vast aanvoelt als een game uit de reeks. De stemacteurs geven een zeer sterke performance en we kunnen dezelfde graphics verwachten als eerder. Kortom, de kwaliteit zit goed.

Life Is Strange: Before The Storm is alles wat je hoort te verwachten van een prequel. Een kwalitatief spel dat elementen uit het origineel verder uitklaart en een nieuwe betekenis geeft aan elementen uit het origineel. Het spel is ook zo opgebouwd dat je Life Is Strange en Before The Storm kunt zien als een afzonderlijk geheel, dus je kan ze ook in beide volgordes spelen. De moeite dus voor oude fans, maar ook nieuwkomers die de reeks een kans willen geven. Een degelijke aanrader.