Review: Little Nightmares (PlayStation 4)

Meestal zullen bij ons games de revue passeren die we zouden linken met Japan of geeky fandoms, dus het nu eens iets anders om een spel zoals Little Nightmares te zien verschijnen op onze site. Toch wil dat niet zeggen dat er geen plaats voor deze onopvallende, maar toch gruwelijk interessante game!

Op het eerste zicht zou je denken dat dit een indie spel is gezien de naam, de onopvallende cover en de developer, maar een tweede blik toont dat het spel uitgegeven is door gaming titaan Bandai Namco. Hoewel deze uitgever, ook wel bekend als de drijvende kracht achter de Dark Souls reeks, niet onbekend is met horror is het raar om hun naam te zien dit spel. Dat belooft al qua kwaliteit!

In Little Nightmares neem jij de rol aan van het kleine meisje Six. Six is een heel interessant personage, hoewel ze niets zegt. Verhuld in haar grote gele jas zal zij zich een weg banen door vijf hoofdstukken aan gruwel en spanning. Gruwel neemt hierbij niet de vorm aan van zombies, maar het is eerder een beklemmend, psychologisch soort gruwel. Er wordt niet veel gezegd om het verhaal te gronden in tijd en ruimte, maar de visuele esthetiek, met zijn grauwe en donkere kleuren, roept veel paniek op.

Toch is het niet enkel de omgeving die zorgt voor een panische angst. Alle ruimtes die Six moet doorkruisen zitten vol met monsters die niet zouden misstaan in een doordeweeks Silent Hill spel. Uiteraard kan Six, zoals het een horror protagonist beoogt, deze tegenstanders niet aan. Het spel kadert zich daarom vooral als een horror puzzel spel waarbij Six niet enkel de ruimtes succesvol moet navigeren, maar ook nog eens de vijanden moet verschalken. Hoe doen we dat? Nou, dat hangt af van de situatie. Soms kan je vijanden afleiden met voorwerpen, soms moet je de omgevingen tegen hen gebruiken en soms moet je je verbergen en hopen dat ze voorbijgaan zonder een lekker brokje Six te eisen. Spannend!

Little Nightmares is een moeilijk spel om te classificeren. Het spel is esthetisch heel sterk in geluid en beeld, maar het is niet verbluffend. Wat het niet heeft aan grafische kracht, maakt het ruimschoots goed via zijn design. Het biedt een ervaring die we niet vaak zien, maar de ervaring is best kort. In een vijftal uur ben je verlost van deze gruwel, maar die vijf uur zijn zeker de moeite waard. Qua replay value is er weinig aan, maar wat kan je meer verwachten voor die prijs? Voor 20 euro kunnen we horror fans, die al sowieso weinig echt goede ervaringen hebben gehad de laatste paar jaar, Little Nightmares zeker aanraden. Wie ook op zoek is naar een korte, maar intense ervaring heeft hier ook een zeker goede koop!