Review: Marvel’s Avengers (PlayStation 4)

Zelfs met de slechtste wil van de wereld kan niemand nog naast de Avengers kijken. Comic book legendes, wereldveranderende culturele iconen en boxoffice sensaties stuk voor stuk. Iron Man, Thor, The Hulk, Spider-Man… allemaal namen die zelfs in Vlaanderen zwaar gekend zijn. Hoewel er hier en daar soms een spelletje durft te verschijnen zoals de meesterlijke Spider-Man game op PlayStation 4, was het raar dat geen enkele developer de uitdaging aandurfde om deze iconen allemaal tegelijk in een game te steken… tot nu! Jawel, we hebben Marvel’s Avengers van Square Enix in handen en we gaan hem grondig aan de tand voelen.

Voor we verder gaan moeten we uiteraard de volgende kanttekening maken: dit spel is gebaseerd op de comic books en niet op de films. Dit wil zeggen dat de personages uiteraard de personages zijn die we kennen, maar niet de versies uit de bekend Marvel films. Verwacht dus geen Robert Downey Jr. of Chris Hemsworth, maar minder dure stand-ins die er op lijken. Het universum is dus net iets anders en we merken dit omdat we spelen vanuit het oogpunt van Kamala Khan, beter bekend als Miss Marvel. Niet enkel een nieuweling voor de fervente filmwatchers, maar een zware Avengers fangirl die ZEER blij is deel uit te maken van het team!

Na een incident vijf jaar geleden waar Kamala bij betrokken was, zijn de Avengers uiteen, is hun reputatie niet van de beste en zijn er veel meer superschurken op pad. Ook het louche bedrijf AIM probeert het gat dat de Avengers achterlieten te vullen. Aan Kamala om de Avengers te herenigen en de situatie te redden. Na de eerste introductie missies met Kamala krijg je de mogelijkheid om met andere Avengers te spelen en jezelf te verdiepen in verhaalmissies, bonus missies en missies specifiek gericht op dat personage. Kortom, er valt wel wat te doen voor fans van de personages.

Het spel zelf is een third person action brawler met zware RPG en looting elementen naar niveau van games zoals Destiny. Je kiest je favoriete Avenger en op basis van de gear die verschijnt bij het spelen, kan je hun statistieken en speelstijl aanpassen. Dit is niet echt belangrijk tijdens het verhaal zelf gezien de gear niet sterk genoeg is om echt voelbaar te zijn en je om de twee botten een nieuwe broek voor Hulk zal vinden. Dit is vooral een ding voor tijdens de endgame en uiteraard multiplayer.

Elke Avenger speelt uniek en dat hoort ook zo. Hoe belachelijk zou het zijn moest Iron Man hetzelfde aanvoelen als Thor? Niet enkel hebben ze unieke movesets, maar ook unieke krachten. Zo heb je per personage twee krachten die constant herladen en een unieke super aanval om het tij te keren. Hierdoor is er altijd spektakel op het scherm, zeker wanneer de verschillende Avengers hun krachten bundelen om vijanden neer te halen. Het spel is dan gebouwd voor online multiplayer en dat merk je. Veel grindy missies voor de juiste loot en aankomende expansies is hier de verwachting. Hoewel de content momenteel een beetje droog is tegen het einde van het spel, is het uiteraard de bedoeling dat hier meer komt!

Qua graphics hebben we niet te klagen. Het spel heeft zeer mooie animations, zoals we uiteraard kunnen verwachten van de developers achter Tomb Raider en Deus Ex. Alles oogt mooi en heeft die slick comic book stijl die we zouden verwachten. Koppel dit aan een aantal top namen zoals Troy Backer en Nolan North voor de nodige star power en we hebben een feest voor ogen en oren!

Marvel’s Avengers is sowieso niet het spel dat menig spelers verwacht hadden. De multiplayer focus met nadruk op evolueerende content staat haaks met de strakke singleplayer ervaring van bijvoorbeeld Spider-Man. Echter is hier zeker potentieel voor een toffe ervaring. Indien comic books je ding zijn, moet je dit spel zeker in huis halen!