Review: Marvel’s Spider-Man (PlayStation 4)

Spider-Man is een superheld die wel vaker de gaming revue passeert en vaak zonder dat daar een film voor nodig is. Uiteraard is dat al gebeurd, maar het concept van Spider-Man, de jonge en vriendelijke kerel die gewoon mensen wil helpen in New York, heeft al vaak tot de verbeelding gesproken van verschillende developers. We hebben daardoor al goede, maar slechte games gehad waar Spinnemans de hoofdrol in speelt. Met de komst van het nieuwste spel, deze keer van bekende developer Insomniac, keren we terug naar de avonturen van Spider-Man op PlayStation 4.

Voor we beginnen met de recensie, moeten we toch een aantal kanttekeningen maken. Hoewel Spider-Man terug een sensatie is in cinema dankzij de Marvel Cinematic Universe, gaat het hier niet noodzakelijk over dezelfde Spinnemans. De Spider-Man uit de films is een onervaren Peter Parker aan de start van zijn carrière terwijl deze Spider-Man al acht jaar meedraait als superheld. Hij kent zijn stad, zijn krachten, zijn bevolking en vooral… hij heeft al een strakke lijst aan vijanden ter beschikking. Jawel, we mogen aan de slag met een ervaren Spider-Man. Dit geeft meer voordelen dan nadelen omdat iedereen toch wel de basis van Spider-Man ergens kent. Zodoende kunnen we dus sneller in actie springen! Het spel start dan ook met een krachtige opening waarbij Spidey een aantal oud-schurken opsluit en net zijn grote aartsvijand Wilson Fisk neerhaalt. Uiteraard is dit niet zonder gevolgen en wanneer een nieuwe bende onder leiding van Mister Negative de oud-schurken uit de bak breekt, is het aan jou en Spider-Man om de start nogmaals te redden!

Qua gameplay is Marvel’s Spider-Man vooral een open-world game met veel third-person combat. Deze keuzes zijn niet echt verwonderlijk gezien je bij Spider-Man aan twee dingen denkt. Op schurken slaan en rondswingen doorheen New York. Deze beide activiteiten komen rijkelijk aan bod. New York is zeer mooi uitgewerkt in het spel met veel aandacht voor mogelijkheden om de straten te betreden zowel te voet als vliegend. Het swingen voelt dan ook zeer authentiek aan met een bijzonder kinetisch gevoel waardoor we ons echt al vliegend wanen. De stad zit dan ook vol met uitdagingen om uit te voeren zoals races, boeven die gevat moeten worden en zoektochten. Meer dan genoeg reden om deze te doorkruisen. Deze uitdagingen belonen je dan weer met tokens die je kan gebruiken om Spidey’s krachten te verbeteren en jezelf meer mogelijkheden te geven, zowel binnen als buiten gevechten.

De gevechten zelf zijn duidelijk geïnspireerd door de bekende Batman Arkham reeks en dat is zeker en vast een goed ding. De strakke bewegingen en snelle inputs werken goed samen met Spidey’s acrobatische stijl om een bijzonder mooi geheel te creëren. Spider-Man komt, zelfs op volle kracht, nooit overweldigend over waardoor elke keuze weloverwogen moet zijn om zodoende je vijanden op vlotte en efficiënte manier neer te halen. Ook de baasgevechten zijn daardoor heel interessant. Ze zijn uitdagend en bevatten uiteraard elke keer hun eigen gimmick, maar je moet zeker op je tenen blijven. Het zijn altijd grote climaxen met veel vernietiging die zeer goed aanvoelen om te spelen. De kers op de taart zeg maar.

Toch moeten we niet denken dat vechten alles is wat je doet. Het spel laat met opzet plaats voor minder overdreven activiteiten. Hierdoor blijven de overdreven momenten memorabel en heb je genoeg afwisseling. De hierboven genoemde uitdagingen zijn daardoor zeker de moeite, maar het spel schuwt ook niet om je andere dingen te laten doen. Zo zal je ook een aantal keren in de schoenen van Peter Parker (dus niet Spider-Man), zijn ex-vriendin Mary Jane en Miles Morales springen tijdens verschillende missies en uitdagingen waar vooral rondsluipen belangrijk is. Niet enkel breken deze de flow van het spel in een goede manier, maar ze laten je ook toe om meer en interessantere interacties te hebben met personages. Het spel smijt zichzelf immers op authenticiteit en de personages voelen zeker en vast authentiek aan!

Naast de strakke gameplay en het degelijk verhaal, scoort Spider-Man zeer goed op grafisch vlak. De omgevingen van New York zijn mooi uitgewerkt en geven ons een mooi gevoel van grootsheid en schaal. Ook het pak van Spider-Man komt mooi tot zijn recht, zeker bij selfies. De omgeving speelt dan ook een grote rol gezien Peter als fotograaf genoeg missies heeft om de omgeving vast te leggen. De grote pracht en praal is echter bij het zien van het spel in beweging. Insomniac staat immers bekend voor bombastisch presentaties vanuit de Ratchet & Clank games, dus ze komen hier goed tot hun recht. Koppel dit aan een krachtige soundtrack en het betere stemtalent uit de gaming wereld en het geheel is een feest voor zowel ogen en oren.

Marvel’s Spider-Man is mogelijks één van de beste superheld games ooit gemaakt en dat is een statement dat je niet zomaar maakt. Wie ook maar een beetje interesse heeft in onze arachnoïdische vriend, moet het zeker in huis halen. Echter schuilt onder de presentatie ook nog eens een zeer krachtige open-world actie game en die moet zeker gespeeld worden door de gemiddelde gamer! Kopen die handel!