Review: Master X Master (PC)

Als genre is MOBA of Multiplayer Online Battle Arena een genre dat even populair is als het gevarieerd is. Wat eerst begon als gewoon een custom map voor het geweldig strategiespel Warcraft III is uitgegroeid tot een genre met zoveel permutaties als er spelers zijn. Samen met fighting games, strategy games, multiplayer shooters en sports is dit genre een vaste waarde binnen de eSports wereld, wat de miljoenen spelers van tophit League of Legends en Defense of the Ancients maar al te graag beamen. Vandaag mochten we de nieuwe MOBA van NCsoft aan de tand voelen om te zien of dit een geslaagde eerste sprong is in het genre!

NCsoft is geen onbekende naam voor gamers die vooral op PC vertoeven. Binnen de MMORPG wereld is deze Zuid-Koreaanse developer en uitgever een gevestigde naam met bekende hits zoals de twee Guild Wars games, City of Heroes, Lineage, Aion en recentelijk Blade & Soul en WildStar. Gezien MOBA’s en eSports big business zijn onder de PC gamers was de sprong naar dit genre een makkelijke zaak. Na een lange testfase die al duurt sinds het jaar 2014 kwam het spel onlangs uit en zoals veel games in dit genre is het volledig gratis te downloaden en te spelen.

Master X Master neemt veel elementen over van andere games in het genre, maar probeert dankzij de unieke achtergrond van NCsoft toch innoverende dingen te doen. Op een basis niveau is elke MOBA uiteraard gelijkaardig met een arena onderverdeeld in verschillende straten of lanes die je verplichten om het ander team te lijf te gaan met je eigen team en je eigen soldaatjes tot je dankzij strategische gameplay en de juiste keuzes zo ver kunt duwen dat je de vijandige basis bereikt en die overneemt. Als je het in actie ziet, zal je van op een afstand weinig verschil zien tussen Master X Master en zijn topconcurrenten League of Legends en DOTA. Het verschil zit hem, uiteraard, in de kleine dingen die het dan weer interessant maken.

Net zoals tegenwoordig standaard is bij nieuwere MOBA’s gemaakt door een gevestigde waarde bevat Master X Master een groot roster aan personages uit de geschiedenis van NCsoft. Wij waren bijvoorbeeld aangenaam verrast toen we onze oude vriend Statesman uit City of Heroes zagen verschijnen, voor de oudere gamers onder ons. Zoals de naam wel doet denken controleer je niet één Master, maar twee. Je kan wisselen tussen beide personages, maar niet constant. Na elke wissel moet je immers even wachten. Terwijl het ene personage vecht, kan het ander zijn energie regenereren om zo fris het slagveld op te gaan. Hoewel het spel een isometrisch perspectief heeft, ligt er veel nadruk op het gebruik van de muis om aanvallen en projectielen te richten. Je kan uiteraard kiezen om enkel de muis te gebruiken of deze te combineren met de WASD toetsen voor een meer gerichte shooter ervaring. Interessant is het feit dat je kunt rondspringen en ontwijken, waardoor de gameplay zeer dynamisch wordt terwijl je projectielen ontwijkt, achter muren springt en je vijand probeert te verschalken.

Deze mix van MOBA en tactische shooter gameplay kunnen we smaken. Zeker gezien de speelbare personages niet enkel er speciaal uitzien, maar ook interessant spelen. Hoewel de traditionele DPS – tank – support archetypes aanwezig zijn, zijn er meer dan genoeg helden die unieke gameplay mechanics, zoals één personages die delen van zijn eigen lichaam gebruikt in plaats van generische mana, om aan te vallen. Koppel dit aan de mogelijkheid om Masters actief te wisselen en je kan echt veel kanten uit qua gameplay. Dit ga je nodig hebben gezien de game modes allesbehalve traditioneel zijn.

Interessant is de inclusie van een volledig uitgewerkte PVE gameplay modus. MOBA’s hebben over het algemeen een nadruk op PVP gameplay en dat zal je bij Master X Master zeker krijgen in zijn drie versus drie arena’s waarin spelers snelle matches van vijf minuten kunnen spelen of gaan voor epische vijf versus vijf gevechten die veel weg hebben van de traditionele MOBA gameplay. De PVE gameplay is echter onderverdeeld in stages met verschillende sublevels met elk hun eigen moeilijkheidsgraad, uitdagingen en baasgevechten. Deze kunnen solo en met vrienden gespeeld worden. Deze stages zijn de perfecte plaats om te leren spelen met je gekozen Masters en hoe meer je speelt, hoe meer materials, goud en ervaringspunten je kunt vrijspelen. Hoewel materials dienen om je Masters te versterken, hebben deze geen impact op het PVP aspect van het spel waardoor er geen oneerlijke voordelen kunnen ontstaan. Als laatste gameplay modus heb je ook nog mini games. Deze bevatten geen rechtstreekse combat en verplichten de twee teams om te lopen, springen en te ontwijken om zo uitdagingen te vervullen zoals een obstakel route of een jacht naar snoep. Wat vooral opvalt is de variëteit in de gameplay. Het spel probeert veel te bieden naast de verwachte MOBA gameplay, wat wij uiteraard zeker kunnen appreciëren.

Op grafisch vlak is het spel aanvaardbaar en veel belangrijker is het feit dat het degelijk draait. Op bijna elke machine dat we het spel afspeelden, kregen we een vlotte ervaringen en dat is uiteraard zeer belangrijk voor een spel dat vooral online speelt. Qua presentatie zit er veel karakter in de personages, zeker de oudere helden van NCsoft’s vorige hits waardoor het allemaal mooi oogt en sfeervol speelt.

Als game kunnen we Master X Master zeker aanraden. De gameplay is goed uitgedacht, doet veel nieuwe dingen en er is veel te doen. Het spel is niet enkel gratis, maar er zijn ook zeer weinig micro-transacties, een bekend fenomeen in dit soort games, te vinden waardoor je vooral het gevoel krijgt dat je beloond wordt voor tijd en inzet en niet gewoon je bankrekening. Neem zeker een kijkje en download het spel. Een leuke avond zal je er vast mee hebben en wie weet ontdek je een nieuwe verslaving.