Review: Ni No Kuni 2 (PlayStation 4)

Zoals jullie wel kunnen verwachten van ons, zijn we toch wel een beetje animatie fans. Dus toen we te horen kregen dat bekende JRPG maker Level 5 ging werken met de legendarische studio Ghibli aan een RPG leek dit ons een combo gemaakt in de hoogste sferen van de hemel. Het resultaat was uiteraard de sublieme Ni No Kuni op PlayStation 3 dat traditionele JRPG elementen mixte met de krachtige en sfeervolle stijl van Ghibli om een unieke sfeer te creëren. Na als die jaren hebben we eindelijk Ni No Kuni 2 in handen gekregen en we kunnen niet wachten om deze uit te testen!

Ni No Kuni 2 begint, zoals alle goede verhalen, met een atoomontploffing. We starten het verhaal bij President Roland die, als president van een land dat een beetje lijkt op de Verenigde Staten, net aan het rondrijden is wanneer een massieve bom zijn hoofdstad naar de Filistijnen helpt. Voor de ontploffing Roland kan herleiden tot een knapperige en krokante snack verdwijnt hij en verschijnt hij in de slaapkamer van ene Evan Pettiwhisker Tildrum. Evan is de prins van het land Ding Dong Dell en zal mogen koning worden nadat zijn vader stierf aan “mysterieuze omstandigheden”. Het duurt niet lang tot Roland een complot ruikt en dankzij zijn interventie lukt het Evan om het land te ontvluchten. Terwijl Roland probeert een weg terug te vinden naar zijn eigen wereld wil Evan een nieuw koninkrijk stichten. Welke avonturen ze onderweg beleven in deze sfeervolle wereld vol met vliegende piratenschepen, robots en magische wezens laten we aan jullie verbeelding over!

De setting is dan ook de plaats waar een zeer traditionele JRPG doorspelen met de bekende Ghibli twist dat alles interessant maakt. Zoals we wel gewend zijn van dit genre games, zullen we veel plaatsen bezoeken, klusjes doen voor de inheemse bevolking, hier en daar een kerker plunderen en uiteraard de wereld redden van één of ander oud kwaad. Dit gezegd zijnde wil het gebruik van bekende gameplay elementen niet zeggen dat het spel niet leuk of interessant is, want zowel op vlak van nieuwigheden als op vlak van het correct gebruiken van oude elementen is Ni No Kuni 2 eerste van de klas.

Neem nu de combat. Waar de eerste Ni No Kuni daar vooral punten verloor door zijn nadruk op een Pokémonachtig gevechtsysteem gooit Ni No Kuni 2 het van een veel traditionelere boeg. Evan is misschien een pacifist, maar in een gevecht kunnen zowel als zijn vrienden hun mannetje staan. De gevechten gebeuren in real time en laten je toe om al je personages te controleren, maar de facto ga je vooral je focus leggen op één personage terwijl de AI de rest regelt. Elk personage heeft in zijn arsenaal drie verschillende wapens alsook een wapen voor op afstand. Daarnaast zijn er speciale aanvallen, magie, blocks en dodge rolls om rekening mee te houden. Je hebt ook drie meters die je moet regelen. Uiteraard je levensbalk en je magie balk, maar je hebt nog de Zing Guage. Zing is een beetje je affiniteit met je huidig wapen en hoe meer je deze gebruikt, hoe meer schade je kan aanrichten met je vaardigheden. Wisselen met wapens om Zing op te bouwen is dan ook zeer belangrijk. De combat is heel diep en actief waardoor er toch wel een groeicurve is, maar de ware dieptegang verschijnt zodra je de Tactic Tweaker leert gebruiken. Dit is een modus die je toelaat om je tactieken aan te passen zodat je bijvoorbeeld meer schade aanricht aan een specifieke type vijand, meer schade kunt doen met vuur of gewoon betere drops krijgt. Toch ben je nooit verplicht om dit echt te gebruiken waardoor het spel nog steeds zeer speler vriendelijk blijft. Het spel blijft echter trouw aan zijn roots door het gebruik van Higgeldies, klein beestjes die je party helpen met buffs en genezing.

Het doel van het spel is om het koninkrijk Evermore te stichten waar iedereen gelukkig kan zijn en het is Evan’s droom dan ook om hier een succes van te maken. Evermore begint als een klein stadje in de velden, maar door de wereld te verkennen en de juiste missies te vervullen gaan mensen verhuizen naar Evermore. Het spel bevat dus een heuse modus waarin jij het koninkrijk van Evermore moet regeren, vergroten en uiteraard verdedigen. Waarom zou je dat doen? Omdat alle bonussen die je vrijspeelt in het koninkrijk ook effect hebben op de rest van spel. Betere drops, meer ervaringspunten, nieuwe wapens, etc. Een goede heerser kan ervoor zorgen dat dit allemaal van hem wordt. Beslis welke gebouwen je zet, gebruik de voorwerpen die je bouwt om meer volk aan te trekken en maak een klein leger om je stad te beschermen. Deze modus is heel leuk om te spelen en nam toch wel veel van onze gametijd in beslag… dat vonden we echter zeker en vast okay!

Klinkt Ni No Kuni 2 al in orde qua gameplay? Wacht maar tot je de graphics ziet. Die traditionele Ghibli stijl keert terug en op de PlayStation 4 is deze mooier dan ook. Kleurrijke en inventieve designs gekoppeld met prachtige effecten maken het een lust voor het oog. Koppel het aan een meesterlijke soundtrack door Ghibli legende Joe Hisaishi en je hebt een spel dat zowel voor oog en oor een goddelijk spektakel levert.

Ni No Kuni 2 levert alles wat we wilden en meer. Een sfeervolle wereld, prachtig verhaal, leuke personages en diepe gameplay. De klachten die we hadden over het origineel zijn weg en het enige dat er overblijft is een geweldige ervaring van begin tot einde. Elke anime en RPG fan moet deze gewoon in huis halen!