Review: Ni No Kuni Remastered (PlayStation 4)

Acht jaar geleden kwam de originele Ni No Kuni uit op PlayStation 3 tot grote vreugde van een leger gamers. Het was dan ook iets zeer speciaals. Het is immers niet elke dag dat Studio Ghibli meehelpt aan een JRPG. Samen met de prachtige muziek van Joe Hisaishi was Ni No Kuni een festijn voor zowel oog als oor. Het is dan ook niet verwonderlijk dat na het succes van Ni No Kuni II een volledige generatie aan nieuwe gamers het origineel wilden spelen op PlayStation 4. Met Ni No Kuni Remastered is ook deze wens ter vervulling gekomen en het is dan ook dit spel dat we vandaag aan de tand voelen.

Ni No Kuni vertelt het vehaal van Oliver, een jonge knaap met een idyllisch leventje. Wanneer zijn moeder echter plotsling sterft, wordt hij door een magische wezentje meegevoerd naar een andere wereld waar het mogelijk zou zijn om zijn moeder te redden. Alles gaat uiteraard niet van een leien dakje en voor Oliver het goed en wel beseft, zit hij vast in een conflict van leven en dood waarbij zijn keuzes het lot van de wereld zullen bepalen. Allemaal heel standaard JRPG fanfare dus.

Standaard is inderdaad een goede manier om Ni No Kuni te beschrijven, want als RPG is het spel uitermate klassiek. Wie opgroeide met de oude garde aan JRPGs zal zeker en vast gameplay elementen herkennen uit andere games die hier een nieuw leven krijgen. Jawel, het is snoepen voor de fan van de klassiekers! Toch moet je niet denken dat je hier te maken hebt met een Final Fantasy of een Dragon Quest. Ni No Kuni weet goed genoeg hoe dit genre werkt en probeert weer het kan te vernieuwen.

Zo zijn de gevechten geen beurtelingse partijen waarbij je elkaar om de twee botten een mokerslag verkoopt, maar een dynamisch gevecht niveau Pokémon. Jawel, het is niet Oliver die de klappen uitdeelt, maar wel zijn vrienden. Het trainen en versterken van deze monsters is dan ook één van de hoofdpunten van dit spel. Door deze wezens degelijk te versterken zal Oliver zich een weg door het spel kunnen banen. Uiteraard is dat niet het enige. Naast het verhaal is er een waslijst aan kleinere quests en zij-activiteiten voor de betere avonturier. Wees gerust, er is veel te doen in deze sprookjesachtige wereld!

Qua inhoud weten we sowieso dat Ni No Kuni een topper van formaat is, maar welke nieuwigheden biedt deze remaster? Veel JRPGs die een remaster krijgen, krijgen vaak ook manieren om het spel op andere of nieuwe manieren te spelen. Dit hebben we bijvoorbeeld gezien bij de remasters van de oudere Final Fantasy games die je toelieten om het spel te versnellen of om je personages onoverwinnelijk te maken. Ni No Kuni Remastered kiest echter voor een pure ervaring en biedt geen speciale vernieuwingen. Wat je echter wel krijgt is veel meer grafische pracht en praal. Zo kan je op de PlayStation 4 Pro kiezen tussen een 4K weergave aan 30 fps of een 1440p weergave aan 60 fps. De originele PlayStation 4 houdt het op een respectabele 1080p 60 fps. Met hoeveel pracht en praal er te zien, is dit zeker en vast een verbetering.

Ni No Kuni was bij zijn release al een topper van formaat en anno 2019 is dit niet anders. De verbeteringen op grafisch vlak geven deze game een tweede kans om zichzelf te tonen en om een heleboel nieuwe harten te winnen. Of je nu een oude of nieuwe fan bent, met Ni No Kuni Remastered kan je zeker niet missen!