Review: Nier Replicant Remake (PlayStation 4)

Yoko Taro. Een naam die in Japan mensen zowel doet beven van opwinding als hun ogen rollen van irritatie. Deze artist, bekend van onder andere de Drakengard reeks, bereikte na jarenlange carrière eindelijk zwaar mainstream succes een aantal jaar geleden dankzij de kaskraker Nier Automata, een post-apocalyptisch avontuur met in de hoofdrol androids. Dit deed uiteraard de vraag reizen naar de oudere games Yoko Taro, die momenteel nog vrij moeilijk te vinden zijn. Onder de noemer NieR Replicant ver.1.22474487139… (jawel, dat is de echte titel) kwam er onlangs een remake uit van het eerste spel Nier spel, die we vandaag aan de tand mogen voelen!

Het origineel Nier spel is een raar beest, zelfs in de JRPG wereld. Het kwam uit zowel op Xbox 360 als PlayStation 3 onder twee vormen. Nier Replicant en Nier Gestalt. De symbolistiek achter die namen is belangrijk binnen het verhaal, maar voor de speler was het vooral belangrijk als qua ervaring. Yoko creëerde hier een soort Pokémon Red/Blue situatie waarbij je in het ene spel speelt met een jonge grote broer Nier en in de andere een oudere papa Nier. Ook de leeftijd van respectievelijk zus of dochter Yonah zal wijzigen naargelang het spel. De remake vertrekt vanuit het “grote broer Nier” scenario. Dit omdat het westen papa Nier kreeg bij de originele release. We krijgen nu de kans om het “ander” verhaal te leren kennen.

Nier begint met een cryptisch scene in hedendaagse tijd waarin Nier zijn doodzieke zusje Yonah beschermt tegen Shades, een soort monsters gemaakt van schaduwen die een broebeltaaltje spreken. Hij maakt een deal met een zwart boek waardoor hij speciale krachten krijgt die hem toelaten om ze te verslaan. Na een abrupte einde komen we terug bij een andere Nier en Yonah, nu in een middeleeuws dorpje. Nier is huurling die jobs doet om zo de zieke Yonah van een goed onderkomen te voorzien. Dit kan gaan van het leveren van pakjes tot het verslaan van vijanden tot zelfs prostitutie. Kortom, het is voor Nier voor het geld te doen. Door een samenloop van omstandigheden komt Nier terecht in een gevecht dat hij niet aankan. Ten einde raad besluit hij om een pact te smeden met een magisch pratend wit boek genaamd Grimoire Weiss. Dankzij de extra kracht van Weiss lukt het Nier om de vijanden te verslaan, maar het gaat slechter en slechter met Yonah. Op aanraden van Weiss vertrekt Nier op een zoektocht naar een manier om Yonah voor eens en voor altijd te genezen. Onderweg zal hij onnoembare Shades verslaan, de geheimen van de wereld ontdekken en nieuwe vrienden ontmoeten zoals de boerse Kainé en zachtaardige Emil.

Net zoals Nier Automata is een Nier Replicant een open-world actie spel waarin we de wereld doorkruisen, vijanden verslaan en quests oplossen met een zware nadruk op verkenning, combat en experimentele gameplay. Naast de verwachte patronen van een JRPG, zijn er stukken waarin de gameplay totaal verandert zoals het stuk dat volledig verteld wordt als een oude tekst-based avontuur. De combat zelf is volledig herwerkt om meer te lijken op Nier Automata, wat ironisch is gezien de combat van Nier Automata de herwerkte combat is van Nier. Een constante evolutie dus!
Naast rondlopen, springen en ontwijken kan Nier wisselen tussen wapens. Al deze wapens hebben, net zoals in Automata een verhaal en levels die je kan versterken. En jawel, er is nogmaals een einde verborgen achter het maximaliseren van alle wapens in het spel. Daarnaast neemt Weiss de rol over van de Pod uit Automata. Wiess schiet echter niet met kogels, maar met magie. Hierdoor heeft Weiss wel veel meer spraakmakende opties zoals grote vuisten of spiesen die hij kan afvuren. Deze komen vooral tot hun recht tijdens baasgevechten waar Weiss vaak een overdreven eindaanval zal uitvoeren om de baas finaal neer te halen.

Naast de herwerkte content, wat tot uiting komt in meer stemwerk en betere graphics, is er veel nieuwe content. Een gloednieuw Ending E volgt de omstreden Ending D waar de vorige game eindigde, er is een nieuwe challenge dungeon voor mensen die het spel hebben uitgespeeld,  hersteld content die niet in het originele was en Episode Mermaid, een gloednieuw avontuur. Daarnaast is er ook de mogelijkheid voor DLC. Bij launch is dit bijvoorbeeld de Yorha pack die je de optie heeft om Nier en Kaine in de pakjes van 2B en 9S uit Nier Automata te steken.

Qua graphics is het duidelijk dat er veel moeite en aandacht is gestoken in deze remake. De animaties en models zijn herwerkt terwijl de omgevingen veel grootster en mooier ogen. De oude stemacteurs hebben hun rollen opnieuw aangenomen en veel meer tekst ingesproken voor deze remake. Uiteraard blijft de muziek van hoge kwaliteit.

NieR Replicant ver.1.22474487139… straalt duidelijk liefde uit. Liefde van de makers voor het spel en ook voor de fans. Het overtreft wat we gewend zijn van een remake spel en brengt de oorspronkelijke Nier, een eerder lelijk en lomp spel met een geweldige wereld en dieptegang, naar een nieuwe publiek met extra’s voor de oude rotten. Een aanrader!