Review: One Piece: Burning Blood (PlayStation 4)

De explosie aan populariteit die One Piece doormaakt is niet meer te stoppen. Waar eerst grote namen zoals Dragonball Z and Naruto met de plak zwaaiden, is het nu de piratenbende van Monkey D. Luffy die tegenwoordig alle lof, merchandising en games krijgt. Toch miste tussen alle RPGs, arena fighters en Dynasty Warriors games toch wel een rasechte fighter zoals de Budokai games en de Ultimate Ninja Storms van vroeger. Met One Piece: Burning Blood wordt dit gat in het One Piece gamma gedicht en wij gaan jullie vertellen of het de moeite is om te spelen.

Het verhaal van One Piece behoeft geen introductie. Iedereen die zich ook maar een beetje bezig houdt met anime en manga heeft al van de piraat Luffy en zijn zoektocht naar de legendarische schat One Piece gehoord. Het spel neemt ook aan dat je het verhaal kent. Veel introductie op vlak van verhaal ga je immers niet krijgen.

Je wordt vlakaf zonder context midden in de Paramount War, de Engelse benaming voor de oorlog tussen de marine en de legendarische piraat Whitebeard, gesmeten om dit conflict te volgen door de ogen van verschillende vechtersbazen. De grote namen uit deze oorlog zoals Luffy, Whitebeard, etc. hebben allen hun eigen kort segment binnen dit verhaal waarin je enkele missies kunt doorspelen met verschillende personages. De presentatie van het verhaal is zeer mooi gedaan met grote nadruk op filmpjes. Voor fans is het dan weer zeer mooi om deze iconische scenes nog eens opnieuw te zien in de blitse graphics van het spel.

Qua gameplay is One Piece: Burning Blood een mix van arena spectacle fighters met nadruk op flashy moves en meer technische fighters. Het doet uiteraard nog steeds onder voor de grote namen uit het technische genre zoals Street Fighter, maar qua dieptegang is het veel dieper dan soortgelijke games. Spelers vormen teams van drie personages die samen vijanden kunnen bevechten. Daarnaast zijn er ook drie assisterende personages die speciale effecten kunnen activeren om je te helpen tijdens het gevecht. Elk van deze vechtersbazen heeft naast sterke en zwakke aanvallen een hele waslijst speciale aanvallen die naar believen gebruikt kunnen worden. Deze zijn niet specifiek sterker dan gewone combo’s, maar hebben verschillende effecten die personages uniek maken. Tussen de vechtersbazen zullen jullie bekende personages uit de reeks herkennen zoals de Strawhats, de Whitebeard Pirates, Crocodile, de admiralen van de marine, de crew van Doflamingo en uiteraard piraat koning Buggy The Clown.

Naast deze speciale aanvallen heeft elk personage een Abillity meter. Hiermee kunnen ze voor korte tijden hun speciale krachten activeren. Zo zullen Logia gebruikers even in hun element kunnen veranderen om midden in een combo onkwetsbaar te worden of kunnen Haki gebruikers hun Haki activeren voor extra schade of om Logia’s de loef af te steken. Het spel heeft ook een sterk verdedigingssysteem waarbij guard breaks en perfecte parries centraal staan. Als laatste klap op de vuurpijl hebben we de Burning meter. Deze vult doorheen het gevecht aan en door deze te gebruiken, kunnen spelers verschillende effecten activeren. Zo kunnen ze hun meter gebruiken om de twee non-actieve personages te doen aanvallen of om hen de combo van de vijand te laten breken voor een snelle terugslag. Door de Burning meter te vullen kunnen personages ook hun Awakening gebruiken. Dit is een korte super modus waarbij ze meer schade doen dan gewoonlijk en hun abillity constant actief is. Sommige personages veranderen dan ook van vorm zoals Luffy die dan zijn Gears activeert. Op het einde van een Awakening kan de speler ook nog een massieve speciale gebruiken om nog een hele hoop schade aan te richten als deze raakt. Experts in fighting games zullen in deze gameplay heel veel elementen van games zoals Marvel Vs. Capcom herkennen en dat is duidelijk met opzet.

Naast de verhaal modus bevat het spel alles wat we van een degelijk vechtspel horen te verwachten. Een robuuste online multiplayer met rankings, verschillende challenge modi waar je onder veranderende omstandigheden jezelf kunt trainen, een degelijke offline multiplayer en uiteraard een resem unlockables qua personages en zijmateriaal. Genoeg om zelfs de zwaarste fans bezig te houden.

One Piece: Burning Blood moet het vooral hebben van zijn presentatie. De graphics hergebruiken de sterke shaders van de One Piece: Pirate Warriors titels waardoor de personages meer lijken manga tekeningen dan op 3D modellen. Ze bewegen zich ook vloeiend en we merken ook dat de aanvallen en bewegingen rechtstreeks van op de manga geïnspireerd zijn. Daarnaast zijn de originele stemmen uit de anime, zoals het immers hoort, te vinden in het spel samen met deuntjes die niet zouden misslaan in de reeks. Het geheel komt daardoor bijzonder goed afgewerkt over en de kleine details, zoals het feit dat je tegenstander wordt weggeblazen en bijvoorbeeld door een boot kan vliegen als ze door een speciale aanval KO wordt geslagen, zorgen ervoor dat het spel zeer dynamisch uit de hoek komt.

One Piece: Burning Blood is als spel moeilijk te plaatsen. Het richt zich duidelijk op fans van de reeks door zijn beknopt verhaal, maar ook op fighting game enthousiasten die wel iets technisch kunnen smaken. Ook de gemiddelde animefan zal de presentatie kunnen lusten. Als je onder één van deze groepen valt, dan kunnen we Burning Blood zeker aanraden als fighting game!