Review: One Piece: Pirate Warriors 3 (PlayStation 4)

Houden jullie van piraten en van duizenden mensen tegelijk in elkaar slaan? Wij ook! Toen we dus hoorden dat we het spel One Piece: Pirate Warriors 3 mochten spelen, werden we dus enorm blij. Hoe blij? Blij genoeg om duizend man in elkaar te slaan. Volg ons even mee op deze reis doorheen de geschiedenis van One Piece!

Pirate Warriors is een spin-off van de bekende Warriors reeks gemaakt door Koei Tecmo met games zoals Dynasty Warriors, Samurai Warriors en Dynasty Warriors Gundam. De bedoeling is dan dat je in grote veldslagen de rol aanneemt van een general of krijger met krachten die ver boven die van de normale soldaat staan om zo een grote ravage aan te richten. Een heel passende manier van spelen voor One Piece gezien er stukken in de manga zijn waar de hoofdpersonages duizenden mensen in elkaar slaan!

Pirate Warriors 3 maakt voor het eerst zijn intrede op de PlayStation 4 en dat voelen we wel. De actie is iets sneller, het aantal vijanden op het scherm iets hoger en de graphics iets mooier. Het is duidelijk dat hier een beetje moeite in werd gestoken. Naast deze technische nieuwigheid ligt de nadruk vooral op het herspelen van het lange One Piece verhaal in game vorm en gezien dit nog nooit degelijk werd gedaan in deze reeks is dat wel passend. Het eerste spel miste veel belangrijke momenten zoals Thriller Bark terwijl het tweede spel zich vooral richtte op een what-if verhaal.

Doorheen een groot aantal veldslagen zal jij de Strawhats begeleiden op hun verhalen en hun slechteriken neerhalen. Het spel gaat vrij ver en betrekt oude personages zoals Axe-Hand Morgan en Alvida maar ook nieuwere antagonisten zoals Doflamingo. Wie dus op zoek was naar heel het One Piece epos op één plaats kan van geluk spreken. Helaas is één van onze favoriete slechteriken, Foxy The Silver Fox, niet in het spel. Foei!

De gameplay zelf verschilt op zich weinig van andere Warriors games. Vijanden verschijnen en jij mag met je krachtpatser hen uit de weg slaan. Door vierkant en driehoek te mixen doe je verschillende aanvallen en indien je genoeg SP verzamelt, kan je je Musou aanval gebruiken om iedereen in je buurt met de grond gelijk te maken. Je zal vaak gebieden op het slagveld moeten veroveren of bazen verslaan om het gevecht tot een goed einde te brengen. Qua nieuwigheden zijn wij vooral onder de indruk van het Kizuna systeem.

Bij elke veldslag zal je bijgestaan worden worden door personages die aan je kant vechten. Terwijl je vecht zal één van deze personages actief staan als je partner en verzamel je Kizuna energie. Zodra je Kizuna op zijn maximum is, zal dat personage verschijnen om je een handje te helpen op het einde van elke aanval of kan je al deze energie in één keer gebruiken voor een Kizuna Rush. Dan verschijnt het personage naast je om te vechten en kan je samen een gecombineerde Musou aanval uitvoeren. Het leuke hieraan is dat als je verschillende Kizuna Rushes na elkaar uitvoert, de vorige personages ook verschijnen om je te helpen. Zo is het mogelijk om een zesdelige Kizuna Rush uit te voeren met verschillende personages om zo je vijanden nog harder kapot te maken. Afhankelijk van je keuze aan personages zal je ook bepaalde bonussen krijgen bij je Rush. De Strawhats kunnen bijvoorbeeld door hun goede relatie met elkaar de totale lengte van de Kizuna Rush verlengen terwijl vrouwenzot Sanji een krachtboost krijgt als je een Kizuna Rush activeert met mooie dames als partner.

Naast de verhaal modus waar je het verhaal van de Strawhat pirates naspeelt, heb je ook de Dream Log en de Free mode. In Free Mode kan je gevechten uit de verhaal modus herspelen, maar met een personage naar keuze. Je bent dus niet meer gevonden aan de Strawhat Pirates en kan dus bijvoorbeeld als Enel of Whitebeard gaan jagen op Buggy The Clown als je wilt. In de Dream Log maak je je eigen crew en ga je eiland per eiland op zoek naar One Piece. Een leuke bonus nadat je het verhaal hebt uitgespeeld.

Wat ons vooral opvalt is hoeveel aandacht er gestoken werd in het recreëren van scènes uit de manga en anime in het spel. De cell-shaded graphics hebben al sowieso een zwaar anime gehalte en het gebruik van de originele stemmen helpt enorm, maar er is duidelijk veel werk gestoken in het in scene zetten van momenten uit de reeks. Bijna elke slag en beweging die in de manga gebeurde, zal gebeuren tijdens de vele CGI scènes die het spel rijk is. Een mooi voorbeeld was het tweede gevecht tussen Luffy en Rob Lucci waar stuk voor stuk elke schop en vuistslag werd nagebootst. Het team achter dit spel zijn duidelijk echte fans van de reeks.

One Piece Pirate Warriors 3 doet zijn voorganger eer aan en is momenteel de beste One Piece spelervaring die je kan verkrijgen in de gaming wereld. Fans van de Warriors reeks of One Piece reeks moeten dit spel zeker in huis halen, maar wie dorst achter een degelijk actie spel zal zijn goesting ook zeker vinden tijdens de vele avonturen van Luffy en vrienden!