Review: One Piece Pirate Warriors 4 (PlayStation 4)

One Piece en Dynasty Warriors is duidelijk een “match made in heaven”. Blitse anime piraten die honderden mensen ineen slaan met belachelijke krachten? Ja. Graag. Meer van dat. Bandai Namco zag een duidelijke markt en het duurde niet lang tot we zelfs drie One Piece Pirate Warriors games hadden. Sindsdien is het erger zeer stil geweest op dat vlak en we vroegen ons af of deze reeks zijn weg had gevonden naar de prullenbak. Vijf jaar later staan wie hier dan met een nieuwe One Piece Pirate Warriors en klaar voor nieuwe avonturen!

One Piece zelf heeft uiteraard geen introductie nodig. Ben jij een manga fanaat en heb je nog nooit van One Piece gehoord? Dan vragen we je om even terug te komen nadat je dit bekeken hebt. Het is tegenwoordig even onvervangbaar binnen de shounen wereld als de zware klassiekers van weleer. De Pirate Warriors reeks zelf is een spin-off van de bekende Dynasty Warriors reeks, maar dit keer uiteraard met One Piece personages. Wat kunnen we dus verwachten? Grootse arena’s die je zal doorkruisen met belachelijk sterke personages waarin je honderden tot duizenden kleinere personages zal neerslaan, bazen zal neerhalen en zo uiteindelijk allerlei missies zal volbrengen om zo een eindbaas te verslaan en nieuwe personages vrij te spelen.

Het spel bevat een aantal modi waarin je jezelf kunt uitleven. Zo is de Dramatic Log de story modus van het spel een laat het je toe om merendeel van de personages vrij te spelen. De story modus is echter een beetje gelimiteerd en legt een zware focus op de latere verhalen, mogelijk omdat het anders een beetje te lastig zou zijn om alles te vertalen naar videogame vorm. De anime heeft immers al meer dan 900 afleveringen. Zo worden merendeel van de introducties geskipped alsook populaire verhalen zoals Skypea, Thriller Bark en Impel Down. Een aantal personages zijn daarom ook verdwenen. Wie dacht dat ze met Enel of Moria zouden kunnen spelen, zal moeten wachten op DLC. Een beetje jammer gezien deze in eerdere games direct speelbaar waren.

Naast de Dramatic Log is er ook nog eens de Free Log, een soort exhibition modus waarin je elk stage kunt herspelen met om het even welk personage, en de Treasure Log. De Treasure Log is een beetje de arcade modus van het spel. Niet alleen laat het je toe om andere personages vrij te spelen, maar het probeert unieke en uitdagende scenario’s te creëren voor de spelers door rond te foefelen met de beschikbare personages en hun interacties. Zo zal de Treasure Log vrij fris aanvoelen omdat je nooit weet wat te verwachten. Ook de moeilijkheidsgraad is aanzienlijk hoger. Eindelijk een reden dus om je favoriete personages te versterken!

Je personages kan je versterken door allerlei munten te investeren om aanvallen en vaardigheden vrij te spelen. Hoe krijg je die munten? Uiteraard door bazen neer te slaan. Hierdoor verhogen niet enkel je statistieken, maar krijg je ook bonussen en vooral meer combo’s. Waar Luffy aan het begin van het spel zeer basic aanvoelt, zal hij tegen het einde veel complexe aanvalspatronen ontwikkelen met uitgebreide finishers. Top! Naast de combo’s kunnen de personages om de zoveel tijd een sterke aanval lanceren of een sterkere vorm aannemen door de R1 ingedrukt te houden en op een aanvalsknop te drukken. Hier zitten de iconische aanvallen en vormen van de personages achter verborgen en ook deze kan je versterken. Er is ook meer nadruk op gevechten in lucht dankzij de nieuwe dash functie. Zodra je gelocked bent op een personage, kan je deze blijven achtervolgen in de lucht en aanvallen uitvoeren. Deze combo’s kunnen vrij belachelijk worden tot we ons op een gegeven moment in Dragonball Z waanden. Een interessante verandering!

Vijf jaar en veel nieuwe projecten heeft het team achter dit spel duidelijk deugd gedaan. De graphics zien er veel beter uit vergeleken met het vorig spel, maar vooral de animaties hebben een duidelijke upgrade gekregen. De personages vloeien veel mooier tijdens gevechten, wat vooral tot zijn recht komt in de zware lucht combo’s! Qua geluidswerk valt er sowieso weinig op aan te merken. We hebben het origineel Japans stemwerk en de bikkelharde soundtrack die we gewend zijn van de Musou games. Wat meer zouden we willen?

One Piece Pirate Warriors 4 is een sterke opvolger op de vorige games en zeker de moeite waard om te spelen. Neem gauw een kijkje voor het beter anime geweld!