Review: One Piece Unlimited World Red (PlayStation 3)

Wie tegenwoordig One Piece niet kent, kan maar evengoed zijn titel als anime of manga fan afgeven. Deze manga geschreven door Eiichiro Oda is momenteel niet alleen de populairste manga ter wereld, maar ook nog eens de best verkopende manga aller tijden. Natuurlijk zullen videogames gebaseerd op deze manga niet achterblijven! One Piece Unlimited World Red is het nieuwste One Piece spel en een HD versie van het originele Unlimited World Red spel op de 3DS. Is dit spel ook de moeite in HD?

One Piece heeft al een groot aantal games gekregen waarvan de Unlimited reeks en de Pirate Warriors reeks de bekendste zijn. Terwijl bij Pirate Warriors de nadruk op grootschalige combat ligt, heeft de Unlimited het altijd al gehad van zijn avontuur gehalte. Vaak ging het dan om een nieuw avontuur dat geschreven werd door de schrijver van de manga specifiek voor dat spel waar de Strawhat pirates schatten verzamelen en tegen oude en nieuwe personages strijden. Unlimited World Red is natuurlijk niet anders!

Tijdens één van hun avonturen komen de Strawhat Pirates een wezentje tegen met de naam Pato die hen om een lift vraagt naar het dorpje Transtown. De goedaardige piraten zien hier natuurlijk geen probleem in, maar worden terplekke gekidnapt! Enkel hun leider Luffy blijft over. Na verschillende avonturen lukt het hem om zijn crewleden terug te vinden, maar zodoende geraakt hij verstrengeld in een gevecht tegen de machtige piraat Count Red. Luffy en zijn vrienden zullen samen moeten werken om deze legendarische piraat te verslaan!

Unlimited World Red is enerzijds een actie RPG en anderzijds een item verzamelingsimulator. In dat opzicht is het spel best vergelijkbaar met games zoals Monster Hunter. Je begint het spel in het stadje Transtown waar je missies kunt aanvaarden, je voorwerpen kunt kopen en je team kunt samenstellen uit drie bekende One Piece personages. Dit stadje kan je, naarmate je verder geraakt in het spel, uitbouwen tot een ware metropolis met meer mogelijkheden om je te helpen in je queeste zoals winkels en upgrade shops. Dit doe je door items te verzamelen tijdens je missies.

Missies zijn er in verschillende soorten. De meeste missies zullen je vragen om een klein gebied te doorkruisen en een baas te verslaan of binnen een tijdslimiet bepaalde voorwerpen te verzamelen. Je bezoekt hierbij bekende plaatsen uit One Piece zoals Punk Hazard, Alabasta en Enies Lobby. Natuurlijk staan een legertje vijanden je in de weg, maar als er één ding is dat de Strawhats goed kunnen, is het knokken.

De combat van Unlimited World Red heeft op sommige plaatsen veel weg van de “Tales of” reeks. Je personages hebben elk een aantal aanvallen die je kan gebruiken via knoppen combinaties. Dit kan gaan van kleine slagen tot iconische aanvallen zoals Luffy’s “Gomu Gomu no Jet Gatling” om een groot ravage te verrichten. Al vechtend zal je ook SP opbouwen die je kan gebruiken voor nog zwaardere aanvallen of om alle vijanden tegelijk aan te vallen. Dit is zeker nodig tegen de bazen die niet alleen sterk zijn, maar ook een unieke vechtstijl hebben. Daarnaast is het gebruik van items en equipment niet uit den boze. In dit spel nemen deze de vorm van “Strong Words”. Dit zijn iconische dingen die personages ooit eens gezegd hebben en die, indien je ze gebruikt, je een paar krachtige boosts kunnen bezorgen.

Ben je het verhaal van het spel echter beu, dan is er ook nog de Battle Colosseum. Deze modus baseert zich op de huidige story arc van de manga waarin Luffy en vrienden het opnemen tegen de Colosseum van beruchte slechterik Donquixote Doflamingo. Hoewel er een licht verhaal achter het geweld schuilt, ligt de nadruk in deze modus puur op gevechten. Dit vormt een leuke afwisseling met het hoge RPG gehalte van het hoofdspel.

Op vlak van graphics en geluid zijn we tevreden, maar niet voldaan. Dit 3DS spel heeft de overgang naar HD goed overleefd en de cell-shaded graphics lijken goed op de animatie uit de reeks zelf. Helaas is en blijft dit nog steeds een 3DS port en dat is wel merkbaar in de bepaalde textures alsook de animaties. Het vloeit net niet zo goed als we zouden verwachten van een PS3 spel en ook de camera doet best lastig op sommige plaatsen. Dit gezegd zijnde, hebben we op vlak van graphics zeker niet te klagen. De aesthetiek van One Piece blijft goed behouden en gekoppeld met het origineel stemwerk alsook een vrij degelijke vertaling is het duidelijk dat hier veel werk en liefde in werd gestoken.

One Piece: Unlimited World Red is een must voor alle fans van de anime en de manga. Het bundelt de twee beste delen van de reeks, zijnde het gevoel van avontuur en de bikkelharde combat, in een mooi geheel dat niet alleen goed oogt, maar vooral authentiek aanvoelt. Het feit dat de Japanse stemmen erbij zitten is daarbij enkel maar de kers op de taart. Indien jullie klaar zijn voor een krachtig avontuur, dan is dit spel zeker jullie aankoop waardig!