Review: One Piece World Seeker (PlayStation 4)

Als multimedia franchise is One Piece een reeks die zijn weerga niet kent. Manga, anime, films, merchandising en ook games. Ook qua genres zijn ze al ver gegaan. Puzzel, fighting, gacha en zelfs een reeks DynastyWarriors spin-offs. Je kan het zo gek niet bedenken of Luffy en co hebben het al gedaan. Met One Piece World Seeker hebben de Strawhats ook hun allereerste open-world avontuur en wij zijn ook van de partij!

Zoals de betere One Piece verhalen beginnen, begint dit verhaal op de bekende boot van de Strawhats, namelijk de Golden Sunny. Doorheen hun avonturen in de New World, komen ze op eiland genaamd Prison Island. Zoals de naam wel doet vermoeden, staat dit eiland vooral bekend voor zijn overdaad aan gevangenissen. Het duurt uiteraard niet lang tot de Strawhats gevat worden en elk naar een gevangenis gestuurd worden. Het lukt Luffy echter om te ontsnappen daar begint dit gloednieuw avontuur waarbij hij zijn crew gaat redden en de slechteriken achter Prison Island gaat ontmantelen in dit verhaal geschreven door mangakaEichiro Oda zelf!

In World Seeker neem je controle van, wie anders, Monkey D. Luffy, de bekende kapitein van de StrawhatPirates. Tussen hem en zijn crew staat een volledig eiland aan grapjassen die klaar zijn om Luffy’s vuisten te incasseren en dat doet Luffy uiteraard met gusto. Het is aan Luffy om het eiland te verkennen, te praten met de lokale inwoners, quests te voltooien en uiteindelijk zijn crew te redden. Hierbij krijg je volledige vrijheid om het eiland te verkennen, hoewel je door de grote afstanden zeer snel een fan zult worden van de quicktravel functie, om voorwerpen te zoeken en vijanden te verslaan.

Luffy begint aan het begin van het spel vrij zwak. Meer dan een basis combinatie zal je niet uit hem halen. Naarmate je speelt en ervaring opdoet, zal Luffy punten krijgen om te investeren en dit kan in vijf smaken. Zo heeft Luffy twee vechtstijlen die hij kan toepassen. Voor snelle vijanden gebruikt hij ObservationHaki en voor sterke vijanden gebruikt hij ArmamentHaki. Om deze te versterken kan je daarin punten investeren. Toch raden we je ook aan om te investeren in Exploration. Daar zal je vooral moves vinden die Luffy toelaten om zich sneller en handiger doorheen het eiland voort te bewegen. In de Battle skill tree kan je dan weer algemene en iconische aanvallen van vrijspelen. Als laatste heb je de Parametresskill tree die je toelaat om Luffy rechtstreeks te versterken. Luffy zal tussen het einde van het spel een totaal ander beest zijn dan bij de start!

Hoewel het geheel vol met goede ideeën zit, is het spel in praktijk net volledig goed uitgedacht. Developer Ganbarion heeft een aantal strakke games achter de rug zoals het sublieme DragonballFusions, maar qua open-world games hebben ze duidelijk niet genoeg kaas gegeten. Twee grote knelpunten zijn het feit dat de combat niet vloeit en dat de wereld zeer leeg overkomt. Om de vergelijking te maken met Spider-Man op PlayStation 4. Spider-Man beweegt zich niet enkel goed voort, maar de wereld zit vol met dingen en nieuwigheden om te doen en te ontdekken. Daarnaast is de combat zo strak dat we met veel plezier onze exploratie halt hielden om op vijanden te slaan. De exploratie in World Seeker is weinig betekenisvol waardoor we niet echt geneigd zijn om dit te doen indien het niet moet. Echter is de combat ook zo clunky dat we nutteloze gevechten probeerden te mijden. Jammer, want het verhaal is niet enkel zeer degelijk, maar veel favoriete personages laten hun hoofd ook zien.

World Seeker ziet er grafisch eigenlijk zeer indrukwekkend op. De personages zien er goed uit en vooral de animaties van Luffy’s aanvallen zijn de moeite. We hebben ook bijzonder veel lof voor het stemwerk en de originele soundtrack van dit spel. Het spel bevat weinig muziek uit de reeks, maar wat er is, is oerdegelijk!

One Piece: World Seeker is een moeilijk spel om te klasseren. Enerzijds is het iets nieuws en uniek terwijl het verhaal echt wel de moeite is. Maar de gameplay is nog niet waar het zou moeten zijn en in deze tijden van open-world games die beter en beter worden, zijn we niet echt onder de indruk. Wie echter om kan met middelmatige gameplay in ruil voor een unieke One Piece ervaring zal zeer veel genot halen uit dit spel!