Review: Pindakaas en Sushi (Boek)
Op F.A.C.T.S. 2014 werden wij aangesproken door auteur Roderick Leeuwenhart over zijn boek “Pindakaas en Sushi”. Volgens Leeuwenhart zou het een jeugdroman zijn dat zich zou afspelen binnenin de conventie cultuur die ons allen enorm bekend is en dat is een concept dat wij nog nooit hadden gehoord. Vol interesse hebben we later contact opgenomen met de auteur en het duurde niet lang tot we een exemplaar toegestuurd kregen. Nu komen we jullie een antwoord geven op de vraag of we de combinatie van Pindakaas en Sushi wel kunnen smaken.
Het idee van een boek gebouwd rond de cultuur op anime conventies is op zich heel uitdagend. Op dat vlak wint het boek al punten op vlak van inhoud en we kunnen ons inbeelden dat er een hoop research nodig was om de juiste “feel” te krijgen voor het boek. Bij het lezen kregen we wel degelijk een congevoel, hoewel deze een beetje Nederlands van toon was. Dit is natuurlijk begrijpelijk gezien een Nederlandse conventie een totaal ander beest is dan een Belgisch conventie. Dat wil ook zeggen dat de feel van het boek goed zit net omdat we het verschil kennen als Belgische conventie experts. Op vlak van sfeer en research verdient het boek dus al alle lof.
Zoals de titel wel doet denken, is dit het verhaal van twee dingen die op eerste zicht niet bij elkaar passen en de bewuste Pindakaas uit de titel is hoofdpersonage Marle. Marle bezoekt dit weekend voor de eerste keer in haar leven een anime conventie en ze weet niet goed of ze heel het gedoe ziet zitten. Ze voelt zich nog niet echt op haar plaats, maar ze wil het een kans geven. Het neutraal oogpunt van waaruit het verhaal geschreven is, is best interessant omdat het volgens ons de houding aanneemt die veel “conventie maagden” hebben bij hun eerste conventie. Een ervaring waar ze voor openstaan, maar geen ervaring waar ze echt zeker van zijn of het iets voor hen is.
“Toch hangt er een uitgelaten sfeer op het veld. Hier wordt niet passief gewacht tot de deuren opengaan, de rij is een festival op zich! Hyperactieve Japanse muziek kwettert uit speakers, er wordt geravot en gepraat. Het meest verrassend is (waarom verbaast dit me nog na deze ochtend?) hoe ongelooflijk veel mensen verkleed zijn. Al die kostuums, de één nog extremer dan de ander. Waar je ook kijkt, het is de verkeerde plek, want aan de overkant staat er eentje waarvan je mond nog harder openvalt. Ondanks de verbazing kriebelt het in mijn achterhoofd.
Ik hoor hier niet bij. Ga terug naar huis.”
Het voorgaande stuk toont mooi wat we bedoelen. We kunnen ons niet alleen inbeelden dat een nieuwe conventieganger zich zo voelt bij het aankomen op hun eerste conventie, maar de beschrijvingen roepen al direct beelden op bij van ons van één van de talloze conventies die we zelf ooit hebben bezocht. De beschrijvingen van Roderick Leeuwenhart spelen hier zeer goed op in en schilderen een tafereel binnenin ons hoofd die ons als conventie experts vertrouwd lijkt, maar zeker en vast intimiderend zijn voor een eerste bezoeker.
Het doel van Marle bij het bezoeken van de conventie is om een artikel te schrijven erover en zodoende toegelaten te worden op een opleiding journalistiek. Terwijl ze zich onderdompelt in de conventie cultuur, ontmoet ze een cosplayer die haar interesseert. Deze wil ze interviewen voor haar artikel, maar algauw heeft de cosplayer, gekleed als ridder, door wat Marle van plan is en stapt hij boos weg. Om het goed te maken wil Marle deze ridder nog eens vinden, maar één cosplayer op een weekendconventie vinden is een moeilijke zoektocht , zeker als hij van cosplay wisselt.
Doorheen het weekend volgen we Marle op haar zoektocht naar de ridder en bij deze zoektocht ontmoet ze een groot aantal personages die kenmerken hebben van veel verschillende conventiegangers. Bij het lezen konden we zeker en vast een aantal van deze personages herkennen in onze eigen vrienden en mogelijk een klein beetje in onszelf. Het voelt dan ook zeer natuurlijk aan en de beschreven situaties alsook personages zijn best realistisch.
Kunnen we Pindakaas en Sushi aanraden als boek? Als conventie experts vinden we van wel. Het boek leest enorm vlot en de vertrouwende thematiek alsook de leuke evolutie die Marle doormaakt door haar ervaringen op de conventie vonden we zeker de moeite om te lezen. Niet alleen conventiegangers zullen hier plezier aan beleven, maar ook lezers die twijfelen of het conventie milieu iets voor hen is zullen hier een interessante ervaring aan beleven. Daarnaast denken we ook dat dit boek degelijke literatuur zou zijn voor bijvoorbeeld ouders die zich afvragen wat hun kinderen nu op die conventies doen. Een aanrader als boek en eigenlijk een best unieke leeservaring binnen de Nederlandse literatuur!
Wil je zelf weten of Marle haar ridder kan vinden en wat voor andere avonturen ze beleeft op de conventie? We geven een exemplaar van het boek weg aan één gelukkige winnaar. Kijk spoedig op onze Facebook pagina voor meer info!