Review: Pokémon: Let’s Go Pikachu (Nintendo Switch)

Pokémongekte is weer in het land en ja, dat voel je! Iedereen die we kennen heeft besloten dat nu het moment is om die Nintendo Switch in huis te halen samen met Let’s Go Pikachu of Let’s Go Eevee met als doel Kanto nogmaals te veroveren. Zijn jullie klaar voor jullie volgende poké-avontuur?

Pokémon Let’s Go is toch wel iets speciaals binnen de reeks. Niet enkel is het het eerste Pokémon spel dat enkel op de Nintendo Switch speelbaar is, maar het is ook het eerste spel dat zich volledig kadert rond je relatie met je partner Pokémon. Eerdere games zoals Pokémon Yellow of de X en Y games probeerden je partners meer op de voorgrond te zetten, maar nog nooit eerder zagen we een game die zich focused op één specifieke Pokémon. Deze keer zijn de sterren zowel de alombekende Pikachu als de minstens even schattige Eevee en wees maar zeker dat ze de spotlight stelen!

In deze twee nieuwe games keren we terug naar Kanto, de regio van de allereerste Pokémon games Red, Blue en uiteraard later Yellow. Voor oudere Pokémon fans klinkt dit uiteraard als muziek in de oren. Als jonge knaap of jong meisje mag jij vertrekken op je eigen Kanto avontuur met Pikachu of Eevee aan je zijde in glorieuze HD. Dat is toch wel iets waar menig gamer al decennia van droomt en we zouden liegen moesten we zeggen dat dit onze kinderziel niet een klein beetje blij heeft gemaakt.

Kanto zelf is min of meer zoals we het kennen met de bekende steden, de bekende gyms en uiteraard de bekende Pokémon. Toch zijn er aantal duidelijke veranderingen aan de personages en vijandige trainers die ook de oude fans in spanning houden. Hoe zal de volgende stad eruit zien? Welke Pokémon heeft Misty dit keer en… waren dat Jessie en James uit de anime? Jawel, Gamefreak heeft een aantal veranderingen doorgevoerd om Kanto naar het huidige jaar te brengen zowel qua inhoud als qua gameplay.

Zoals we min of meer kunnen verwachten van Pokémon zijn er drie dingen die we moeten doen. De wereld verkennen, Pokémon vangen en onze Pokémon gebruiken om andere trainers te verslaan. Dat eerste doen we in schitterende kwaliteit, maar dat tweede heeft een aantal opmerkingen nodig. In voorgaande games was het standaard dat je een grasveldje liep, een Pokémon tegenkwam, deze met je eigen Pokémon verzwakte en dan probeerde te vangen met een Pokébal. Heel dit proces is nu gestroomlijnder en, naar onze mening, veel leuker. Vanaf nu zie je de Pokémon verschijnen in de wereld en kan je zelf actief jagen op Pokémon die je wilt vangen. Zodra je tegen deze Pokémon loopt, krijg je een scherm te zien dat ons eerder doet denken aan Pokémon GO dan op de voorgaande games. De Pokémon zal zijn best doen om niet gevangen te worden en jij kan je kansen om hem te vervangen verhogen door besjes te smijten. Zodra de tijd rijp is, haal je je Pokébal uit en gooi je raak! Dit bedoelen we zeer letterlijk gezien je een gooi-beweging moet maken met de Joycon. Afhankelijk van de beweging vliegt de bal alle kanten uit, maar de ervaren trainer zal algauw de kneepjes van het vak leren en de Pokémon raken met een Great of zelfs een EXCELLENT gooi. Dit verhoogt namelijk de kansen van de vangst. Het spel verwacht dat je verschillende dubbeltjes van allerlei Pokémon vangt, maar weer gerust, je moeite is niet verloren. Je dubbeltjes kan je sturen de bekende Professor Oak die je er snoepgoed voor in de ruil geeft. Dit snoep kan je dan weer gebruiken om de Pokémon in je team te versterken. Maar vergeet niet je einddoel… om ze allemaal te vangen!

Pokémon gevechten zijn dan weer traditioneler met twee Pokémon om de beurt aanvallen lanceren naar elkaar zowel in single als double gevechten. Nieuw is het feit dat je een vriendje kan toelaten om te helpen in een gevecht met de tweede Joycon. Zij gebruiken dan één van jouw Pokémon om je te helpen. Zodoende kan je een beetje hulp krijgen bij moeilijke gevechten of kan een ouder zijn kind helpen. Dit is tevens ook mogelijk bij het vangen van Pokémon. Ook de online modi zijn weer beschikbaar en het is mogelijk om zowel lokaal als via het internet Pokémon te ruilen of tegen andere trainers te vechten. Dit is zeker de moeite en het werkt bijzonder degelijk. Fans van Pokémon GO hebben ook de optie om zodra ze iets verder zijn in het spel hun Pokémon door te sturen naar het spel en te jagen op een nieuwe, mysterieuze Pokémon!

De graphics van het spel zijn mogelijk de mooiste die we al ooit van Pokémon hebben gezien. Zowel de Pokémon als de trainers en de omgevingen blaken van identiteit en kwaliteit waardoor het geheel zeer esthetisch is. De soundtrack heeft ook een leuke remix gekregen waardoor de oude deuntjes trots in onze oren weergalmen en onze nostalgie weer opflakkert. Speciale vermelding gaat naar de modus waarin je met je partner Pokémon kunt spelen. Zowel de animaties op Pikachu als op Eevee zijn bijzonder schattig en ze doen keer op keer ons hart smelten.

Pokémon Let’s Go Pikachu en Let’s Go Eevee zijn voor ons een hoogtepunt in de reeks als echte traditionele fans. Het zijn de games waar wij mee zijn opgegroeid in een fris, nieuw jasje maar de achterliggende kwaliteit zit nog altijd even strak. Dit is het soort spel dat consoles verkoopt en wij raden dan ook elke Pokémon fan aan om zelfs speciaal hiervoor de Switch in huis te halen. We zijn er zeker van dat jullie jullie even hard zullen amuseren met deze games als wij!