Review: Prinny 1 & 2: Exploded and Reloaded (Switch)

17 jaar geleden verblufte Nippon-Ichi Softworks, een tot dan vrij onbekende Japanse developer met heel niche games, de wereld met release van Disgaea de wereld. De tactische RPG, met in de hoofdrol de gevreesde Laharl, moest het vooral hebben van zijn unieke humor en zijn overdreven gameplay. Vandaag krijgen de spinoff Prinny 1-2: Exploded and Reloaded op de Nintendo Switch te spelen!

Disgaea was de start van een heuse game reeks met vijf titels in zijn hoofdreeks en verschillende spinoffs. Hoewel ze elkaar allemaal opvolgen, gaat het zeer vaak om andere verhalen in dezelfde wereld waarbij er zeer veel elementen terugkeren. Eén van deze elementen (tevens mascottes van de reeks) zijn de prinnies. Een prinny is de ziel van een dode die teveel zonden heeft begaan om naar de hemel te mogen. Ze moeten een aantal jaar karweien verrichten in de Netherworld, hell maar dan grappiger, in de vorm van een penguin-achtige demoon om zo die zonden weg te wassen. Belangrijkste eigenschap van een Prinny? Als je ze gooit of ze vallen van te hoog, dan ontploffen ze. Niet al te best dus dus. De prinnies in de Netherworld van Overlord Laharl, het hoofdpersonage van het origineel spel, staan onder leiding van zijn majordomo Demon Lord Etna, een tiran die de prinnies gebruikt voor allerlei helse karweien waar ze zelf geen zin in heeft. Het is echter nutteloos om weerstand te bieden gezien Etna letterlijk planeten kan opblazen. Wanneer in het eerste spel blijkt dat iemand haar favoriete dessertje (en in het tweede spel haar ondergoed) heeft gestolen, moeten de prinnies in actie schieten om hun eigen levens te redden. Etna biedt hen wel een beetje hulp in de vorm van een speciale sjaal dat er voor zorgt dat de prinny die hem aanheeft niet ontploft. Uiteraard belet dit hen niet van het sterven tegen de duizenden andere gevaren die de prinnies om hun avontuur zullen tegenkomen. Ze zijn in totaal met duizend (dus je hebt duizend levens) en ze hebben 10 uur om hun doel te volbrengen. Kunnen de prinnies deze keer de helden zijn van het verhaal?

Beide games kunnen we eigenlijk zeer makkelijk bespreken als zijnde één game gezien de core gameplay zo goed als hetzelfde blijft. In het tweede spel is deze gewoon beter uitgewerkt dankzij de ervaring die de developers hebben opgedaan in het vorig spel. De games zijn beide action platformers in 2D met nadruk op oldschool moeilijkheid. Het is jouw taak om de prinnies veilig naar het einde van elk level te leiden met zo min mogelijk tijdsverlies en verlies aan prinny levens. Vallen, obstakels en uiteraard andere demonen staan helaas in je weg. Op het einde van het level mag je je ook verwachten aan een heus baasgevecht tegen één of meerdere superdemonen. Vaak is het kwestie van door te hebben hoe deze vijanden aanvallen en , Mario-gewijs, langs boven op hen te vallen. Doe dit meerdere keren om hen even te verwarren waarna je hen schade kunt doen met je messen. Elke prinny kan maar een aantal keer schade krijgen voor hij dood gaat. Zijn alle 1000 prinnies dood, is het spel afgelopen.

Beide games voelen zeer oldschool aan met hun nadruk op harde platforming en hoog moeilijkheidsgehalte, maar dat is dan ook de bedoeling. Je bent hier voor deze oldschool ervaring. Hoe beter je erin wordt, hoe leuker spel uiteindelijk zal zijn. Zo zal je in alle levels ook collectibles tegenkomen die je toelaten om je thuisbasis, het scherm waar je de levels die je speelt selecteert, kunt aanpassen met meer opties. Kortom, je inspanningen worden sowieso beloond. Na het uitspelen van beide games kan je, als je weet wat je doet, ook spelen met Prinny Laharl en terugkerend zijpersonage Asagi. Asagi krijgt zelfs haar eigen verhaal voor de fans!

We kunnen dit spel moeilijk bespreken zonder even stil te staan bij de heuse grafische upgrade dat hier te zien is. Beide Prinny games ware oorspronkelijk PlayStation Portable games. Mooie games voor hun tijd, maar in 2020  zijn we meer gewoon. De games zien er echter zeer degelijk uit zowel op portable als op het grote scherm. De Switch versie biedt dan ook een duidelijke meerwaarde gezien de games origineel draagbaar waren. Zo krijg je de originele als de nieuwe console ervaring!

Prinny 1-2: Exploded and Reloaded kan je niet direct aan iedereen aanraden. Het is immers een spinoff van een spelreeks dat in hedendaagse tijden niet meer relevant is en de moeilijkheidsgraad blijft pikant, hoewel je uiteraard letterlijk op Baby modus kunt spelen. Toch blijft de originele charme van de games zeker behouden in deze rerelease en zijn we zeker tevreden dat deze games geen stille dood sterven op de PlayStation Portable. Een aanrader voor gamers die op zoek zijn naar een unieke ervaring!