Review: Pure Farming 2018 (PlayStation 4)

Boert het goed bij jullie? Bij ons alvast wel! Boerderij games zijn niet echt onze niche, maar we zijn grote gamers die openstaan voor iets nieuws. Toen we dus Pure Farming 2018 in onze brievenbus kregen, moesten we het dus uitproberen!

Het genre van boerderij en werksimulators is toch wel een geval apart. Waar het in andere games gaat over grootse verhalen waarbij goed en kwaad elkaar bevechten, gaat het in deze games over normale mensen die een normale job uitvoeren. Geen geweren, geen magie, geen robots. Enkel een boer en zijn land. Ook Pure Farming 2018 is dergelijk spel. Je neemt als sterke jonge knaap de landerijen van grootvader over omdat je altijd al de boerenstiel in je genen had en uiteraard wil je hier een succesverhaal van maken. Met een basis aan land, gewassen en apparatuur ga jij erop uit om de beste boer aller tijden te worden. We zijn echter best blij met dit verhaal, want het is stiekem een zeer lange verdoken tutorial. Door opa’s boerderij te redden, leer je zelf ook hoe het spel werkt en zodoende ook hoe je je in de veel uitgebreidere scenario’s kunt redden!

Nu, verwacht in deze games niet dat het spel zwaar zal vooruitgaan. Deze games zijn niet games in de strikte zin van het woord. Ze zijn vooral… een ervaring. Een greep uit het dagdagelijkse in spelvorm. Vol goede moed zal je kruipen achter het stuur van je tractor, bevestig je je ploeg aan je rijtuig en ploeg je je veld. Uiteraard moet je deze ook bemesten. Hiervoor bevestig je een andere kar. Het inzaaien gebeurt dan weer met nog een rijtuig en idem het bewateren en het oogsten zodra je veld rijp is. Kortom, je zal zoals een echte boer veel mogen rondrijden op den buiten en zo hoort het ook.
Elk van deze handelingen vereisen de nodige finesse en kundigheid. Ze gaan ook zeeeeeeeeer traag. Ja, het leven van de boer is rustig, maar plezant.

Wat je krijg je als je al dit gedaan hebt? Je kan dan je gewassen verkopen en zo tonnen geld bijeen krijgen! Nadat je een deel hiervan investeert in nieuwe gewassen en reparaties voor je goede oude tractor, kan je zelf kiezen wat je hiermee doet. Koop je meer grond? Ga je iets anders telen? Is het tijd voor een upgrade voor je oude stalen ros? Of kies je om een helpende hand in te huren? Kortom, jij beslist zelf hoe je boerderij evolueert!

Na de tutorial gespeeld te hebben, kan je aan de slag met de andere game modi. Zo is er een challenge modus die je landbouw vaardigheden zal testen en waar vooral efficiënt boeren het verschil zal maken! Wat echter interessant is, is het feit dat je internationaal kan gaan. Jawel, na je succes op opoe’s boerderij kan je uitbreiden naar nieuwe contreien. Zo kan je een boerderij stichten in de Verenigde Staten, Japan, Columbia en Italië met uiteraard zijn eigen specifieke omgevingen, toestellen en gewassen. De hardcore cultivator kan zelfs gaan voor de DLC ervaring in Duitsland, waar de echte Europese boer zijn tanden op kan breken.

Pure Farming 2018 is een interessante ervaring. Qua visueel design en geluid is het allemaal saai en een beetje lelijk, maar het voelt wel vrij authentiek aan. Daarnaast is het, in tegenstelling tot zijn collega’s in het genre, best vriendelijk voor nieuwe spelers. Het is niet voor de zware puristen, maar voor leken zoals ons was het een zeer aangename introductie die we kunnen aanraden aan iedereen met een interesse in het genre!