Review: Ratchet & Clank (Film)

In 2002 kwam het spel “Ratchet & Clank” uit op de PlayStation 2 en heeft zichzelf spel na spel een alsmaar groeiende fanbase aangemeten. Nu, 14 jaar later, keert Insomniac Games terug met een hervertelling van het originele verhaal in de vorm van niet alleen een game, maar ook een heuse film op het grote doek! CosplayCloud werd uitgenodigd om de avant-première van deze blockbuster game-film te gaan kijken in de Kinepolis van Antwerpen. We zagen zelfs één van onze cosplay-vrienden in een mooie Ratchet cosplay poseren met de kinderen en zo hoort het ook! Wat waren onze bevindingen? Lees ze gauw hieronder!

We schetsen even het universum waar we een paar uur in zullen vertoeven. Het Blarg-volk hun planeet is praktisch onbewoonbaar en de gemene President Drek heeft een plan om een nieuwe planeet te maken voor zijn volk. Dit houdt wel in dat hij andere planeten daarvoor moet opblazen en de rondzwevende stukken zal moeten gebruiken voor de nieuwe planeet. Samen met Dr. Nefarious, een gekke uitvinder, en zijn robot-handlanger Victor zetten ze hun plan in actie: Planeten verwoesten met de Planeetvernietiger! Naast dit wapen heeft Dr. Nefarious een heel leger super vechtrobots gebouwd die zullen helpen bij de invasie van verschillende planeten. Maar tijdens een stroomuitval loopt er iets mis. De machine begaat een fout en tevoorschijn komt Clank. Een kleine, maar enorm intelligente robot die snel daarna ontsnapt uit de fabriek van President Drek om op zoek te gaan naar de Galactic Rangers! De Galactic Rangers, geleid door de fantastische Captain Qwark, zijn de vier beschermers van het heelal.

Clank is echter niet de enige die de Galactic Rangers wil ontmoeten maar ook onze andere vriend, Ratchet, zou graag een praatje willen slaan met hun. Ratchet is een Lombax en dat is een, uh… harig… kat… ding… We weten het zelf niet goed, eigenlijk. Het is alleszins geen wasbeer of wezen zoals Daxter, de befaamde sidekick van platformerheld Jak uit de games van Naughty Dog. Ratchet is ook nog eens een monteur die schepen bouwt en herstelt, maar hij is vaak roekeloos en slordig in zijn werk, tot grote irritatie van zijn klanten. Misschien komt zijn enthousiasme van zijn fascinatie met Captain Qwark en de Galactic Rangers? Maar onze harige held heeft geluk! De Rangers komen naar Veldin om een nieuw teamlid te vinden! En dat blijkt echter niet Ratchet te zijn, helaas…

Al gauw crasht Clank op Ratchet’s planeet en haasten ze zich richting de planeet Kerwan waar de Galactic Rangers in de knoop zitten met de robot troepen van President Drek. Ratchet redt Captain Qwark van een spoedige dood en wordt aanzien als de held van de stad, wat hem en Clank een plaatsje geeft tussen de Galactic Rangers en een heel arsenaal aan wapens die jullie wel zullen herkennen uit de games. Ratchet is klaar voor meer actie, maar Clank houdt het hoofd koel en wilt samen eerst met de technieker van de Rangers de situatie grondig bekijken. Maar er begint iets te koken in het brein van Qwark: jaloezie tegenover Ratchet. Plots is hij de held en krijgt hij alle faam terwijl Qwark niet meer de superieure held is. Dr. Nefarious heeft dit ook al opgemerkt en brengt President Drek op het idee om Qwark naar hun kant te lokken. Zou Qwark zijn vrienden zomaar verraden? Dat moet je zelf ondervinden.

Jullie zullen wel gemerkt hebben dat het verhaal niet exact hetzelfde is als 14 jaar geleden. Toen waren het alleen maar Ratchet & Clank, maar nu zijn ze al meteen de helden van het universum samen met de Galactic Rangers. Het universum krijgt dus een gronde kuisbeurt waardoor elementen van latere games nu al verschijnen. Het epische verhaal gaf ons een heel Star Wars-achtig gevoel. Insomniac Games doet het weer geweldig met behulp van veel humor. Zowel in hun dialogen als visuele humor. Fans van de originele game zullen al gauw gniffelen om bepaalde grappen en cameos (“Hé, kijk! De loodgieter is terug!”). Visueel is het ook schitterend met veel flitsende kleuren en ongelofelijke details, maar dat hadden we van deze gevierde game developers sowieso al verwacht!

Is dit een goede film? Zeker en vast. Oude fans kunnen glunderen en voor vele mensen die nooit Ratchet & Clank hebben gekend is dit ideale kans om deze helden te ontmoeten. Zet je vast, want een spannend avontuur komt jullie richting uit! Of zoals Clank het zou zeggen: “Amai!”