Review: Saint Seiya: Soldiers’ Soul (PlayStation 4)

Saint Seiya is één van de grote werken die het verloop van het shounen, maar ook shoujo genre binnenin manga heeft gevormd. Het had iets voor iedereen. Voor de heren had het strakke designs, degelijke gevechten en zat het barstensvol met alle elementen die de traditionele shounen vormt. Voor de dames had je het feit dat de hoofdpersonages allemaal enorm knappe heren waren en vaak best emotioneel waren tussen en tijdens gevechten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze reeks tot op de dag van vandaag relevant blijft en nog steeds om de zoveel tijd een nieuwe manga, anime, game of film krijgt. Samen met werken zoals Dragonball en Gundam is dit één van die manga’s de nooit echt dood zal gaan en altijd een plaats zal hebben in de harten van fans doorheen de wereld. Ook bij ons is Saint Seiya nog heel populair, maar dan bij onze Waalse en Franse vrienden onder de naam “Les Chevaliers du Zodiaque”. We kregen Saint Seiya: Soldiers’ Soul, het allernieuwste spel op PlayStation 4, om even te bekijken en als grote fans gaan we het uit elkaar halen.

Voor de leken, even een korte inhoud. Saint Seiya speelt zich af in een wereld waar de Griekse goden echt bestaan en om de paar eeuwen worden gereïncarneerd in de vorm van mensen. Samen met deze goden worden ook hun grote krijgers gereïncarneerd om hen bij te staan in gevechten tegen de andere goden als Saints. Deze dragen harnassen genaamd Cloths die hen bovennatuurlijke krachten geven en vechten tegen rivaliserende Saints in heilige oorlogen. Het verhaal van Saint Seiya volgt het leven van de Saint Pegasus Seiya en hoe hij met zijn vrienden de godin Athena beschermt tegen allerlei bedreigingen.

Soldiers’ Soul is een vechtspel met nadruk op beweging en mobiliteit binnenin een arena. In tegenstelling tot de meer technische fighting games zoals Street Fighter zal je hier geen driehonderd combo’s moeten leren om het degelijk te spelen. Je zou het makkelijk kunnen vergelijken met games zoals de Ultimate Ninja Storm reeks van Naruto, Jump Victory Vs+ en het aankomende Jojo spel Eyes of Heaven. De drempel is laag voor beginners en tactisch gebruik van krachten zal je meer helpen dan combinaties te leren. Het is dus een spel dat iedereen makkelijk mee kan beginnen.
Fans van Saint Seiya mogen heel blij zijn met de inhoud van dit spel, want er is veel. Voor het eerst zullen gamers alle vier de grote verhalen van Saint Seiya kunnen spelen zijnde Sanctuary, Poseidon, Asgard en Hades. Geen enkel ander spel in de reeks heeft zoveel inhoud alsook personages. Naast de verwachte Brons en Gouden Saints kan je ook spelen met de krijgers van Poseidon, Asgard en uiteraard de Spectres van Hades. Daarnaast kan je ook de nieuwe God Cloths gebruiken die onlangs aan de reeks werden toegevoegd. Nieuwe fans krijgen dus eindelijk het volledig verhaal terwijl oude rotten kunnen genieten van personages die ze al jaren in game vorm willen zien.

Qua gameplay kan je in de verhaalmodus een groot aantal gevechten uit de manga verwachten met bijhorende cutscenes die het verhaal proberen te vertellen. Het is ruw gedaan, zeker vergeleken met de nadruk op perfecte emulatie van manga scenes die je kan vinden in bijvoorbeeld Pirate Warriors 3, maar het verhaal is perfect begrijpelijk dankzij de vele voice-overs. Er zijn ook een aantal alternatieve modi zoals een Versus modus, maar de nadruk ligt zwaar op het verhaal. Als een arena fighter is het spel ook best competent. De beweging doorheen de arena is vloeiend en het is heel mogelijk om je vijanden te lijf te gaan, maar ook om hun projectielen te ontwijken of strategisch terug te trekken om je krachten te herstellen.

De mogelijkheden van je personages zijn vooral gelinkt aan drie energiebalken. Eentje stelt je levenskracht voor en uiteraard mag deze niet op geraken. Een tweede stelt je Cosmos voor, zijnde de speciale spirituele energie die de Saints bezitten. Hoe meer je hiervan bezit, hoe meer speciale aanvallen je kan afvuren door de R2 knop ingedrukt te houden en een aanval te kiezen. Dit is een beetje vergelijkbaar met hoe Dragonball Xenoverse dit doet. Je kan je speciale aanvallen altijd snel afvuren, maar je moet je energie hoog houden wat een strategisch element toevoegt aan het spel. De speciale aanvallen zijn, net zoals in de manga, enorm gevarieerd qua uiterlijk en effect. Sommige, zoals Seiya’s Pegasus Ryuseiken, doen vooral schade. Andere zorgen voor belemmeringen in de arena zoals de Crystal Wall van Aries Mu die een tijdelijke muur laat verschijnen waarachter je kan schuilen voor projectielen en die schade toebrengt als je vijand erdoor stapt. Zo heeft elke Saint zijn eigen vaardigheden die je moet leren gebruiken. Onze laatste energiebalk is de Big Bang-balk en deze laat ons toe om de sterkste aanvallen van het personage te gebruiken. Deze kan enkel groeien door te vechten en zodra deze vol is, kan je je Big Bang aanval eenmalig proberen uitvoeren voor massieve schade. Dit zijn uiteraard iconische aanvallen zoals Gemini Saga’s Galaxian Explosion die heel mooi zijn om te zien.

De presentatie van dit spel doet zijn best om het gevoel van de manga na te bootsen door gebruik van stukjes muziek uit de reeks en de originele stemacteurs, hoewel we het jammer vonden dat we geen versie van de legendarische opening Pegasus Fantasy te horen krijgen bij het opstarten. De graphics zijn competent, maar doen niet de moeite om de kracht van de PlayStation 4 aan te spreken. We vermoeden dat dit origineel een PlayStation 3 spel was dat de overstap maakte en daardoor outdated uitziet. Het is niet lelijk, maar qua gebruik van cell-shaded graphics hebben we al veel mooiere voorbeelden gezien op de console in bijvoorbeeld Pirate Warriors 3.

Saint Seiya Soldiers’ Soul is een competente arena fighter die zich vooral richt op zijn wereldwijde fans en minder op het vergaren van nieuwe fans. Een leek zal het verhaal wel begrijpen, maar zou zich mogelijk kunnen irriteren aan de manier waarop het verhaal verteld wordt omdat het ook de oude stijl van toen gebruikt. Dit gezegd zijnde is het bovenal een degelijk spel. Geen hoogvlieger, maar zeker een spel waar je je mee kunt amuseren. Als je nood hebt aan een anime fighting game of je een introductie tot Saint Seiya wil, zal Soldiers’ Souls een goede aankoop zijn. Als je echter een fan bent van de reeks, dan heb je dit spel vast al gekocht!