Review: Soul Calibur VI (PlayStation 4)

Onder de grote namen van het fighting game genre kan Soul Calibur uiteraard niet ontbreken. Net zoals Tekken en Street Fighter is dit een reeks die de tand des tijds heeft doorstaan en bij elke editie duizenden fans heeft die klaarstaan om het te kopen en spelen. Is Soul Calibur VI, de nieuwste telg in deze reeks, deze hype waard? Lees even mee!

Soul Calibur is een verhaal dat zich afspeelt in een alternatieve versie van onze eigen Europese geschiedenis rond de 14de, 15de en 16de eeuw. Veel hiervan gebeurt zoals we gewend zijn, maar achter de schermen moet de geschiedenis ook rekening houden met de perikelen rond de twee zwaarden Soul Edge en Soul Calibur. Deze twee zwaarden zijn elk krachtig genoeg om iemand de mogelijkheid te geven om eigenhandig landen over te nemen en de wereld in een duister tijdperk te leiden. Doorheen de reeks hebben beide zwaarden al talloze keren gestreden en hebben ze het lot van tientallen vechtersbazen gedomineerd. Ook in dit spel keren we terug naar deze wereld en naar een nieuw verhaal waarin beide zwaarden een grote rol spelen in het leven van vele gekende personages.

Qua gameplay is Soul Calibur VI een technische fighting game in hetzelfde genre als Tekken, Street Fighter en hun kompanen. Je hebt sterke aanvallen, zwakke aanvallen, schoppen, blokkeringen, grabs en veel, veel meer. Uiteraard kan je deze combineren tot een aantal schrikwekkende combinaties waarmee je je vijand met de grond gelijk maakt, zoals het hoort! Dit bekend systeem bevat deze keer echter allerlei nieuwigheden om je tactisch arsenaal te verhogen en om de gameplay nieuwe dieptegang te geven. De eerste hiervan is Reversal Edge. Dit systeem laat je toe vijanden die denken er makkelijk vanaf te komen door op knopjes te drukken gewoonweg te straffen door hen een zware tegenaanval voor te schotelen. Hierbij drukken zowel jij als je tegenstander een willekeurige knop in en enkel als het dezelfde is, kan je vijand de aanval tegenhouden. De Reversal Edge is echter zeer makkelijk te ontwijken als je weet wat je doet. Daarnaast is er ook de Lethal Edge, een heuse superaanval die niet enkel mooi oogt, maar ook zeer zware schade aanricht. Bovenal voelt de gameplay goed aan met veel ruimte voor nieuwe spelers, maar ook nog eens genoeg dieptegang voor oude rotten, zoals het hoort.

Het roster bevat deze keer een aantal goedgekozen klassieke vechtersbazen als nieuwkomers Groh en Azwel. Ook bekende Witcher Geralt is van de partij en in tegenstelling tot Darth Vader, valt hij niet echt uit de toon. Deze personages zullen hun verhalen kunnen vertellen in de Soul Chronicle modus, wat een soort story mode moet zijn. In tegenstelling tot andere games, heb je de optie op het verhaal in een tijdslijn te spelen zodat je kan zien wat welk personage op om het even welk moment doet. Het is een innovatieve manier van verhaal vertellen dat we niet vaak zien. Toch zal je vooral je tijd spenderen in de Libra of Souls modus. In deze modus maak jij je eigen vechtersbaas en speel je een uniek en veelal degelijk geschreven verhaal met veel zijsprongen en vooral veel missies met gimmicks. Dit bedoelen we in positieve zin gezien het interessante gevechten en uitdagingen oplevert. Door het verhaal te spelen, kan je nieuwe wapens en uitrusting kopen voor je personage om zo ook nieuwe vechtstijlen te leren. Deze modus is een beetje gelijkaardig aan de modi uit Soul Calibur II en III. We zijn dan ook zeer tevreden dat dit terug is samen met een heel robust character creation systeem. Tot op heden hebben we al Batman, verschillende helden uit de Fate reeks en uiteraard Shrek proberen namaken met gemixte resultaten. Het leuke is dan om deze personages mee te nemen naar de online modi, waar je tegen de rare gedrochten van het internet moet vechten.

Soul Calibur VI is, grof gezegd, uitstekend. De gameplay is vloeiend, de sfeer zit er goed in en het bevat veel meer speelwaarde dan je zou verwachten van een fighting game. Meestal zit de dieptegang bij dit soort games in de competitieve multiplayer, maar de Libra of Souls bracht ons echt uren speelplezier en is zeker aan te raden. De strakke presentatie en het feit dat het voortbouwt op de jarenlange tradities van de reeks maken dit een aanrader voor oude fans, maar ook een zeer sterke plaats voor nieuwe spelers om hun intrede te maken. Een aanrader van formaat!