Review: Soul Nomad & The World Eaters (PC)

Velen kennen Nippon-Ichi voor de Disgaea games, maar de echte fans weten dat ze naast deze games nog veel meer deden. Grim Grimoire, Phantom Brave en Makai Kingdom zijn allen voorbeelden van games die ze uitbrachten tussen deze toppers en waarin ze experimenteerden om unieke concepten te testen en uit te werken op hun bekende eigenzinnige manier. Soul Nomad & the World Eaters is één van deze titels die uitkwam in deze gouden tijd op PlayStation 2 en met de nieuwe PC port van het spel kan dit stukje gamegeschiedenis een nieuw publiek bereiken!

In Soul Nomad bestaat de wereld uit twee zusterwerelden genaamd Drazil en Haephness. Op een gegeven moment besluit Gig, de meester des doods van Drazil (beetje vergelijkbaar met onze pietje den dood) om samen met zijn drie ubermonsters (de titulaire World Eaters), Haephness binnen te vallen en zoveel mogelijk mensen te vermoorden voor de fun. Dit plan ging echter niet zoals verwacht. Gig werd verslagen en in een zwaard verzegeld terwijl de World Eaters als standbeelden bevroren zijn op verschillende plaatsen in de wereld.

Honderden jaren ontvangt de jonge Revya een zwaard met daarin de essentie van de kracht van Gig. Revya zou dit zwaard kunnen gebruiken om de World Eaters, die om één of andere duistere redenen zijn opgestaan uit hun slaap, permanent neer te halen omdat hij/zij om één of andere reden zeer compatibel is met de kracht van de meester des doods. Wat niemand echter dacht is dat Gig ook nog in het zwaard rondspookt. Hij biedt Revya een keuze aan. Gig krijgt Revya’s lichaam en in ruil zal hij heel deze problematiek met de World Eaters in één twee drie oplossen. Revya weigert uiteraard en neemt enkel maar een fractie van Gig’s krachten over. Samen met jeugdvriendin Danette en met de stem van Gig in hun achterhoofd vertrekt Revya op deze lastige missie. Zal Revya de World Eaters kunnen verslaan en het mysterie oplossen of zal het Gig zijn die uiteindelijk zijn slag thuishaalt? Het is alvast de start van een uniek avontuur in een middeleeuwse setting!

Soul Nomad is een turn-based strategie RPG die veel weg geeft van Disgaea, maar met toch een aantal interessante verschillen. Waar je in Disgaea supersterke enkelingen moet controleren, controleer je hier kleine legers van 1 tot zelfs 9 personen per gevechtseenheid. Jij beslist hoe deze eenheden eruit zien en wat hun formatie is. Afhankelijk van de formatie, voorgesteld door een soort kamer die hen bonussen geeft, en de compositie kunnen eenheden allerlei handelingen uitvoeren zoals aanvallen vanop afstand, genezen, aanvallen van dichtbij enzovoort. De gevechten vinden dan ook plaats in grote gebieden zoals steden. Kortom, alles is van iets grotere schaal dan in Disgaea.

De gevechtseenheden worden ook aangevoerd door één of meerdere unieke personages zoals Revya en Danette. Afhankelijk van de personages die samen in één eenheid zitten, zullen de opties die je hebt ook anders zijn. Zo hebben Revya en Danette, als jeugdvrienden, een hoge compatibiliteit en hebben een unieke gecombineerde aanval. Ook de kracht van Gig kan niet onderschat worden. Door gebruik van vernietigende Gig Edicts kan Revya een deel van zijn controle afgeven om vijanden schade aan te richten, andere eenheden te versterken en zelfs tijdelijk hun eigen leven te verhogen. In traditionele N1 stijl gaat dit tot level 9999 en de allersterkste Gig Edict, Max Gigify, geeft je direct 2000 levels voor één gevecht. De consequenties hiervan zijn echter niet mals  Tussen gevechten springen Revya en co van stad naar stad terwijl ze uitzoeken wat er aan de hand is met de wereld, voorwerpen en nieuwe handlangers rekruteren. Kortom, verhaal doorspelen en sterker worden is hier de orde van de zaak.

Qua graphics heeft het spel die unieke sprite-based esthetiek die N1 games op PlayStation 2 zo populair maakten. Het ziet er nog vandaag zeer sterk uit op PC en de animaties blijven top. De soundtrack van Tenpei Sato is nog steeds één van de klassiekers van gaming en het stemwerk was indertijd al een hoogvlieger. Kortom, de kwaliteit is er.

Soul Nomad & the World Eaters is een cultklassieker die een tweede leven krijgt op PC. Het was bij release een niche spel en hopelijk zal de rerelease ervoor zorgen dat dit juweeltje van oldschool gaming een nieuw publiek kan bereiken. Het speelt nog even goed als weleer en die ervaring was toen sowieso al de moeite.  We kunnen deze game dan ook enkel maar aanraden voor wie op zoek is naar een unieke ervaring die je tegenwoordig niet meer kunt vinden.