Review: Super Robot Wars 30 (PC)

Super Robot Wars is een naam die voor velen niet bekend in de oren zal klinken, maar in Japan is het het van het. De reeks viert dit jaar zijn 30ste verjaardag en voor de gelegenheid is het voor de eerste in zijn geschiedenis beschikbaar op release in het Westen! Wij kunnen het nu eindelijk aan de tand voelen zoals het hoort.

Super Robot Wars is een turn-based strategie RPG in de stijl van Fire Emblem, maar met een eigen unieke twist. De reeks kiest bij elk spel een aantal mecha anime reeksen, zowel nieuwe als klassieke, en bouwt er een plot rond op basis van hun verhalen. Dit gaat gepaard met samenwerkingen met de originele makers en stemacteurs van deze reeksen. In Japan is het dan ook een hele eer om met je reeks in deze games te mogen voorkomen en zij aan zij te vechten naast mecha legenden zoals Amuro Ray, Ryoma Nagare en Kouji Kabuto die het genre hebben gedefinieerd.

Ook dit keer is er een hele waslijst van nieuwe en oude reeksen te vinden waaronder Gundam, Zeta Gundam, Code Geass, Gridman, Getter Robo Armageddon, Mazinkaiser en veel meer. De personages uit deze reeks, hun plot points, en mecha zullen samen een verhaal vormen met de originele personages en mecha waarin je, uiteraard, de wereld moet redden.

Qua gameplay is het spel grotendeels verdeeld in drie grote segmenten. Een pre-gevecht segment waar je verhaal ziet en er interacties zijn tussen de personages, het gevecht zelf en dan een post-gevecht segment waarin je met je verdiende geld upgrades uitvoert op je robots. Bepaalde keuzes die je maakt in het pre-segment, zullen niet enkel impact hebben op het gevecht zelf, maar ook op gevechten in de toekomst. Het echte gros van de gameplay is echter vooral te vinden tijdens de veldslagen.

Wie al ooit een Fire Emblem spel heeft gespeeld, kent de klappen van de zweep. Bij start van het gevecht verschijnen een hoop vijanden en lanceren je robots. Jij moet deze strategisch gebruiken om de vijanden te verslaan. Afhankelijk van je daden en het verhaal verschijnen mogelijk nieuwe vijanden of een baas of worden er andere dingen verwacht van je zoals een bepaalde vijand op een bepaalde manier neerhalen of iemand beschermen. Dit kan soms zelfs aanleiding geven tot geheime objectives die ervoor kunnen zorgen dat bepaalde vijanden lid worden van je team.  Wie een beetje kennis heeft van de animes waarop deze games gebaseerd zijn, zal dit mogelijk zelfs van ver zien aankomen.  Het spel zal vaak proberen om deze scenario’s uit de reeksen na te boosten. Gebruik je kennis dus om je favoriete personages te recruiteren!

Je units zelf zijn niet enkel iconisch, maar kunnen ook al hun bekende aanvallen uitvoeren. Dit gaat gepaard met de muziek uit de reeks en dialoog van de stemacteurs. Uiteraard kan je, in mecha stijl, niet direct je sterkste aanvallen smijten. Je moet dit eerst opbouwen. Daarnaast hebben alle piloten Spirits, een soort magische spreuken, die je toelaten om bijvoorbeeld de volgende aanval gegarandeerd te ontwijken of meer schade te doen.  Kortom, er is veel ruimte voor tactische vernuftigheid. Ook je units spelen hier mee. Ze zullen de meer realistische robots zoals de Gundams het vooral hebben van hun mogelijkheid om vijanden te ontwijken terwijl een krachtige super robot zoals GaoGaiGar probleemloos klappen incasseert.

Qua grafische pracht en praal scoort dit spel zeer hoog. Het is niet enkel het visuele, maar ook vooral de translatie van iconische moves naar leuke 3D animaties die merendeel van de fans zullen doen glunderen. Op vlak van geluid is het traditie dat de originele soundtrack van de games, idem stemacteurs, gebruikt wordt. Ook hier geen gebrek daaraan. Dit wordt gekoppeld aan een uniek liedje van Japanse topgroep JAM Project speciaal voor het spel gemaakt. Een feest dus voor oog en oor.

Super Robot Was 30 is een spel dat niche is. Het is een viering van de geschiedenis van het mecha anime genre, maar ook van deze dertigjarige reeks. Het feit dat het echter voor de eerste keer day one speelbaar is in het Westen is echter een unicum. Als echte anime fanaat is haast je plicht om dit spel eens te bekijken!