Review: Sword Art Online: Lost Song (PlayStation 4)

Jullie hebben misschien opgemerkt dat we bij de CosplayCloud redactie toch wel fan zijn van Sword Art Online. We hebben immers al twee games gebaseerd op de reeks gereviewed voor PlayStation Vita en PlayStation 4. Ook vandaag gaan we een kijkje nemen naar een nieuw spel over deze reeks in de vorm van Sword Art Online: Lost Song voor de PlayStation 4!

Voor wie al een paar jaar geen enkele Japanse reeks heeft gezien, even een herhaling van de plot van Sword Art Online. MMORPG speler Kirito koopt op dag van release de nieuwe MMORPG Sword Art Online. Deze werkt via een helm genaamd NERV Gear die je toelaat om echt in het spel te stappen en via je brein je personage te besturen. Een beetje VR maar dan extremer. Wanneer blijkt dat de geschifte maker van het spel niet toelaat dat spelers uitloggen komt Kirito vast te zitten in een spel waar dood gaan betekent dat je ook dood gaat in het echte leven. Uiteindelijk lukt het hem om niet enkel het spel uit te spelen met zijn kameraden, maar kan hij ook nog eens een liefje opdoen. Wat een charmeur. Wanneer blijkt dat zijn vriendin Asuna niet uit het spel geraakte en zij vast zit in een andere MMORPG gaan Kirito en zijn vrienden deze nieuwe uitdaging genaamd Alfheim Online aan om Asuna te redden!

In tegenstelling tot de eerdere games, die zich vooral focusten op de eerste MMO van het eerste seizoen van de reeks, houdt Lost Song zich vooral bezig met de tweede anime genaamd Alfheim Online. Om de reeks interessant te houden, werden ook de spelregels aangepast en dit is ook duidelijk merkbaar in het spel. Hoewel de gameplay en de personages herkenbaar is, zijn deze ook anders en op veel vlakken verbeterd. Het spel simuleert nog steeds het gevoel van in een MMO te zitten (hoewel je volledig offline bent) door de andere spelers te laten spelen door NPC’s en door veel MMO elementen om te zetten naar single player elementen. Zo ga je bij je zoektochten en missies altijd vertrekken vanuit een veilige stad waar je veel verkopers en personages hebt die je ten dienste kunnen staan met wapens en queesten, maar zal je ook andere spelers tegenkomen die lid kunnen worden van je party om zo je vermogens te vergroten. In de stad kan je wapens en vaardigheden veranderen om zo je eigen speelstijl te ontwikkelen. Hoewel je nog steeds als hoofdpersonage Kirito speelt, mag je gerust je eigen Kirito uitbouwen om het verhaal net iets persoonlijker te maken.

Zodra je klaar bent met je personage te bepalen qua speelstijl, is het tijd om missies te gaan vervullen en dit zal meestal gepaard gaan met het verslaan van vijanden of het vergaren van voorwerpen. Het design van het spel volgt veel conventies uit het MMO-genre met toch wel een aantal repetitieve missies en grote open ruimtes met tientallen monsters om op te grinden als gevolg. De combat spiekt ook bij de vorige games en je zal vooral veel speciale aanvallen gebruiken of combinatie aanvallen met je teamgenoten om de vijanden klein te krijgen. Grote nieuwigheid is de mogelijkheid om te kunnen vliegen. In de anime was het stuk van Alfheim Online vooral interessant omdat de personages konden vliegen en dit had veel gevechten in de lucht als gevolg. Je personages kunnen ook in dit spel allemaal vliegen en hoewel je eerst een limiet hebt, zal je later onbeperkt kunnen vliegen doorheen de omgevingen. Niet alleen geeft dit je een mooi zicht, maar dit laat je ook toe om de vliegende eilanden te verkennen en monsters in de lucht aan te vallen. Voor veel games zou dit mogelijk kunnen leiden tot frustrerende gameplay, maar Lost Song heeft dit bijzonder goed uitgewerkt. Opstijgen en landen gaat heel snel, het vliegen zelf is enorm vloeiend en de camera bij het vliegen werkt heel goed waardoor de ervaring echt leuk is en het aanvoelt als een meerwaarde en een evolutie van de gameplay van de vorige games en niet gewoon als een gimmick.

Een andere leuke toevoeging is de multiplayer. Als je even beu bent van je solo MMORPG kan je via PlayStation Network gerust een paar vrienden zoeken om samen mee op avontuur te gaan. Niet alleen zijn deze spelers sterker en beter bewapend dan de NPC’s, maar je hebt het vooral dat echte spelers en niet AI het roer in hand hebben. Meestal gedragen deze zich dan ook veel beter in de gepaste situatie en zal je makkelijker door het spel geraken met hulp van vrienden. We ondervonden heel weinig probleem met deze multiplayer en dat vonden we dan ook top. Er is ook mogelijkheid voor competitieve multiplayer gezien je ook tegen elkaar kunt vechten om te zien wie het sterkste personage is, dus ook dat is een leuke en uitdagende bezigheid.

Qua graphics kunnen we eerlijk zeggen dat we al beter hebben gezien. Het is geen cutting-edge spel en je merkt wel dat er een last-gen versie van dit spel beschikbaar is. Het zijn aanvaardbare graphics en effecten, maar we weten dat de PlayStation 4 meer in zijn mars heeft dan dit. Dit wordt echter gecompenseerd door de sfeervolle muziek en degelijk stemwerk met de Japanse acteurs. Dit is bij dit soort games altijd een meerwaarde om het anime gehalte hoog te houden voor de fans.

Sword Art Online: Lost Song is een degelijk spel en een mooi simulator van hoe een speelbare versie van de MMO’s uit de reeks werken. Het is geen hoogvlieger vergeleken met de zware releases van dit jaar, maar voor fans alsook voor mensen die geïnteresseerd zijn in goede actie games is dit wel een mooi aankoop.