Review: Sword Art Online: Re:Hollow Fragment

Sword Art Online heeft, zoals het een fictieve MMORPG behoort, een rijkelijke geschiedenis qua games. In Japan kunnen ze al lang genieten van SAO games in de vorm van “SAO: Infinity Moment“ en “SAO: Hollow Fragment” op respectievelijk PlayStation Portable en PlayStation Vita. Deze laatste kregen wij ook in het westen en uiteraard hebben we deze ook van een review voorzien een tijdje geleden. Met Re: Hollow Fragment willen de mensen van Bandai Namco ook de PlayStation 4 spelers een kans geven om zich in de digitale wereld van SAO te dompelen en als experts gaan wij zien wat er nieuw is aan deze versie!

Voor jullie beginnen aan deze recensie raden we jullie aan om onze recensie van de PlayStation Vita versie te lezen. Deze PlayStation 4 release bouwt immers verder op dit spel en veel elementen qua gameplay en verhaal worden dan ook overgenomen. Interessant is ook het feit dat je Vita save data compatibel is met dit spel. Je kan dus, indien je data hebt van de handheld versie, deze op je PlayStation 4 zetten en dus je verhaal verder zetten op het grote scherm. Gezien de PlayStation 4 versie aan een lage prijs wordt verkocht kan dit sowieso al een leuke upgrade zijn indien je al langer fan bent!

Re: Hollow Fragment bevat veel de elementen die het origineel Vita spel naar onze mening sterk maakten. Net zoals hiervoor is de gameplay nog steeds sterk en geeft het ons een sterk offline MMORPG gevoel, wat uiteraard de bedoeling was gezien de reeks waarop dit spel zich baseert. In het “Infinity Moment” gedeelte waar hoofdpersonage Kirito en zijn harem de MMORPG die ze in de anime niet moesten uitspelen toch doorlopen, konden we al genoeg speelvoer vinden voor 30 uur aan gameplay en de uitgebreide extra “Hollow Area” voegt daar makkelijk 20 uur aan toe. Als je dit koppelt aan de lage kostprijs van dit spel is dit best wel veel spel voor je geld.

In deze rerelease zitten er uiteraard ook nieuwigheden zoals het feit dat je nu als een meisje kunt spelen. Jawel, Kirito kan nu van geslacht veranderen. Hoewel dit heel leuk is voor de vrouwelijke spelers onder ons, zullen jullie snel merken dat je eigen gepimpte Kirito enkel verschijnt tijdens gameplay en niet tijdens cutscenes en filmpjes. Daar verschijnt de “echte” Kirito dan. We vragen ons een beetje af waarom we dan zelfs met de genitaliën van Kirito mochten spelen, maar het blijft nog steeds een leuke optie.

Een andere nieuwigheid is uiteraard de voordelen die de PlayStation 4 biedt aan het spel. De graphics van het spel komen daardoor beter tot hun recht op het grote scherm en we kunnen alle toepassingen van de PlayStation 4, zoals het maken van video’s en deze delen op Facebook, uiteraard gebruiken. Ook het gebruik van de DualShock 4 komt de gameplay zeker en vast ten goede. De twee grotere analog sticks zijn nu eenmaal beter voor dit soort actie games dan de kleine Vita sticks. We moeten wel de nodige kanttekening maken dat dit geen PlayStation 4 spel is, maar een port van een Vita spel. Hoewel de graphics, vooral door zijn kleurrijke en sterke art design, zeker en vast de moeite zijn op het grote scherm, kunnen deze niet tippen aan een echt next-gen game. Het spel draait daardoor wel enorm sterk tijdens de gameplay, maar om één of andere reden net iets minder goed in de stad van Arc Sophia. We vermoeden dat dit een patch zal krijgen om dit te remediëren en dat dit gewoon een fout is in het spel zelf. Het kan immers net dat een handheld game de veel zwaardere hardware van de PlayStation 4 onder druk zet.

Daarnaast bevat het spel een herwerkte multiplayer component die je toelaat om met vrienden via PlayStation Network veel missies in co-op te spelen. De Vita versie kon dit technisch gezien ook, maar enkel via ad-hoc multiplayer. Je moest dus in dezelfde kamer zijn als je vrienden om te kunnen spelen. Wie dus nood heeft om van deze offline MMORPG een online ervaring te maken zit hier snor. De laatste nieuwigheid is het feit dat de vertaling van de Vita versie herwerkt is om beter in lijn te zijn met de huidige release van de anime. Dit impliceert dat de vertaling nu nauwkeuriger en beter verwoord is. Een leuke extra op een degelijke rerelease.

Sword Art Online: Re:Hollow Fragment doet wat het hoort te doen. Het neemt de oorspronkelijke versie van het spel en brengt het naar de PlayStation 4 met nieuwigheden aan een zeer lage prijs. Onze mening over deze port is dan ook zeer positief. Voor weinig geld krijg je een degelijk spel met veel gameplay en dat op zich is de moeite waard. Fans van Sword Art Online mogen deze al zeker in huis halen, maar wie op zoek is naar een leuke action-RPG met een anime esthetiek kan hier ook een degelijke aankoop in vinden!